Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kale
  • 25.03.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Temerin

Kale, ukrasni suncokret, lizijantus - velika potražnja i posle 8. marta

Proširenjem svog asortimana, porodica Petri će tokom cele godine imati neku cvetnu vrstu u ponudi i jedino se na takav način mogu steći poverenje, stalni i sigurni kupci.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 1.535
  • 189
  • 0

Poljoprivredno zemljište u Vojvodini ima veliki potencijal za proizvodnju većine biljnih vrsta, od kojih preovladavaju ratarske i povrtarske kulture. Međutim blizinu velikih gradova, a samim tim i velikog tržišta, cvećari su iskoristili kao prednost za svoju proizvodnju, ostvarujući na manjim površinama višestruko veći profit nego prethodno spomenute kulture.

U Temerinu, nadomak Novog Sada, Petri Erik zajedno sa svojom porodicom uzgajanje cveća iz hobija pretvorio je, čini se, u veoma isplativ biznis. Do ove ideje došli su pre sedam godina na predlog Erikove majke i iste godine su od svojih sredstava podigli jedan plastenik na placu sa velikom baštom. Danas, porodica Petri ovu proizvodnju obavlja na oko 2.000 m2 od kojih je oko 800 m2 pod plastenikom, a ostala površina na otvorenom. Od sedam vrsta cveća, najzastupljenije su kale, potom lizijantusi, ukrasni suncokret, astromerije i margareta hrizanteme.

Ko je Ruža među kalama?

"Pored ovih u planu su nam još pet novih cvetnih vrsta kako bi proširili svoj asortiman i tokom cele godine imali nešto u ponudi. Jedino na takav način možemo steći poverenje, stalne i sigurne kupce", navodi Petri.

I posle 8. marta potražnja je ostala ista

Porodica broji četvoro članova i sve poslove su podelili između sebe, tako da roditelji pored proizvodnje mogu stići i na posao, a Erik i njegova sestra da studiraju. Međutim, njihov cilj nije bio da dobiju što veću količinu cveća, već da krajnji produkt bude prvoklasan, a kada je reč o kalama da cvetovi budu što veći i svežiji, a da bela boja bude čista i bez fleka.

Cvetovi kale treba da budu što veći i svežiji, a boja čista i bez fleka

Tokom branja cela porodica je uključena, a organizacija je takva da se ujutru zovu kupci, dogovara se potrebna količina, a onda se posle podne kada su svi na okupu počinje, kako bi se sledećeg jutra sve traženo isporučilo. Prema Erikovim rečima ova godina je drugačija jer je smanjen uvoz cveća, pa je samim tim i potražnja dosta veća. Prvi put im se desilo da i posle Osmog marta potražnja ostane ista, umesto da naglo opadne kao što je uobičajeno.

Cene se održavaju uglavnom na istom nivou već nekoliko godina, za kale i suncokret iznosi oko 100 dinara po cvetu, lizijantus 10 do 15 dinara po cvetu, dok hrizanteme dosta variraju, pa cena zavisi od dogovora sa kupcima.

Sezona se završava u maju

U odnosu na druge proizvođače koji kale imaju u ponudi tokom cele godine, oni sezonu završavaju u maju, seku svu nadzemnu masu ostavljajući samo lukovice u zemlji i prekidaju navodnjavanje. Od oktobra-novembra, kada se proceni da je pravi momenat, počinje se ponovo sa zalivanjem lukovica koje klijaju i niču. Tokom zime plastenici se greju na čvrsto gorivo, što dosta opterećuje uzgoj u finansijskom smislu. Međutim, to je jedini način da se kale proizvedu i spreme za Osmi mart kada su i potražnja veća, a cena viša.

"Za kale je najbitnije da temperatura u plasteniku ne bude u minusu, a najpoželjnije je da ne bude ispod sedam do osam stepeni. Naši plastenici imaju duplu foliju tako da ove godine do polovine februara nije bilo puno dana i noći tokom kojih smo grejali", objašnjava Petri.

Najbitnije da temperatura u plasteniku ne bude u minusu

Đubri se mineralnim đubrivima i fertigacijom putem sistema "kap po kap". Ono što je u ovom uzgoju specifično jeste da kale i lizijantusi vole kiselija zemljišta u odnosu na suncokret i hrizanteme, pa se i to uzima u obzir.

Suncokret osetljiviji na gljivična oboljenja

Ukrasni suncokret proizvode i u plasteniku i na otvorenom, a postupak je uglavnom isti kao i za običan, namenjen za dobijanje ulja. Setva je krajem marta i rade je sukcesivno na nedelju dana kako bi vreme cvetanja i branja što duže trajalo. Astromerije su prošle godine tek počeli da uzgajaju na manjoj površini, a ove godine su je povećali i posvetiće joj više pažnje.

Kale i lizijantusi nemaju velike probleme sa bolestima za razliku od ukrasnog suncokreta, a razlog tome je što se na njemu nije radila tolika selekcija kao na hibridima za proizvodnju ulja, pa su biljke osetljivije na gljivična oboljenja. Od insekata najveće štete pričinjavaju tripsevi, naročito kod lizijantusa što može dovesti i do propadanja celog zasada.

Ukrasni suncokret proizvode i u plasteniku i na otvorenom

Problem pojave bolesti i insekata porodica Petri rešava hemijskim suzbijanjem, pri čemu vode računa o kombinovanju preparata sa različitim mehanizmima delovanja kako ne bi došlo do stvaranja rezistentnosti, naročito kod tripsa koji ima više generacija u toku godine.

U planu osavremenjavanje sistema za grejanje

Na svakom plasteniku tokom leta se preko folije nalazi zaštitna mreža, koja ima ulogu zasenjivanja kako se ne bi javile ožegotine i promene boje na cvetovima. Ovim se pored smanjenja oštećenja najlona usled pojave grada usporava i cvetanje, jer bi se isti broj cvetova morao brati svakog dana umesto svakog drugog.

"U budućnosti razmišljamo da osavremenimo sistem za grejanje kako bi manje posla imali tokom zime, kao i o kupovini kombija čime bi olakšali transport cveća do kupaca."

Pre tri godine su od Mađarske dobili novac na konkursu za podizanje trećeg i četvrtog plastenika i tako proširili proizvodnju. U izradi su im vizit karte, ali i dalje rade na poboljšanju marketinga kako bi privukli još više kupaca, jer nakon završetka fakulteta Erik uzgoj cveća vidi kao dobar izvor prihoda.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja cveća Proizvodnja kala Ukrasni suncokret Lizijantus Astromerija Grejanje plastenika Lukovice cveća Erik Petri


Autor

Dimitrije Jovanović

Više [+]

Student master studija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. U poljoprivredi se vodi načelom da uspešna proizvodnja zavisi kako od teorijskog znanja tako i od dobre poljoprivredne prakse.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta