Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvijeća
  • 17.09.2022. 07:30

Sadnja jesenjih lukovica - oprez sa dezinfekcijom i đubrenjem

Vrijeme je da posadimo tulipane, narcise, ukrasne lukove, fritarije i druge vrste koje će cvjetati u rano proljeće

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 185
  • 14
  • 0

Temperature su sve niže, no sigurno će biti još lijepih dana. Prije nego padne mraz, iskoristite ih za sadnju lukovica koje će cvjetati tokom proljeća. Mnogo je vrsta, sorti i hibrida koje možemo odabrati. Tulipani, zumbuli, narcisi, krokusi, muskari, ukrasni lukovi, ljiljani, fritilarije su pravi izbor.

Kod kupovine pregledajte u kakvom se stanju nalaze lukovice i koliko ih ima. Ako ima trulih, sasušenih ili suviše malih, nemojte ih kupovati. Za ujednačeno cvjetanje, potražite sorte koje cvjetaju u isto vrijeme jer neke to čine ranije, a neke kasnije.

Na proljeće prvi će procvjetati krokusi, već poslije otapanja snijega. Za njim slijede muskari, tulipani i narcisi.

U grupama ljepše izgledaju

Optimalna noćna temperatura je oko 5ºC. Sačekajte hladnije noći, kraj septembra za početak sadnje. Što je podneblje toplije, to je sadnja kasnija. Na kontinentu možemo da je obavimo do sredine oktobra. Dubina sadnje zavisi od veličine lukovice. Uopšteno možemo reći da sloj zemlje iznad mora biti debeo jedan do dva puta koliko je visoka lukovica. Krokusi se sade na dubinu od 1 do 1,5 cm, a tulipani od 3 do 6 cm.

Možete saditi do sredine oktobra (Foto: Bigstokphoto/Zummolo)

Obično se sade u grupama. Možemo ih dezinfikovati kao lučice crvenog luka.

Prije jesenje sadnje obavite dezinfekciju luka slanim rastvorom

Međutim, treba biti oprezan. Potapanjem ćemo lukovice potaknuti na rast. Ako u naredne dvije do tri sedmice, poslije sadnje vrijeme bude toplo, ona će prestati rasti i razvijati korijen. Nakon padavina ponovo nastavljaju da se odvijaju procesi i to iscrpljuje biljku. Može se desiti da slabije cvjeta ili uopšte ne cvjeta na proljeće. Zbog toga obratite pažnju kada sadite da li je zemljište dovoljno vlažno i kakva je vremenska prognoza.

Stajnjak potiče truljenje

Iskopa se sadna rupa dubine do 25 cm, a na dno se stavlja organsko đubrivo koje će dati dovoljno hraniva za rast i razvoj. Ne treba dodavati stajnjak, jer će on potaknuti njihovo truljenje. Koristite zreli kompost, glistenjak i slična đubriva.

Kako bi osigurali da se korijen tulipana dobro razvije, očistite lukovice od listova omotača.

Sadnja tulipana (Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko)

Prilikom sadnje lagano ih utisnemo na dno sadne jame, a zatim prekrijemo slojem zemlje. Zalijevanje obavimo ako je zemlja suha, u protivnom nema potrebe.

Kad imate problem s voluharicama, najbolje je sadnju obaviti u saksije i posude, postaviti metalne mreže ili usitnjeno staklo prije sadnje kako bi zaštitili sve što smo posadili.


Tagovi

Cvjetne lukovice Tulipani Krokusi Narcisi Muskari Ljiljani Ukrasni luk Fritarija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.