Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja cvijeća i južnog voća
  • 06.02.2017. 12:00

Proizvedu najviše sadnica cvijeća i agruma u BiH

Mile i Milka Popović svake godine u vlastitim plastenicima proizvedu pola miliona sadnica cvijeća i dvije hiljade sadnica limuna.

  • 10.955
  • 1.235
  • 0

Supružnici Mile i Milka Popović, poljoprivrednici iz lijevčanskog sela Gornji Karajzovci kod Gradiške, zajedno sa sedmoro radnika svake godine u svojim plastenicima proizvedu više od pola miliona sadnica raznog cvijeća. Osim cvijeća uzgajaju i kaleme limun i drugo južno voće, a ove zime u plastenicima su uzgojili i više od pola tone limuna vrhunskog kvaliteta. Pored plasteničke proizvodnje na otvorenom uzgajaju sadnice tuja i čempresa.

I dok je većina poljoprivrednika zimu iskoristila za predah, Mile i Milka Popović su hladne dane proveli u plastenicima, zagrijavajući ih, provjetravajući, čisteći snijeg, brinući se o cvijeću i južnom voću. Balkonsko cvijeće im je dominatno u plastenicima, a sezona prodaje kulminira u proljetnim mjesecima. Najveći dio proizvodnje Popovići plasiraju na području Federacije BiH, od Bihaća do Tuzle, Zenice i Sarajeva.

Mile i Milka Popović u plasteniku

"Cvijeće koje uzgojimo završava u Bihaću, Cazinu, Tešnju, Tuzli, Sanskom Mostu i drugim gradovima. Stekli smo veliko povjerenje širom BiH, uglavnom kvalitetom i poštovanjem rokova. Uz cvijeće smo se specijalizirali i za proizvodnju agruma. Rokovi u ovoj proizvodnji su veoma bitni, jer smo vezani za rokove sadnje i presađivanja, ali i za razne praznike, kao što su na primjer osmomartovski praznici", priča Popović.

Proizvodnja cvijeća rentabilnija u odnosu na povrće

U pravoj fabrici pod najlonom, koju na pet hektara zemljišta čini tridesetak plastenika Popovići vode pravu bitku sa vremenskim prilikama i neprilikama. Visoki snijeg tokom januara stvorio im je mnogo problema, ali oni se ne predaju.

"Nekada smo uzgajali povrće, prvenstveno papriku i to na otvorenom. Ali to je vraški težak i neisplativ posao. Začas naiđe grad ili osvane mraz, a na kraju država uveze povrće i gdje smo, nema nas nigdje. Preorijentisali smo se na cvijeće, iako se radi o veoma odgovornoj ia zahtjevnoj proizvodnji, našli smo u tome dobru računicu", kaže Mile. Ovaj rekorder u proizvodnji cvijeća kivan je na administrativne propise u našoj zemlji, koje, kako kaže, ne postoje nigdje u normalnom svijetu. Neki od njih su bizarni i neshvatljivi zdravom razumu.

"Osim brojnih fitopatoloških odobrenja imamo i drugih barijera. Da bih mogao prodavati cvijeće moram imati diplomu poljoprivrednog tehničara. Tako sam po stare dane upisao vanredno ovu školu. I gle paradoksa, profesori su u mojim plastenicima pokazivali budućim tehničarima, pa i meni , kako se treba raditi", kazuje Mile.

Mile nudi saradnju mladim poljoprivrednicima

Zahvaljujući proizvodnji Mile Popovića mnoga domaćinstva širom naše zemlje su ukrašena raznovrsnim cvijećem, a u posljednje vrijeme evidentna je i velika potražnja za južnim voćem.

Cvijeće se, kaže, pokazalo isplativijim od uzgoja povrća

"Kada bismo proizveli deset ili dvadeset hiljada sadnica narandže, prodali bismo ih za nekoliko dana. Interesantno je koliko bosanskohercegovačko tržište vapi za sadnicama narandže, mandarine, limuna i ostalog južnog voća. Evo ja sam dokazao da je moguće plastenički proizvoditi južno voće, možda će neko od mladih usvojiti moje ideje i krenuti u vlastiti biznis", kaže Popović.

Zanimljivo je da Popovići svoje ideje ne skrivaju u vidu poslovnih tajni. U njihovim plastenicima praktičnu nastavu obavljaju budući poljoprivredni tehničari i cvjećari, koji se školuju u Gradišci. Mile je darežljiv i kada su savjeti u pitanju, a mnogim mladim poljoprivrednicima, početnicima pomogao je i savjetima i poklon sadnicama.

Zdrava konkurencija rađa kvalitet

"Zašto da ne pomognem ljudima? I meni su drugi pomagali. Zahvaljujući poštenom i upornom radu razvio sam široku mrežu vele i maloprodaje širom BiH i svi ti moji partneri su mi istinski prijatelji. Uzajamno se radujemo uspjesima, i ja njihovim i oni mojima. Ne smeta mi ni zdrava konkurencija, jer ona će samo izroditi kvalitet", kaže Mile Popović, uzgajivač cvijeća i južnog voća iz Gornjih Karajzovaca, sela na tromeđi između Gradiške, Laktaša i Srpca.

"Žetva" u plastenicima Mile i Milke Popović počinje prvih dana marta i traje do ljeta. Na hiljade balkona, prozora i dvorišta širom BiH i ove godine će biti ukrašeno cvijećem iz Gornjih Karajzovaca, a zanimljivo je da se posljednjih godina ova porodica angažuje i za ukrašavanje gradskih parkova i trgova, javnih površina, pa čak i zelenih oaza unutar saobraćajnih kružnih tokova. Osim ogromnog angažovanja za ovakvu proizvodnju potrebni su i ljubav i optimizam, ali u velikim dozama, po čemu su Milka i Mile Popović poznati nadaleko.


Povezana biljna vrsta

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mile Popović Milka Gornji Karajzovci Sadnice tuja Balkonsko cvijeće Sadnica narandže Plastenika Limun Uzgajivač cvijeća Južno voće


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕