Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisna biljka
  • 16.08.2022. 07:30

Sadnja duda - idealan je čistač vazduha i zemlje

Usvaja teške metale iz zemljišta i podesan je za fitoremedijaciju. Čisti gradove od smoga.

Foto: Depositphoto/silrobix
  • 454
  • 200
  • 0

Nekada su se u svakom dvorištu mogla vidjeti stabla duda u čijem se hladu odmaralo i sladilo slatkim plodovima. To je listopadno drvo koje dostiže srednju visinu od 10 do 20 m, a razlikujemo nekoliko vrsta koje najčešće prepoznajemo po boji ploda i kore stabla.

Nezreli plodovi i listovi sadrže materiju koja je blago toksična za ljude. Životni vijek stabla je do 100 godina, a pejzažne sorte dostignu 25 do 50 godina.

Čuva rezerve pitke vode

Osim što ima ukusne plodove, dud je izuzetan čistač zagađenog vazduha i zemlje. Kada želimo riješiti problem zagađenja i smoga u gradovima i očistiti zemljište, njegova sadnja pokazala se kao idealno rješenja. Listovi apsorbuju mnogo više CO2 i drugih zagađivača iz vazduha nego druge drvenaste vrste. Pored toga, usvaja karbon monoksid, fluorovodoničnu kiselinu, sumpor dioksid i druga jedinjenja iz smoga.

Za sadnju odaberite mjesta izložena suncu (Foto: Depositphoto/gyn9037)

Korijen je dobro razvijen i stvara podzemni, gusti splet koji odlično apsorbuje prisutne zagađivače. Izuzetno je podesan za fitoremedijaciju. Usvaja teške metale, a poznat je kao jedna od rijetkih biljaka podesnim za čišćenje industrijskih područja.

Posljednjih godina identifikovana je njegov značaj u prevenciji i kontroli dezertifikacije. Daje veliki doprinos kada je u pitanju desalinizacija zemljišta, kao i kod problema očuvanja izvora i podzemnih rezervoara vode.

Sadnice vole sunce

Za sadnju odaberite mjesta izložena suncu, ali da drvo ne bude na udaru vjetra. Pogoduju mu ilovasta, rahla zemljišta koja su dobro drenirana. Zbog zabarenosti dolazi do propadanja korijena.

Suho i mljeveno lišće bijelog duda dobro za hranidbu svinja?

Sadnja se obavlja u jesen i proljeće. Dubina jame je 50 cm, a veličina 80x80 cm. Na dno se stavlja drenažni sloj, a zatim sloj zemlje pomiješan s đubrivima na koji se polaže sadnica. Sloj zemljišta oko sadnice se dobro ugazi kako bi se ostvario što bolji kontakt korijena i zemlje. Ne zaboravite zaliti posađene sadnice.


Povezana biljna vrsta

Dud

Dud

Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.

Dud je listopadna drvenasta kultura koja pripada porodici dudovki (Moraceae), a porijeklom je iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova ekonomska korist uočena u proizvodnji svile,... Više [+]

Tagovi

Dud Malus Fitoremedijacija Dezertifikacija Čistač vazduha Čistač zemljišta Smog


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]