Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizantema
  • 26.11.2018. 16:30

Krizantema - jesenja ruža ukras je i u hladnim danima

U hladnim danima, kada je sve manje cvijeća u vrtovima, krizanteme nesumnjivo privlače veliku pažnju. Odlične za kombinovanje sa zimzelenim biljkama, lake za održavanje, ovo će cvijeće upotpuniti izgled vaše terase ili dvorišta na pravi način.

Foto: Pixabay/zoosnow
  • 719
  • 60
  • 0

Ima je u svim bojama, a hladni jesenji dani i vjetar joj ne mogu ništa. Laka za održavanje, krizantema je pravi ukras ovog godišnjeg doba. Veoma je često možemo vidjeti u dvorištima i na terasama. Ukoliko se odlučite da svoj prostor oplemenite ovim cvijetom, vjerovatno ćete u njegovoj ljepoti uživati do sredine decembra.

Krizantema ili kako je neki nazivaju, jesenja ruža, svoju povijest vezuje za daleki Japan. Kao simbol japanske carske porodice ovo cvijeće osvojilo je gotovo čitav svijet.

Krizanteme su i simbol sreće i vrijedne ljekovite biljke

"Specifičnost vezana za zimsku ružicu je ta što ona ne mrzne kada se posadi u zemlju i može podnijeti izuzetno niske temperature. Kada se posade u zemlju opstaju, i tokom proljeća se brzo šire i razmnožavaju", ističe cvjećarka Ljiljana Jokić.

Njega i razvoj krizanteme

Kada prođe cvjetanje krizantema, neophodno je i pravilno tretiranje i održavanje kako bi opastale i tokom sljedeće godine. Krizantemi najviše odgovara uzgoj u saksiji ili žardinjeri. Da bi sačuvale svoj loptasti žbun, prijat će im sunčano mjesto, a sjenka i polusjenovita mjesta nisu dobar izbor.

Njega poslije cvjetanja traži da skratite krizanteme na visinu od oko 20 cm. Tokom zime, u toplijim krajevima mogu ostati napolju, ali je ipak najbolje da ih prije mrazeva izvadite iz zemlje i čuvate u sanduku sa ilovastim kompostom na tempreturi od pet do sedam stepeni.

"Kada krizantema precvjeta, ona se odsječe, tj. odstrani se dio koji je uveo. Takođe je saksije poželjno uviti u najlon ili foliju, kako bi se spriječilo eventualno mržnjenje. Ukoliko je krizantema posađena u dvorištu, nije neophodno obezbjeđivanje. Potrebno im je rastresito zemljište (jer je osjetljiva na vlagu) i idealan razmak u vrtu treba da bude 40 centimetara. Treba birati polusjenovito mjesto i što dalje od ljetnjih cvjetnica. Da bi bujno cvjetala, treba je prihranjivati tekućim đubrivom već početkom augusta. Jer one cvjetaju upravo od augusta do sredine decembra", kaže Jokićeva.

Ljepše i od muškatli

Krizanteme su preuzele primat popularnim muškatlama, koje su takođe izdašne u cvjetanju i višegodišnje su biljke. "Za muškatle je potrebno, posebno za one ledene muškatle, da temperatura ne pada ispod plus tri stepena. Takve muškatle se sklanjaju i orezuju stalno, kako bi se novi pelceri razvijali", napominje cvjećarka.

Dok su u cvjetu, krizanteme treba obilno zalivati, a baštenski puževi mogu biti jedna od najvećih opasnosti za ovu biljku, jer mogu obrstiti lišće, kao i mlade biljke.


Povezana biljna vrsta

Krizantema

Krizantema

Engleski naziv: Oxeye | Latinski naziv: Chrysanthemum

- Više [+]

Tagovi

Krizantema Jesenja ruža Muškatle Njega krizantema Ljiljana Jokić


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.