Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive i lekovito bilje
  • 22.07.2022. 10:00
  • Pčinjski okrug, Šumata Trnica

Sestre Maksić: Kako brati i sušiti gljive i lekovito bilje?

Na Širokoj Planini tokom sezone uberu preko dvadeset vrsta biljaka za čajeve i umeju da raspozaju više od četrdeset vrsta gljiva.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.454
  • 905
  • 0

Čim krene berba pečuraka i lekovitog bilja u Opštini Trgovište Dragana Maksić sa majkom i dvema sestrama, 27-godišnjom Vesnom i 21-godišnjom Andrijanom, dane uglavnom provodi u selu Šumata Trnica, koje se nalazi tik uz granicu sa Severnom Republikom Makedonijom. Do ovog sela stižu kolima do vrha natovarenim korpama, raznovrsnom ambalažom, praznim džakovima, osnovnim životnim namirnicama i njihovom ličnim stvarima.

Nadograđuju porodičan posao

Do njihove kuće stignu posle vožnje od sat i po vremena. Međutim, i pored ovako napornog puta nikada im nije palo na pamet da zauvek napuste svoju kuću u selu gde su jedini stalni stanovnici njihov stric i strina, i da odustanu od berbe gljiva i lekovitog bilja koji je prerastao u neku vrstu porodičnog posla, a koji je služio za dopunu kućnog budžeta. Naprotiv, one žele da ovaj posao koji se u njihovoj porodici prenosio sa kolena na koleno još više nadograde i usavrše učeći od drugih.

Iako jako mlade, sestre Maksić slove za odlične poznavaoce biljnog sveta, jer su tokom odrastanja od roditelja učile kako da u prirodi prepoznaju lekovito bilje i jestive pečurke. Ono što su naučile od njih već su počele da nadograđjuju učeći preko interneta, ali i od prijatelja koji se bave ovim poslom.

Sestre Maksić slove za odlične poznavaoce biljnog sveta

Lekovito bilje od kojih se spremaju najukusniji čajevi blagodetni za ljudski organizam one beru isključivo na predivnim pašnjacima Široke Planine, a u sezoni svojim standardnim kupcima ponude više od dvadeset vrsta. Ova planina bogata je i gljivama, a sestre Maksić umeju da razlikuju oko četrdeset vrsta.

"Sezonu berbe pečuraka otvorimo krajem marta i početkom aprila kada krene berba smrčka. Onda krenemo sa berbom cveta gloga, a na jesen i ploda. Moja starija sestra Vesna je među nama najveći poznavalac gljiva i kada imamo nedoumicu da li je neka gljiva na koju naiđemo jestiva mi pitamo nju, a ako i ona ne zna onda pitamo nekog ko zna", kaže Dragana.

Sve što je vezano za ovaj posao sestre Maksić rade same

Ona kaže da u berbu lekovitog bilja i šumskih plodova retko kada idu zajedno. Ukoliko postoji dobar put kroz šumu ona zna da svoje sestre i majku odveze do mesta berbe, a da ih kada završe, vrati zajedno sa ubranim šumskim plodovima.

“U bebu idemo opremljene dubokim cipelama i rančevima, a u rukama obavezno imamo dugačak drveni štap. Vidimo ponekad i krupnu divljač koja se obavezno da u beg čim nas primeti, a desi se da naiđemo i na zmiju koju u hodu samo preskočimo ili u širokom luku zaobiđemo i nastavimo sa svojim poslom", kaže naša sagovornica.

Ubrano lekovito bilje i gljive suše u sita

I kada se iz berbe vrate kući za njih nema odmora zato što moraju ubrano bilje i pečurke da očiste i stave u sita da se suše. Sve što je vezano za ovaj posao sestre Maksić rade same, a konkretna zaduženja podelile su među sobom po sopstvenim afinitetima.

Tako je stomatolog po zanimanju, najstarija Vesna, zadužena za marketing i internet prodaju. Najmlađa Andrijana je student na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu i koja zbog onlajn nastave, može više vremena da provodi sa majkom u susednom Novom Selu, radi sve prateće poslove vezane za njihov porodični biznis.

Pečurke očiste i stave u sita da se suše

Dragana koja je na doktorskim studijama i pripravničkom stažu za advokate u Vranju je angažovana oko pakovanja paketa sa proizvodima za standardne kupce, ali i uzgoj pčela okupljene u dvadesetak društva.

"Ove godine pčele su imale dobru pašu tako da ćemo tržištu ponuditi odličan med. Planiramo uskoro kupcima da ponudimo još jedan pčelinji proizvod poznat kao perga ili pčelinji hleb, ali i kombinaciju za začin sačinjen od nekoliko vrsta pečurki", kaže Dragana i dodaje da od ove sezone na parceli u blizini kuće same proizvode neven i da će posle berbe svojim kupcima ponuditi još jednu vrstu čaja više.

Kod njihovih kupaca odličnu prođu ima i kečap od gloga koji one same prave, a za njim nimalo ne zaostaje kafa od žira i slatko od gljiva.

Od gloga proizvode kečap

Iako će uskoro sve tri imati fakultetske diplome, sestre Maksić ne nameravaju da prestanu da se bave ovim poslom zato što žele da od njega naprave nešto što nije pošlo za rukom ni jednoj generaciji Maksića pre njih, a ujedno i očuvaju porodično ognjište.


Tagovi

Branje gljiva Sušenje gljiva Dragana Maksić Berba lekovitog bilja Jestive pečurke Široka planina Uzgoj pčela Kafa od žira Kečaš od gloga Slatko od gljiva


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.