Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavanda
  • 28.06.2022. 12:00
  • Pirotski okrug, Tamjanica, Bela Palanka

Kako su skulpture "procvetale" u polju lavande?

Na imanju u selu Tamjanica kraj Bele Palanke koje je kupio pre četiri godine, Slovenac Gorazd Čuk ostvario je svoj san, povezao je umetnost i organsku proizvodnju lekovitog bilja i voća.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 391
  • 44
  • 0

Na imanju u selu Tamjanica kod Bele Palanke koje je kupio pre četiri godine, Slovenac Gorazd Čuk ostvario je svoj san, povezao je umetnost i organsku proizvodnju lekovitog bilja i voća. Na oko 20 hektara zemlje ima zasade lavande, izopa, smilja, ruže, oraha, vinograda i šljive, a između zasada lavande i smilja podigao je Kuću umetnika Pigmalion koja je stecište slikara, vajara i fotografa.

U Kući umetnika se redovno održavaju umetničke kolonije, a prvi put prošle godine u polju lavande organizovana je izložba skulptura vajara. Posetioci su tada mogli da pogledaju skulpture Petra Hranuelina iz Hrvatske, a ove godine skulpture Jovane Petković iz Beograda i Nikole Smilkova iz Štipa u Severnoj Makedoniji.

Izložbe će postati tradicija

Čuk je kazao da će izložbe skulptura u polju lavande postati tradicija i da će biti organizovane poslednje subote u junu.

"To je vreme kada lavanda najintenzivnije cveta i doživaljaj je zaista fantastičan. Mnogo ljudi iz Niša, Pirota i ostalih mesta u ovom kraju dolazi da se fotografiše u polju i sa skulpturama", rekao je Čuk.

Plan je udružiti organsku proizvodnju voća i lekovitog bilja sa lepotom prirode

Kazao je da ide u pravcu koji želi, a želi da udruži organsku proizvodnju voća i lekovitog bilja sa lepotom prirode.

"Sa turističkom organizacijom Bele Palanke pokušavamo da napravimo turistički proizvod koji bi obuhvatio obilazak Bele Palanke i Tamjanice. Želimo da podstaknemo razvoj čitavog ovog kraja", izjavio je naš sagovornik.

Za lekovito bilje, posla ima - radnika nema

Na imanju u Tamjanici uzgaja osam hektara lavande i pet hektara smilja, a ostatak zemljišta čine zasadi izopa, smilja, ruže, oraha, vinograda i šljive.

"Imam ukupno više od 40 hektara zemlje i nameravam da i dalje širim proizvodnju, ali ne zasada lekovitog bilja, već voća. Organska proizvodnja lekovitog bilja zahteva puno radne snage, a nje ovde nema. Zato se opredeljujem za voće koje se može obrađivati uz pomoć mehanizacije", objasnio je Čuk i dodao da bi odmah mogao da uposli više od 50 radnika na svom imanju, ali da radnika nema.

Na imanju u Tamjanici uzgaja osam hektara lavande 

Prema njegovim rečima, područje oko Tamjanice idealno je za uzgajanje organskog lekovitog bilja i voća, naročito šljiva.

"Imamo ugovor sa Francuzima o otkupu lavande i mogli bi da prodam još veće količine od onih koje sada prodajemo. Međutim, opredeljujem se da uvećam zasade šljiva jer je isplativija i bliža kupcima. Mogu je prodati kao konzumnu šljivu, sušenu ili napraviti rakiju", izjavio je Čuk.

Zlato na startu

Kako je kazao, rakiju koju je počeo da proizvodi na svom imanju u Tamjanici već je dobila zlatnu medalju na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.  

Dodaje da bi lekovito bilje i voće na njegovom imanju ovog leta trebalo da bude dobro, jer je od početka godine palo najviše kiše za poslednje četiri godine, koliko on živi i radi u Tamjanici.

"Za sada ne osećamo velike posledice krize zbog epidemije korona virusa i rata u Ukrajini. Kriza se odrazila na nabavku zaštitnih sredstava, a đubrivo smo srećom za celu godinu nabavili u pravo vreme. Videćemo šta će biti kada stignu naši konačni proizvodi za prodaju", objasnio je Ćuk.

Palo je dosta kiše, lekovito bilje i voće bi trebalo da bude dobro, kaže Čuk

Posetioci izložbe skulptura u Tamjanici mogli su da pogledaju i kupe proizvode od lavande, poput eteričnih ulja i sapuna, ali i da degustiraju rakiju, kačkavalj i druge organske proizvode iz belopalanačkog kraja.


Foto prilog


Tagovi

Polje Lavande Skulpture Gorazd Čuk Proizvodi od lavande Organsko voće Izložba skulptura


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.