Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotična vrsta
  • 28.01.2022. 15:00

Kokcinija - egzotična bršljenasta tikva koja podnosi i našu klimu

Njeno lišće se priprema kao blitva ili špinat, zeleni plodovi se koriste poput krastavaca, a od zrelih, crvenih prave se džemovi, marmelade i kompoti

Foto: Depositphotos/pongsak14
  • 329
  • 149
  • 0

Ova egzotična vrsta potiče iz planina Kenije, iz tropskih područja Indije i sa ostrva u Indijskom okeanu. Pripada porodici tikvenjača koja se odlikuje pripadnicima s najrazličitijim plodovima.

Kokcinija - Coccinia ima jedinstven izgled, veoma dekorativno lišće, cvjetove i zanimljive plodove koji kada dozriju postaju crveni. Poznata je pod nazivima: crveni krastavac, baby lubenica, tajlandski špinat, tikva prst.

Lokalno stanovništvo koristi kokciniju u ishrani, kao ljekovitu i dekorativnu biljku. Osim plodova jede se i lišće. Mladi listovi i vrhovi stabljika se kuhaju i pripremaju kao blitva ili špinat. Zeleni plodovi se upotrebljavaju poput krastavca. Jedu se sirovi i od njih se prave salate ili se prže s drugim povrćem. Čak se mogu kiseliti za zimu. Od zrelih plodova se prave džemovi, marmelade i kompoti, a mogu se jesti sirovi. Svježu je ne treba previše konzumirati, jer se njeni sokovi koriste kao laksativ u narodnoj medicini. Kao ukrasna često zamjenjuje bršljan.

Zreli plodovi su crvene boje (Foto: WikimediaCommons/David E Mead)

Brzo raste, obavija i guši okolnu vegetaciju. Formira mnogo sjemenki. U tropskim područjima je izuzetno invazivna. I pored toga što je toploljubiva vrsta može da podnese kratkotrajnu negativnu temperaturu, ali najčešće propada s prvim jesenjim mrazevima kada je ostavimo napolju. Zato sačuvajte njene krtole za slijedeću sezonu.

Opis kokcinije

Po izgledu je veoma slična bršljanu. Njene loze narastu od tri do šest metara. U tropskim područjima je višegodišnja biljka. U kući ili stanu gdje ima grijanje preko zime možemo je uzgajati kao višegodišnju. Korijen je krtolast. Kada je ne zalijevamo, nadzemni dio se osuši, ali će krtole sačuvati vodu i kasnije će iz njih niknuti nova biljka. Stabljika je puzajuća s viticama. Dekorativni listovi su urezani s tri do pet režnjeva, glatke površine, tamnozeleni. Formira muške i ženske cvjetove na jednoj biljci, ali se ponekad desi da formira isključivo cvjetove jednog spola. Zbog te karakteristike potrebno je zasaditi više njih.

Ženski cvjetovi su manji od muških. Cvijet se sastoji od pet latica i prašnika ako je muški, odnosno latica i tučka ako je ženski. Muški dostiže veličinu do 3,5 cm. Cvjetove oprašuju insekti.

Plodovi svojim izgledom podsjećaju na mini krastavce dužine do pet centimetara. Zeleni su dok su mladi i veoma često na sebi imaju pruge. Tokom dozrijevanja mijenjaju boju u intenzivno crvenu. Meso ploda je slično želeu i ima okus na bananu i lubenicu. S jedne biljke možete ubrati oko tri kilograma ploda.

Sjetva i sadnja

Sjeme kokcinije se sije u februaru ili martu. U saksiju od jedan litar posije se po jedna sjemenka. Klijavost je visoka. Kako bi mlade biljke napredovale, saksiju postavite na prozorsku dasku s južne strane jer im treba mnogo svjetlosti.

Ako je tmurno vrijeme, nabavite dodatno osvjetljenje. Možemo saditi i krtole što je lakše i pouzdanije od sjetve sjemena.

U sjeni neće dati plodove

To je tropska biljka koja za svoj rast i razvoj traži dosta svjetlosti, vlage i toplote. Na kontinetu je možemo uzgajati samo kao jednogodišnju. Krtole možemo sačuvati preko zime i poslužiće nam za sadnju sljedeće godine. Takođe, možemo sačuvati sjeme za sjetvu.

Ima dekorativne biljke i cvjetove (Foto: WikimediaCommons/Meneerke bloem)

Kokciniji odgovaraju različita zemljišta s dobrom drenažom, pH neutralna, s dovoljno organske materije. Dobro je prije sadnje u sadne jame dodati kompost, humus ili pregorjeli stajnjak. Birajte osunčane lokacije, jer u sjeni neće dati plodove. Potrebno ju je redovno zalijevati. Poslije sadnje na stalno mjesto postavite oslonac na koji će se penjati ili je posadite pored visoke ograde, pergole. Ne sadite je pored drugih biljaka pošto ih obavija i guši.

Može da naraste i smeta, ali je tada treba orezati. Odrezane dijelove treba ukloniti i uništiti, jer se lako ukorjenjuju, ili ih iskoristite za dobivanje novih biljaka.

Od štetočina napadaju je lisne uši, grinje i tripsi.

 Fotografije korištene u tekstu podliježu Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Kokcinija Egzotične biljke Coccinia Uzgoj Plod Sjeme Krtola


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.