Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovite vrste
  • 31.01.2020. 08:00

Mogućnosti uzgoja majčine dušice - biljke skromnih zahteva

Majčina dušica cveta do sredine septembra, a može da se bere sve do prvih jesenjih mrazeva. Dobri predusevi za nju su okopavine i leguminoze, a na isto mesto možete da je gajite tek nakon četiri godine.

Foto: Bigstockphoto/ggaallaa
  • 1.968
  • 28
  • 1

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) je višegodišnja biljka sa jednogodišnjim zeljastim stablom. Pripada familiji Lamiaceae (usnatice), iz koje potiče i većina lekovitih i začinskih biljaka.

Kod nas uglavnom raste kao samonikla biljka. Gaji se pretežno u Vojvodini i istočnoj Srbiji. Pored vrste Thymus serpyllum, rod sadrži još oko 35 vrsta. Selekcijom su stvoreni ukrasni varijeteti, koji se često nalaze u baštama, sa raznobojnim dekorativnim cvetovima i listovima. U prirodi je podložna ukrštanju pa se često javljaju novi hibridi.

Kako da gajite mirtu u svom domu?

O lekovitim svojstvima biljke, kao i njenim uslovima uzgajanja, saznali smo od diplomiranog agronoma, Olivere Gavrilović, iz PSSS Pirot.

Ima primenu i u industriji pića

U svežem i osušenom stanju, može da služi kao začin različitim jelima. Koristi se u prehrambenoj industriji i u proizvodnji pića (likeri), a vrlo često i u kulinarstvu za pripremu jela. Najviše se upotrebljava u italijanskoj kuhinji. Zbog jake aromatičnosti, konzumira se u malim količinama.

Kao i kod većine biljaka iz ove familije, kako kaže, upotreba je zasnova na eteričnim uljima. Sušena biljka sadrži oko 0,6% eteričnog ulja (Oleum serpylli), koje u sastavu sadrži cineol sa timolom, karvakrolom, kao i flavonoide koji opuštaju mišiće. Najvažniji sastojak ulja, timol, zastupljen je u manjoj količini.

Najviše voli srednje laka tla

Iz njenog busena razvija se mnoštvo poleglih stabala, u donjem delu jako razgranatih (polegli žbun). Raste u visinu do 30 cm. Stablo je okruglo prekriveno maljama. Bočne grančice su uspravne, sa cvastima na vrhu. Traži puno svetlosti i toplote. U fazi mirovanja podnosi niske temperature.

Prema njenim rečima, ova lekovita biljka u pogledu zemljišta ima vrlo skromne zahteve. Raste na suvim sunčanim terenima, gde se javlja u većim grupama. Može da se nađe i po obodima šuma, pored puteva, a izbegava vlažna i senovita mesta. Za gajenje zahteva srednje laka, plodna tla sa dovoljno vlage, mada podnosi i sušu. Dobri predusevi su đubrene okopavine i jednogodišnje mahunarke, a vraća se na isto mesto nakon četiri godine.

Cveta tokom čitavog leta, od maja do sredine septembra, zavisno od staništa.

Uzgoj iz rasada i direktna setva

Prilikom zasnivanja zasada, o pripremi zemljišta treba razmišljati u godini preduseva. Bez obzira koji je bio, preporučuje se duboka obrada, na 30 cm. "Đubrenje zgorelim stajnjakom obavlja se pred duboko oranje. Mineralno đubrivo primenjuje se pre jesenje obrade, u količinama 40 - 60 kg/ha N, 50 - 70 kg/ha P2O5 i 60 - 80 kg/ha K2O. Pre rasađivanja dodaju se dve trećine azota. Nakon košenja, prihranjuje se sa preostalom količinom N i navodnjava, radi bolje regeneracije biljaka", objašnjava Gavrilović.

Setva se obavlja direktno, u jesen u ili proleće, širokoredno, na rastojanju 30 - 40 x 8 - 10 centimetara. Dubina setve je 1 - 2cm. Nakon nicanja, usev se proređuje na potreban razmak između biljaka. Kada se uzgaja iz rasada, setva se obavlja u tople leje polovinom februara i neguje do kraja leta. U jesen se rasađuje na stalno mesto, na isti razmak kao i kod direktne setve.

Mere nege uslovljene vremenskim prilikama

Rasađivanje može da se obavlja i u proleće ali bolji je prijem sadnica u jesen. Za vreme faze mirovanja (kasna jesen ili rano proleće), dele se busenovi i nose na drugu parcelu. Nega useva sastoji se od kultiviranja, okopavanja sa plevljenjem, prihranjivanja i navodnjavanja po potrebi.

Kultivira se jednom do dva puta, u zavisnosti od vremenskih uslova. Zaštita od biljnih bolesti primenjuje se samo kod većih napada bolesti i štetočina.

Berba traje do prvih mrazeva

Berba kreće od juna meseca. Beru se razvijene cvasti, makazama ili oštrim nožem, u momentu punog cvetanja. Cvasti se suše na 35 - 40 stepeni u sušarama ili prirodnim putem u hladovini. Krajem jula i početkom avgusta kose se biljke, na 5cm visine, da bi se obnovila vegetacija. Zatim se kultivira, prihranjuje sa 30 - 40 kg/ha azota i obavi se jedno zalivanje.

Za tri nedelje počinje ponovno cvetanje i berba se nastavlja do prvih mrazeva. Prinos suvih cvasti je 400 - 800 kg, a zelene mase 1.000 - 2.000 kilograma.


Tagovi

Uzgoj majčine dušice Lekovito bilje Jednogodišnje mahunarke Sunčani tereni Timol Aromatično bilje Olivera Gavrilović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.