Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jelena Bio stanica
  • 22.11.2016. 08:00

Slogan im je: prirodno pravo na domaće i zdravo!

Pod sloganom "Prirodno pravo na domaće i zdravo", porodica Vukoman iz Šipova odlučila je da razvije svoju poslovnu ideju sakupljanja, otkupa i prerade ljekovitog bilja!

Foto: arhiva porodice Vukoman
  • 3.493
  • 659
  • 0

Kopriva, zova, kunica, kantarion, cvijet i list gloga, kleka, majčina dušica, vranilova trava i druge biljke iz prirode su bile šansa za porodicu Vukoman iz Šipova koju čine majka Jela, kćerka Marijana, sin Uroš i snaha Snježana. Uroš i Snježana su nezaposleni inženjeri poljoprivrede, a Marijana ni pored dvije fakultetske diplome nije mogla pronaći posao.

Zahvaljujući ljubavi prema prirodi i ljekovitom bilju koju je u njih utkala majka Jela stvorena je ideja o formiranju Jelena Bio stanice. Ova porodica je spremno prihvatila priliku da razvije svoju poslovnu ideju sa timom mentora kroz Mozaikov inkubator društvenih biznisa.

Sakupljaju ljekovito bilje sa ekološki čistih područja

Odlučili su da razviju svoju poslovnu ideju sakupljanja, otkupa i prerade ljekovitog bilja iz prirode (izrade biljnih čajeva), kantarionovog ulja, jabukovog sirćeta proizvedenog od jabuka iz prirode, izrade voćnih sokova. Ljekovito bilje sakupljaju i otkupljuju sa ekološki čistih područja Šipova, Mrkonjić Grada, Kupresa i Drvara. Bilje nakon branja pripremaju i suše u što kraćem roku kako bi sačuvali kvalitet ubranog bilja. Svoj posao su započeli sa otkupom koprive, a nastavili sa drugim ljekovitim biljem. Istovremeno su započeli i pakovanje osušenog bilja za tržište.

Ljekovito bilje sakupljaju sa ekološki čistih područja Šipova, Mrkonjić Grada, Kupresa i Drvara

"Trenutno su u ponudi čajevi od koprive, zove, kunice, gloga - cvijet i list, kantariona, majčine dusice, trave ive, vranilove trave, plodova kleke... Krajem mjeseca u ponudu ćemo uvrstiti još nekoliko vrsta čajeva od biljaka koje smo otkupili. Pored čajeva nudimo kantarionovo ulje, jabukovo sirće, domaće sokove. Trudimo se našu ponudu prilagoditi zahtjevima potrošača koji se javljaju sa različitim zahtjevima", navodi Marijana.

Važnost edukacije o održivom sakupljanju bilja

Ovo je prva godina njihovog rada u kojoj su jedan dio ljekovitog bilja sami sakupili, a drugi dio otkupili od drugih sakupljača ljekovitog bilja. Svoje sakupljače edukuju šta je to kontrolisano i održivo sakupljanje biljnih vrsta, a i sami se stalno edukuju iz ove oblasti.

Angažuju se na očuvanju biodiverziteta na području opštine Šipovo i šire, jer su i sami svjedoci da se godinama nesavjesno iskorištavaju prirodna bogatstva i narušavaju prirodna staništa.

Od Marijane saznajemo: "Prikupljanje samoniklog ljekovitog bilja je posao kojem se treba pristupiti sa pažnjom kako nepotrebno ne bi uništavali samoniklo bilje. Sakupljače učimo kada se koje bilje sakuplja, koji se dijelovi sakupljaju i da jedan dio biljaka ne sakupljaju kako bi osigurali daljnju reprodukciju vrste. Samo sakupljanje na ovaj način će nam omogućiti da se bavimo ovim poslom i u budućnosti".

U planu daljnje širenje prerade i proizvodnje

Jedan dio prikupljenog ljekovitog bilja su prodali u rinfuzi na osnovu ugovora koji su potpisali prilikom pokretanja poslovne ideje, a preostali dio sami pakuju i prodaju u pakovanjima od 25, 50 i 100g u zavisnosti od biljne vrste. Svoje proizvode prodaju putem interneta, imaju svoju fb stranicu Jelena Bio stanica, direktnim kontaktom sa potrošačima, a učesnici su i mnogih sajmova.

U nastojanjima da razviju porodični posao nailaze i na mnoge poteškoće od finansijskih do mogućnosti registrovanja, ali ih to nije pokolebalo u njihovom nastojanju da pokrenu i razviju svoju ideju.

Bogata paleta njihovih proizvoda

"Planovi su nam da što više biljne sirovine preradimo i prodamo u pakovanjima, kao i da našu ponudu proširimo. To svakako zahtjeva ulaganje značajnih sredstava za adaptaciju objekta i nabavku neophodne opreme na čemu radimo i radićemo. U planu nam je da podnesemo aplikacije za dobijanje certifikata, jer samoniklo ljekovito bilje sakupljamo na području koje je u ekološkom pogledu izuzetno čisto i očuvano", saznajemo od Marijane.

Stekli povjerenje kupaca

Već su stekli svoje vjerne kupce i to je najbolji pokazatelj kvaliteta njihovih proizvoda koji opravdava slogan ovog porodičnog posla "Prirodno pravo na domaće i zdravo".

"Motiviše nas zadovoljstvo kupaca kvalitetom naših proizvoda. Radeći ovaj posao osjećamo da smo dio prirode i radosni smo kada dio te prirode možemo podijeliti sa našim potrošačima", ističe porodica Vukoman.

Foto: arhiva porodice Vukoman


Fotoprilog


Tagovi

Porodica Vukoman Ukrasno i ljekovito bilje Mozaik Jelena Bio stanica Šipovo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.