Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fikus iz Čačka
  • 17.12.2017. 17:00

Najveći fikus na Balkanu raste pored Morave

Fikus iz Čačka nadmašio je sva očekivanja i stručnjaka i onih koji samo vole ovu tropsku bijku. Za 46 godina života narastao je 46 metara. Očigledno je da mu prija klima pored Morave.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.578
  • 51
  • 0

U Čačku raste najveći fikus (Ficus elastica decora) na Balkanu, a veličina ovog gorostasa dostigla je 46 metara. Pre isto toliko godina je ovaj raskošan primerak i posađen, te je svojevrsni rekorder i po godinama života.

Kada bi se poredio, mogao bi da dosegne visinu zgrade od 13 spratova. Samo stablo, čija je visina desetak metara, raste kroz tri sprata Doma kulture u ovom gradu na Moravi. Zbog svojih dimenzija, ovaj čačanski fikus proglašen je spomenikom kulture i zaštićenim prirodnim dobrom trećeg reda.

Fikus koji raste poput Čarobnog pasulja

Izvesno je da bi se ova sobna biljka uskoro mogla naći i u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su retki tropski primerci, koji su opstali toliko dugo u našim uslovima. Naime prosečan vek biljke je ne više od jedne decenije.

"Fikus čine dva stabla, čije se krošnje u gornjim delovima prepliću. Ova tropska biljka odomaćila se u gradu na Moravi i postala jedan od njegovih simbola. Zasađen je 1971. u temelje Doma kulture u Čačku. Od tada, poput čarobnog pasulja, ne prestaje da raste, rekla je Verica Kovačević, zaposlena u Dom kulture Čačak.

Fikus-gorostas, očigledno, raste po jedan metar svake godine. Grane biljke se protežu na tri sprata i zgrada Doma kulture ne može da isprati rast fikusa. Obim stabla se takođe povećava iz godine u godinu.

Fikus svake godine raste po metar

Zasađen u temelju zgrade

Biljka je napunila 46 godina. Niko, pa ni stručnjaci iz ove oblasti, nisu očekivali da će preživeti toliko dugo u zatvorenom prostoru.

"U takvim uslovima fikus živi najviše 10 godina. Njegov koren je duboko u samom zemljištu i on crpi svu vodu koja mu je potrebna i na taj način praktično opstaje", izjavila je dipl. inž. Snežana Stanić, iz JKP "Gradsko zelenilo" iz Čačka.

Zaštićeno prirodno dobro trećeg reda

O čačanskom fikusu brigu je preuzeo Agronomski fakultet iz ovog grada i JKP "Gradsko zelenilo". Jednoм godišnje orezuju ovu biljku i primenjuju mere zaštite. Da ne bi došlo do loma cele biljke, proređuju krošnju i uklanjaju oštećeno i suvo lišće.

Fikus je postao zaštitni znak centra Čačka, te se njegova raskošna krošnja jasno vidi kroz prozore Doma kulture. Svojim izgledom i dimenzijama dominira i u prostoru u kome se nalazi. Jasno je i obeležen, tako da posetiocu znaju sve o ovoj neobičnoj biljci. Skupština grada Čačka je 2004. godine fikus proglasila spomenikom prirodne kulture i svrstala ga u 3. kategoriju zaštite.
Ova odluka je odneta zbog njegove izuzetne dendrološke vrednosti. U tom trenutku obim stabla je bio 37,4 centimetra, a prečnik najšireg dela krošnje čak 5,6 metara.

Foto: Magdalena Nenković


Foto prilog


Tagovi

Fikus Čačak Obim stabla Krošnja Koren Zaštićeno prirodno dobro Agronomski fakultet Mere zaštite Tropske biljke


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!