Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 11.01.2021. 14:00

Raste svijest o potrebi promjene načina ishrane i liječenja biljem

Ljekovite, aromatične i začinske vrste svojim hemijskim sastavom utiču na liječenje pojedinih bolesti, poboljšavaju ukus i miris jela, a svojim eteričnim uljima često ulaze u sastav proizvoda kozmetičke industrije i parfimerija.

Foto: Depositphotos/alisbalb2
  • 193
  • 22
  • 0

Grupa ljekovitog bilja obuhvata oko 1.700 vrsta koje spadaju u prosjeku u 90 botaničkih familija. Među njima nekih 50 vrsta su u redovnom uzgoju dok se ostale nalaze u prirodi u divljoj formi. I jedne i druge koriste se kao sirovine za proizvodnju lijekova, začina, u kozmetičkoj industriji, ishrani, prave se čajevi, tinkture, melemi i drugo, navodi stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo, Nenad Nešović.

Ljekovite, aromatične i začinske trave svojim hemijskim sastavom utiču na liječenje pojedinih bolesti, poboljšavaju ukus i miris jela, a svojim eteričnim uljima često ulaze u sastav proizvoda kozmetičke industrije i parfimerija. Zauzimaju veoma značajno mjesto kako u ishrani tako i liječenju ljudi i životinja.

Svaki treći prirodni preparat koji se upotrebljava u savremenoj medicini izdvojen je iz biljne sirovine ili uz učešće produkata biljnog porijekla. Ova sirovina može se dobiti sakupljanjem divljih trava ali posljednjih godina sve više i organizovanim uzgojem.

Koja su najvažnija pravila sakupljanja ljekovitog bilja i šumskih plodova?

Kako smo nedavno pisali, u praksi se pokazalo da je poželjno ostaviti jednu desetinu biljaka i pri tom ne bi trebalo ponovo na istom terenu iduće godine da se bere. Iskusna travarka, Mira Čavlović Jalić, od maslačka recimo iskoristi sve dijelove. Od njegovog cvijeta, lista i korijena, najčešće jede mlade listove na proljeće i pravi med od cvjetova dok je korijen izuzetno dobar pa ga pripremaju i piju kao čaj osobe koje imaju velikih zdravstvenih tegoba

Promjena ishrane i proizvodnja prirodnih lijekova

Ljekovitost biljke ili nekog njenog organa dolazi od hemijskog sastava, odnosno materija koje korisno djeluju na ljudski ili životinjski organizam. Neke supstance su učinkovite u malim količinama dok u većim djeluju kao otrovi. Ova svojstva proučava Fitoterapija kao grana Farmakologije - nauke koja proučava liječenje pomoću bilja. Druga nauka je o drogama (ljekovitim sirovinama) - Farmakognozija i ona opisuje supstance anorganskog (mineralnog) i organskog (biljnog i životinjskog) porijekla, pojašanjava ovaj stručnjak.

Uzgaja i prerađuje više od 250 vrsta ljekovitog bilja

U savremenom društvu fokus je na sintetičkim proizvodima odnosno primjenjenoj hemiji, što se odrazilo i u medicini gdje je većina lijekova sintetizovana. Posljednjih godina raste svijest o potrebi promjene načina ishrane, vraća se tradicionalna hrana i proizvodnja prirodnih medikamaneta. Zato je interesovanje za ljekovito, aromatično i začinsko bilje u porastu.

Konstantnim povećanjem tražnje tih sirovina raste potreba za naučnim pristupom ovom problemu, što dovodi do razvoja gajenja ljekovitog i začinskog bilja na oraničnim površinama, ističe Nešović.


Tagovi

Ljekovito bilje Prirodni lijekovi Aromatično bilje Začinsko bilje Uzgoj ljekovitih vrsta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]