Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj irisa
  • 28.09.2021. 10:00

Kraj septembra idealan je da rasadimo irise, kako to uraditi?

Irise ili perunike potrebno je redovno rasađivati kako biljke ne bi same sebe zagušile i propale. Septembar je optimalan termin da to uradimo.

Foto: Depositphotos/lithiumphoto
  • 236
  • 51
  • 0

Irisi ili perunike (lat. Iris germanica) su višegodišnje, ukrasne biljke koje ponovo postaju veoma popularne u uređenju dvorišta, vrtova, balkona i terasa. Danas postoje sorte i hibridi koji se razlikuju po veličini, boji cvjetova, oblicima, terminima i dužini cvjetanja. Zbog svoje otpornosti i ljepote simbol je vjere, nade, mudrosti i prijateljstva. Cvjetovi mogu biti jednobojni ili dvobojni. Najčešće su plavi ili žuti, ali postoje i bijeli, rozi i cveni.

Nekada je ova cvijetna vrsta bila izuzetno popularna. Mnoge kraljevske porodice su iris stavljale na svoje zastave. Latinski naziv potiče od božice Iride. Kod Slovena perunike su povezane sa bogom Perunom. Smatra se da one rastu gdje udari munja ovog boga. Na našem području brojne su i njegove divlje vrste.

Cvjetaju od početka proljeća do sredine ljeta, a neke sorte i sve do kraja septembra. Pavilo ja da najranije procvjetaju niže sorte, a one najviše najkasnije. Visina irisa kreće se od 20 do preko 100 centimetara.

Presađivanje svake treće godine

Uzgoj pomenute ukrasne vrste nije zahtjevno, ali ih je potrebno redovno presađivati. Najbolje je to obaviti tokom jeseni. U periodu vegetacije stvara se mnogo mladog korijenja, rizoma i ako ne obavimo rasađivanje biljka ostaje bez hrane, lakše izmrzava, postepeno samu sebe zagušuje i uništava. Kako bi je rasteretili i obezbjedili dovoljno prostora odradićemo to svake tri do četiri godine.

Razmnožavanje irisa u jesen - za više cvjetova u proljeće

Postoje dva optimalna termina za pomenutu radnju, a to je u rano proljeće i tokom kasne jeseni. U krajevima gdje nema poznih mrazeva, rasađivanje obavljamo u proljeće. Obično se to radi u dugoj polovini marta.

Ljubitelji irisa rasaditi će ga u septembru, prije pojave prvih hladnoća. Ukoliko zakasnimo, može se izvoditi i tokom oktobra u zavisnosti od vremenskih prilika. Važno je napomenuti da tom prilikom ne smije doći do izmrzavanja rizoma.

Sačekajte prvo da se završi cvjetanje

Ako se odlučimo za jesen, to se radi rizomima koji su puni hraniva. Kod kasnih sorti potrebno je sačekati da se završi cvjetanje. Obično je to sredina septembra. Ašovom se pažljivo obavi djeljenje i iskopavanje. Iskopani dijelovi očiste se od viška zemlje, a listovi prikrate na 1/3, oko 15cm, maksimalno 20cm. Ukoliko su rizomi predugi mogu se isjeći na dužinu od osam do 12 centimetara. Ostave se dan ili dva da se rane prosuše i spremni su za presađivanje. Po potrebi možemo izvršiti dezinfekciju prije sadnje. Najbolje je uraditi u deset procentnom rastvoru varkine.

Prilikom sadnje kopaju se sadne rupe duboke od 25 do 35cm, čija dubina zavisi od kvaliteta zemljišta. Na dno rupe stavi se rahla zemlja izmješana sa pijeskom. Rizomi se pažljivo postave i prekriju zemljom. Dubina sadnje rizoma je do deset centimetara. Posađene biljke zaliti radi bržeg ukorjenjavanja. Ukoliko u tom periodu nema padavina, zalijevanje se obavlja svakog dana sledećih deset dana. Na jedan metar kvadratni dovoljne su dvije do tri sadnice visokih sorti ili šest do osam nižih sorti. Za sadnju birajte osunčana mjesta jer kada je u sjeni neće cvjetati.


Tagovi

Uzgoj irisa Presađivanje irisa Dijeljenje rizomima Redovno presađivanje Iskopavanje Dubina sadnje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !