Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 18.04.2021. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Nije htjela prodati smilje u bescijenje pa se posvetila izradi prirodne kozmetike

Medina Gosto Bakić, diplomirana ekonomistica iz Mostara, uslijed nedostatka posla u struci, odlučila se na uzgoj smilja. Kada je njegova cijena bila mizerna i otkup stao, počela je sa preradom biljaka u eterična ulja, mehleme i drugu prirodnu kozmetiku.

Foto: Arhiva Medine Gosto Bakić
  • 1.155
  • 883
  • 2

Medina Gosto Bakić iz Mostara, veliki je zaljubljenik u prirodu i pobornik zdrave hrane i kozmetike. Nakon što je završila fakultet ekonomije i poslovnog menadžmenta, nije mogla pronaći posao u struci te je počela raditi na promociji i prodaji preparata od biljaka jedne domaće firme. Kroz posao se upoznala sa blagotvornim djelovanjem mnogih, te je odlučila više istražiti o toj temi. S obzirom da živi u mostarskom naselju Kočine te da je na porodičnom imanju imala dosta neiskorištenog zemljišta, odlučuje se na uzgoj smilja.

"Na porodičnom imanju pored kuće 2015. smo zasadili malu plantažu smilja, sa oko 2000 sadnica", otkriva za Agroklub Medina koja je tokom izučavanja posebnu pažnju posvetila ljekovitim biljkama koje se uzgajaju ili su samonikle na području Hercegovine, kao što su smilje, kadulja, lavanda, ružmarin, vrijesak, iva i druge. Da se posveti preradi, velikog udjela je imao nagli pad otkupa smilja, koje je do tada bilo veoma cijenjeno.

Nemogućnost otkupa kao nova prilika

"Kada je moje smilje bilo spremno za prvo branje, otkup je stao ili se otkupljivalo po mizernoj cijeni. Odlučila sam se na destilaciju da dobijem eterično ulje od tih zlatno - žutih cvjetova. I dobila sam, oko pola kilograma", kaže Medina.

Za jedan kilogram eteričnog ulja potrebna je jedna tona sirove mase, što znači da je te godine Medina ubrala 500 kilograma smilja, koje nije imao ko otkupiti. Ona je već ranije za svoje potrebe pravila macerate od kantariona, kadulje i nevena, te je odlučila  napraviti mehlem sa eteričnim uljem smilja. Bio je to njen prvi proizvod koji je rado podijelila sa njoj bliskim ljudima i dobila veoma pozitivne povratne informacije i brojne prepruke širom BiH.

Asortiman proizvoda od smilja

"Bio mi je to vjetar u leđa, da tražim više znanja za izradu proizvoda, kako od smilja tako i drugog bilja. Znanje za izradu prirodne kozmetike sam potražila izvan naše zemlje, povezala sam se sa aromateraputima iz Hrvatske i odslušala nekoliko seminara i radionica", ističe.

Velika podrška porodice

Sve to je tražilo i nova ulaganja, s obzirom da je svaki seminar i edukaciju morala platiti. Pored njene porodice, veliku podršku je dobila i od sestre i zeta koji su joj kupili mini destilator, što joj je bila velika želja i potreba.

"Počela sam da destiliram i kadulju, lavandu, ružmarin, vrijesak, kunicu, sve što bi stigli ubrati za vrijeme sezone. Bilje beremo muž i ja, a na svojoj parceli smo zasadili oko 100 sadnica lavande i kadulje. I neven uzgajamo svake godine, a ove smo zasijali i nešto slatkog pelina. Čuli smo da su proizvodi od njega korisni za jačanje imuniteta, što je naročito traženo u vrijeme pandemije", dodaje.

Potpuno prirodni proizvodi

Eterična ulja i hidrolate, koji su nusproizvod destilacije, koristi isključivo za svoje potrebe proizvodnje prirodnih krema, balzama i tonika. U ponudi trenutno ima mnoge vrste mehlema od pojedinačnog bilja do mješavina, hidratantne kreme od smilja, lavande, nevena, krema za suhu kožu, za problematičnu kožu. Tu su i hidrolati za čišćenje kože bez konzervansa,  koji se koriste kao tonik za brojne kožne probleme. Pravi i balzame za usne, prirodne dezodoranse, vaginalete, ulja za masažu, glicerinske sapune sa ekstraktom bilja i pojedinačne čajeve od svakog bilja kojeg prikuplja. Proizvode pravi po narudžbi u manjim količinama, jer oni ne sadrže alkohol, parabene, emulgatore, vještačke konzervanse pa voli da su svježi.

Do sada ih je predstavljala na mnogim sajmovima u BiH , izložbama i promocijama zdravih i prirodnih proizvoda u Mostaru. Na  FB grupi pod nazivom Sve od ljekovitog bilja (čajevi, sirupi, mehlemi, tinkture, ulja,..) rado sa članovima grupe dijeli savjete i iskustva u vezi njegovog blagotvornog djelovanja.

Dodaje da su joj ipak najbolja promocija njeni zadovoljni kupci kako u Bosni i Hercegovini, tako i dijaspori. Sretna je što od zarade može ostvariti nova ulaganja u svoje dalje obrazovanje i izučavanje aromaterapije i aromatičnih biljaka.

Nedostatak podrške institucija

"Široko je ovo područje, a ja uvijek željna nečeg novog, želim se ostvariti u aromaterapiji, kako u kozmetici tako i liječenju eteričnim uljima, što je kod nas još uvijek nepoznanica", ističe Medina.

Mala plantaža smilja na okućnici

Smatra da je potrebna puno veća podrška ljudima sa idejama, koji rade konkretne stvari, naročito ženama koje se pored svih obaveza odluče na pokretanje posla.

Iako je pandemija usporila prodaju, spriječila dolazak ljudi iz inostranstva, mnoge je potakla da dođu na kućnu adresu, vide to mirišljavo bilje i kupe proizvode koji su im se pokazali provjerenima.

"Ljekovito bilje treba da nam bude kao dodatak ishrani i preventiva, a za prirodnu kozmetiku često kažem - sve što ne možeš pojesti, nemoj ni stavljati na kožu. Jer, sve što nanesemo na kožu uđe u naš krvotok u roku od deset minuta. Moja poruka je da čuvamo prirodu, pokušavamo živjeti što više u skladu s njom jer smo mi jedno", poručuje ova mlada poduzetnica koja je odlučila iskoristiti pogodnu klimu i prazno zemljište, kako bi stvorila novi brend u svijetu prirodne kozmetike.


Fotoprilog


Tagovi

Medina Gosto Bakić Prirodna kozmetika Proizvodi od smilja Proizvodi od kadulje Slatki pelin Aromaterapija Eterične biljke Mostar


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁