Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternanthera
  • 29.05.2018. 14:00

Posadite crveni tepih u svom dvorištu!

Biljke koje ne daju raskošne cvetove ređe biramo za sadnju u dvorištima. Neopravdano zapostavljenje, te biljke još nazivamo strukturnim. Međutim, uz dobru plansku sadnju one mogu da pruže neopisivo zadovljstvo, a jedna od njih je alternantera. Zovu je još šarenica i cejlonski list, a nas podseća na crveni tepih. Iskoristite je za mozaik ili geometrijske oblike u dvorištu.

Foto: Magdalena Nenković
  • 3.241
  • 121
  • 0

Tajna ove jednogodišnje cvetne vrste je u šarenim ili jednobojnim listovima, čija je struktura takva da daje punu i meku podlogu. Zbog toga se sa njom retko sade neke druge vrste. Spektar boja i oblika lišća daje mnoštvo međusobnih kombinacija, te su same po sebi vrlo dekorativne. Sreća po njih, te se sve češće prihvataju novine i što se sve više cene kreativne mogućnosti takvih vrsta.

Cvetovi ove biljke bez posebnog značaja

One mogu biti osnovni dekorativni element svake bašta. U rodu alternantera ima oko 30 vrsta. Poreklom su iz Brazila i sa Cejlona, a u svojoj postojbini rastu u razgranatim, niskim ili polugrmolikim oblicima. Rod je dobio naziv od latinske reči alterno, što znači promenljiv i anthera u prevodu prašnička kesica jer cvetovi mogu da budu sa ili bez njih. Cvetovi se pojavljuju u zbijenim cvastima. Veoma su sitni i nemaju neki poseban značaj, pa ih treba orezivati. Tajna ove biljke je u listovima koji su jajasto ovalni ili izduženo jajasti.

Birajte boju svog tepiha

Boje listova su: crvena, bordo, žuta, narandžasta, zelena i ljubičasta. Ako se sadi jedna boja u leji ili formaciji pa se tako dobija "tepih" boje za koju ste se opredelili. Visina biljke je 10-20 centimetara. Razmnožava se reznicama, koje se uzimaju sa matičnih biljaka. Sadnja u dvorištu počinje u maju, a važno napomenuti da ta biljka voli svetla mesta i umereno zalivanje. Poželjna je redovna prihrana lako rastvorljivim đubrivima. Na svakih 15 dana ovo ukrasno bilje može da se orezuje. 

Kod nas najzastupljenija Alternanthera bettzikiana

Kod nas je najčešće zastupljena Alternanthera bettzikiana čije boje variraju od žuto-crveno-zelenih listova, zatim bordo-crvenih, kao i žuto-tamnozelenih. Vrsta Alternanthera ficoidea ima jajaste listove sa talasastim rubom, boje žute, crvene i narandžaste u kombinaciji sa svetlozelenom bojom lista.

Koristite je za mozaike i geometrijske oblike

Ova biljka je jednogodišnja, ali njene reznice se mogu sačuvati u plastenicima za sadnju u narednoj sezoni. Biljku odlikuje gust raspored grančicakompaktan rast. Ona dobro podnosi gajenje na otvorenom, a rezidba za nju nije traumatična. Svrstava se među retke vrste koje su idealne za pravljenje mozaika ili geometrijskih oblika u dvorištu, ali i za kaskadne oblike. U evropskim gradovima je obilato koriste za pravljenje monograma na travnjacima ili drugih znakova, poput grbova ili natpisa. Tako je, na primer, u Nišu na javnoj površini baš od nje napravljen Hristov monogram, od 10.000 sadnica, povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Taj monogram je za dve nedelje od sadnje dobio svoj pravi oblik.


Tagovi

Ukrasno bilje Alternantera Alternanthera bettzikiana Alternanthera ficoidea Crveni tepih Cejlonski list Šarenica


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.