Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje iz prirode
  • 20.07.2020. 17:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Prvi reket svijeta Nole u Aleji suvenirnica, svratio i u Ernin kutak zdravlja

Među posljednjim gostima bio je i prvi reket svijeta, Novak Đoković Nole, koji je tokom tri dana boravka u Visokom svratio i do kutka zdravlja, Alt-Med shopa.

Foto: Arhiva Erne Okanović
  • 240
  • 41
  • 0

Stara latinska izreka kaže: "Liječnik liječi, a priroda ozdravljuje". Šta sve priroda nudi čovjeku, nesagledivo je u odnosu na današnji destruktivni uticaj civilizacije prema okolišu. Da još uvijek ima ljudi koji životnu sredinu i sve što iz nje dolazi, tako snažno, s mnogo ljubavi čuvaju i prenose svima bezuvjetno, dokaz je Erna Okanović, vlasnica obrta Alt-Med, kojeg kada posjetite imate osjećaj da ste u pravoj prirodnoj biljnoj apoteci, a i sama vlasnica kaže:

"Svaki metar livade ili šume predstavlja jednu malu biljnu apoteku u kojoj se podižu lijekovi bez recepta, samo sa malo znanja i puno volje, zato zaštitimo našu prirodu jer i ona štiti nas".

Poklon za Noleta - Bosanska čaga

U jednom od naljepših prirodnih parkova "Arheološko - turističkom parku Ravne 2", nalazi se Aleja suvenirnica, koja promovira samo izvorne prirodne darove, a među njima je i Ernin Alt-Med shop. "Prije dvije godine počeli smo raditi na ovom novom mjestu, u Aleji suvenirnica, koja je za kratko vrijeme postala poznata i za koju su saznali gosti koji posjećuju Kompleks Ravne. Posjetioci su se već navikli i naučili gdje da pronađu suvenire, kristale, minerale, ali i ljekovite i prirodne preparate. A među posljednjim gostima bio je i prvi reket svijeta, Novak Đoković Nole, koji je tokom tri dana boravka u Visokom svratio i do kutka zdravlja, Alt-Med shopa", priča nam Erna.

Njena ljekovitost poznata već 2.300 godina

Kako kaže, imala je veliku čast i zadovoljstvo da upozna najboljeg tenisera svih vremena. Takođe, pružila joj se prilika da mu pokloni proizvod iz vlastitog asortimana, čaga gljivu, koju je veliki Nole sa oduševljenjem prihvatio.

Kroz razgovor, Đoković joj je rekao da je već koristio Sibirsku čagu i da je oduševljen što ima priliku da proba i Bosansku čagu. Ovu gljivu zovu još i "dar od Boga". Njena ljekovitost zapisana je i u najstarijem službenom popisu ljekovitih supstanci, kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Jing, staroj preko 2.300 godina. Današnja istraživanja potvrđuju da je ona odlično sredstvo protiv psorijaze, artritisa i dijabetesa, prirodni borac protiv tumora, te aktivator imunog sustava.

Preparati kao proizvod dugogodišnje porodične tradicije

Naša sagovornica svoje proizvode prodaje pod sloganom "Zdravlje iz Božije bašte".  Preparate Alt-Med obrta koji nastaju kao produkt dugogodišnjeg porodičnog biznisa, a već sada se nalaze u ponudi širom svijeta. "U asortimanu imamo blizu 200 artikala, uglavnom sirupa, ljekovitih ulja, mehlema i drugih krema. Posebno je zanimljiva čaga i reishi gljiva kao i brezova guba, koje jedini skupljamo u Bosni i Hercegovini. Oni se dugo godina u svijetu koriste kao alternativna medicina", ističe ona. 

Jedini u BiH skupljaju reishi gljivu

Dugogodišnje iskustvo porodice Okanović u izučavanju bilja i biljnih preparata, Erni je pružilo mogućnost da spoji ljubav prema prirodi i vlastitom biznisu. Tu nema kraja učenju i istraživanju, bukvalno se svaki dan otkrije nešto novo, skriveno u prirodi, ljekovito i vrlo korisno ljudima.

Svako godišnje doba i period u godini ima svoje "aktuelne" preparate i proizvode. Obzirom da je sada ljetni period, sezona godišnjih odmora i odlazaka na more, vrlo zanimljiv preparat krije se u Kućici zdravlja - ulje za tamnjenje kože od zelenih oraha, mrkve i maslinovog ulja.


Fotoprilog


Tagovi

Erna Okanović Novak Đoković Aleja suvenirnica Bosanska čaga Ljekovita čaga Ljekovito bilje Gljiva čaga Izučavanje bilja


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.