Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dragana Jovanić
  • 12.05.2022. 12:00

Ne pretjerujte sa sunčanjem kaktusa, za osunčane prozore birajte drugo cvijeće

Za uzgajanje cvijeća je potrebno mnogo ljubavi i strpljenja. Isusov trn, čuvarkuće, ceporegije, kaktusi i mnogo drugih vrsta su dio kolekcije.

Foto: Ranka Vojnović
  • 373
  • 127
  • 0

Kaktusi i čuvarkuće su najpopularnije biljke koje možemo pronaći u svakoj kući ili stanu. O ovim, ali i drugim vrstama cvijeća i ukrasnog bilja smo razgovarali s Draganom Jovanić iz Banja Luke. Ona je ovo cvijeće počela da uzgaja 1998. godine, a sada ima veoma bogatu kolekciju.

"Kaktusi plijene svojom ljepotom i atraktivnim izgledom. Laki su za uzgajanje i početnici se mogu brinuti o njima", objašnjava Dragana.

Od nje smo doznali da i pored toga što kaktusi u većini slučajeva potiču iz pustinja Meksika i SAD-a ne trebaju biti cijeli dan izloženi direktnim sunčevim zracima. Za njih je idealno mjesto u stanu prozor koji je samo djelimično osunčan u toku dana.

Kaktusi imaju najljepše cvjetove (Foto:  Arhiva Dragane Jovanić)

Potrebno je biti obazriv sa zalijevanjem, ali ih ne treba potpuno zapustiti. Kada se supstrat osuši obaviti dodavanje vode. Najčešće stradaju ili od pretjeranog zalijevanja ili zbog nedostatka vlage.

Neobične i lake za uzgajanje

Dragana je mali uzgajivač, a posvetila se manjim i neobičnim vrstama. Isusov ili Kristov trn Euphorbia milii je jedna od njih. Ova tropska cvijetnica potiče s Madagaskara, ali se kod nas udomaćila u unutrašnjim prostorima. Ni ona nije zahtjevna. Pogodna je za ljude koji tek postaju uzgajivači biljaka i za one koji nemaju vremena da se posvete zahtjevnim vrstama, a žele da uživaju u prelijepom zelenilu i cvjetovima.

Ako imate prozor koji je preko dana izložen suncu onda je ovo pravi izbor za vas. Njoj je potrebno osam sati dnevne svjetlosti, a što je duže izložena djelovanju sunca obilnije i ljepše će cvjetati.

Dio kolekcije čuvarkuća

"Osim kaktusa i Isusovog trna imam i drugo cvijeće pogodno za uzgoj u našim uslovima. Razne krasule, brojanica (krunica), ceporegija do starih sorti begonija", objasnila je naša sagovornica.

Sve su to biljke koje voli da uzgaja, a posebno su joj drage čuvarkuće. Ove zimootporne sukulentice očaraju ljepotom i bojom svako proljeće, a u kolekciji se nalaze u svim oblicima i bojama. Trajne su i otporne na mraz, ali i na sušu i visoke temperature. Kada ih jednom kupite lako se same razmnožavaju. Pored čuvarkuća, tu su i druge koje mogu da prezime na otvorenom.

Puzave ceporegije su veoma popularne zbog svojih srcolikih listova. Njihova ljepota dolazi do izražaja kada je postavimo na neko povišeno mjesto ili u viseću saksiju. Može da naraste duga jedan metar i izgleda poput slapa srca.

Ceporegija - listovi u obliku srca

Tu nije kraj kolekcije koju ova ljubiteljica bilja posjeduje. Razni sedumi, mnogo starih sorti begonija i drugog cvijeća. Posjeduje i raznovrsne hoje koje sporije rastu i traže više brige.

Velika ljubavi prema cvijeću

Za uzgajanje je potrebno mnogo ljubavi i strpljenja, kao i razumijevanja porodice, jer se kolekcija uvijek obogaćuje novim primjercima. Rado učestvuje u sajamskim manifestacijama kao što je za 8. mart. Učestvovala je i na nedavno održanom Festivalu cvijeća gdje je imala fantastičnu priliku da prikaže svoju kolekciju.

Svim ljubiteljima cvijeća i budućim uzgajivačima Dragana bi poručila da uživaju u raznovrsnim cvjetnim i ukrasnim vrstama, a posebno u onima koje su tradicionalno uzgajale naše majke i bake jer su se pokazale najpogodnijim za naše uslove.


Fotoprilog


Tagovi

Dragana Jovanić Kaktusi Cvijeće Cvjećarstvo Isusov trn Ceporegija Čuvarkuće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.