Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hortikultura
  • 10.08.2019. 11:00
  • Podunavski okrug, Smederevo

Mirišljavi, ali otrovni oleander - višebojni cvjetni grm

Više od sto vrsta cvijeća i dekorativnog šiblja krasi kuću i okućnicu poljoprivrednih penzionera Stanka i Milice Šošić iz Osipaonice kod Smedereva u susjednoj Srbiji. U početku ovog hobija su većinu cvjetnih vrsta kupovali, ali sada mnoge od njih sami proizvode, poklanjaju prijateljima i prodaju.

Foto: Miodrag Palić
  • 502
  • 23
  • 0

Čovjek se, kažu, najbolje osjeća i odmara u okruženju cvijeća i zelenila. Zato se cvijeće sije i sadi ispred kuće, ali isto tako se njeguje i u kući. Bračni par Stanko i Milica Šošić su poljoprivredni penzioneri i svoje starosne godine sada provode u povrtnjaku i na cvjetnoj okućnici.

Njihova kuća puna je sobnog cvijeća (30-ak vrsta), a na deset ari dvorišta je zastupljeno više od pedesetak cvjetnih i drvenastih ukrasnih biljaka. U akciji Mjesne zajednice Osipaonica "Tražimo najuređenije dvorište", već nekoliko puta im je dodijeljena prva nagrada.

Cvijeće je ogledalo kuće

Za njih je, kažu, cvijeće ogledalo kuće. Posebno vode računa o periodu cvjetanja njegovanih biljaka. "Sijemo i sadimo biljke koje cvjetaju jedna za drugom, tako da imamo rascvjetalu baštu tokom cijelog ljeta," naglašava Stanko.

Supružnici su podijelili posao. Stanko više brine o zalijevanju i šišanju trave, kao i o zaštiti od bolesti i štetočina, a Milica o razmnožavanju i uklanjanju precvjetalih pupoljaka. Milica najviše uživa u njegovanju i razmnožavanju oleandera (lijandera), a Stanko je više naklonjen zimzelenom i listopadnom ukrasnom drveću, kao i funkcionisanju kamene vrtne fontane, koju je sam ozidao.

Na deset ari dvorišta je zastupljeno više od pedesetak cvjetnih i drvenastih ukrasnih biljaka

Cvjetovi oleandera su mirisni, a listovi otrovni

Oleander je prekrasni cvjetni grm koji može narasti do dva-tri metra. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki, nježnih boja: bijeli, ružičasti, crveni, narančasti. Lišće, nalik na vrbu, može biti zeleno ili prošarano bijelim pjegama. Cvjeta od juna do oktobra.

Upozorenje: Stablo i list oleandera su veoma otrovni i ukoliko se konzumiraju, mogu prouzrokovati kardiovaskularne smetnje, pa čak i smrt ljudi i životinja!

Redovno zalijevanje i presađivanje biljaka

Oleander se ljeti njeguje u dvorištu ili na terasi, uz mogućnost dobrog provjetravanja vazduha. Zimi zahtjeva prohladno mjesto sa temperaturom od dva do šest stepeni Celzijusa. U toku ljetnih mjeseci se zalijeva redovno, a u zimskim - umjereno. U toku zime biljke zalijevati na 20 dana odstojalom mlakom vodom bez krečnjaka, u koju se dodaju tečna đubriva za cvjetnice.

Oleander se presađuje jednom u dvije-tri godine, obično u martu u saksiju za dva-tri broja veću od prethodne. Zemlja za presađivanje se sastoji od komposta, ilovače, treseta i pijeska u odnosu 2:1:1:1.

Stablo i list oleandera su veoma otrovni!

Jesenje orezivanje oleandera

Oleander se orezuje u jesen poslije precvjetavanja. Grančice sa pupoljcima se ostavljaju, a one koje su previše narasle se orezuju na polovinu. Rez mora biti kos, tačno iznad pupoljaka ili bočnih izdanaka. Bočni izdanci se režu na deset centimetara. Orezivanje se obavlja u rukavicama jer je i sok oleandera otrovan.

Razmnožavanje poludrvenastim reznicama

Oleander možete razmnožavati poludrvenastim reznicama na sljedeći način: odaberite zdrav izdanak debljine olovke, star do dvije godine i dužine 20 do 25 centimetara. "Pripremljene reznice direktno sadite u supstrat za ukorjenjivanje, izmiješan od jednakih dijelova pijeska i treseta. Možete dodati i hormon za pospješivanje ukorjenjavanje. Reznicu zasadite u kompost i redovno umjereno zalijevajte da se kompost ne isuši," objašnjava gospođa Milica.


Tagovi

Oleander Uzgoj cvijeća Cvjetanje oleandera Reznice Stanko Šošić Milica Šošić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]