Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje krasule
  • 03.11.2020. 14:10

Kako spriječiti opadanje listova krasule?

Tokom zime dolazi do opadanja lišća, što može izazvati propadanje cijele biljke. Ova pojava može se izbjeći ispunjavanjem određenih zahtjeva krasule.

Foto: Ranka Vojnović
  • 19.032
  • 308
  • 0

Krasula, drvo novca, feng šui biljka ili parac omiljena je sobna vrsta koja se lako uzgaja. Pripada sukulentima i nema velike zahtjeve, ali tokom zime može doći do opadanja listova i njenog propadanja. Nedostatak osvjetljenja, neadekvatno zalijevanje ili mala posuda samo su neki od faktora koji dovode do toga.

Neadekvatno zalijevanje

Ova biljka akumulira vodu u listovima. Zbog toga može da podnese njen nedostatak, ali je osjetljiva na obilno zalijevanje. Previše vlage izaziva truljenje korijena i kompletnog propadanja. Taj proces će se ubrzati ukoliko je supstrat u saksiji zbijen i kada je krasula u prostoru bez grijanja, odnosno u hladnom. Prvi simptom koji je vidljiv su naborani listovi. Kada je supstrat prevlažan trebalo bi preskočiti zalijevanje i pričekati da se on prosuši. Najvažnije je da poslije zalijevanja nema vode na dnu posude i u podmetaču. Taj suvišak dovodi do propadanja korjena.

Uzgojite drvo novca za kojega kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Ako je ipak prevlažan, može se krasula presaditi u saksiju sa novim supstratom. Na taj način će se spriječiti truljenje. Prilikom presađivanja dodati i aktivni ugalj koji će onemogućiti razvoj truleži.

I pored toga što nije riječ o zahtjevnoj vrsti, ne treba je potpuno zaboraviti. Presuv supstrat izaziva opadanje listova. Na početku oni gube elastičnost, boju, dobijaju bronzanu nijansu. Ukoliko takav period potraje, lišće se suši i otpada. Kako bi spasili krasulu potrebno je saksiju potopiti u vodu u trajanju od pola sata. Poslije toga izvaditi je i ostaviti da se ocijedi višak. Zimi zalijevanje smanjiti, dovoljno je jednom u sedmici.

Nedostatak osvjetljenja

Nedostatak osvjetljenja je najvažniji faktor u uzgajanju. Ova vrsta ne podnosi sjenu i zbog toga listovi gube boju, a oni mesnati venu i otpadaju. Mogu da otpadnu i cijele grane. Ukoliko je problem izazvan nedostatkom svjetlosti, saksiji sa krasulom obezbjediti dodatno osvjetljenje. Izbjegavati prostorije i prozore okrenute na sjever jer će biljka patiti od nedostatka svjetla.

Uzrok opadanja listova može biti i suviše mala saksija. Korijen nema veći prostor da se nesmetano razvija i izlazi iz posude kroz otvore na dnu.

Niska temperatura

Krasula vodi prijeklo iz južnih dijelova Afrike i osjetljiva je na niske temperature. Ona minimalna za nju je 10°C. Svako snižavanje ispod ove vrijednosti izaziva stres i opadanje listova. Izlaganje propuhu može izazvati gubitak listova. Posebno je osjetljiva na nagle promjene temperature prilikom otvaranja prozora zimi. Zbog te osjetljivosti treba odabrati mjesto daleko od prozora koji se otvara i propuha. Usljed djelovanja hladnog vazduha, ona ubrzano odbacuje lišće.

NASA dokazala da pet vrsta bilja otklanja zagađenja u zatvorenom prostoru

Za nju nije poželjno da je blizu radijatora ili peći. Izlaganje zagrijavanju dovodi do isušivanja lisne mase jer se gubi elastičnost. Ukoliko je u prostoriji sa centralnim grijanjem, biće izložena i negativnom djelovanju suvog vazduha. Potrebno je povremeno vodom poprskati cijelu biljku.

Ako je starija, ima osobinu da odbacuje lišće. Kako bi sačuvali njen atraktivan izged neophodno je odsjeći stare grane i na taj način je podmladiti.

Prikraćivanje grana i biljke

Ukoliko je ostala bez većine listova i djeluje da je nemoguće spasiti to ne znači da je ipak izgubljena. Ona se može razmnožavati listovima. Dovoljno je da se u novu saksiju sa supstratom posade zdravi listovi i umjereno zaliju. Već nakon kratkog vremena iz njihove osnove će se pojaviti nova, mlada biljčica.

Odsjecanje grane ili cijele biljke pomoći će da se ova vrsta obnovi. To je moguće isključivo u slučajevima kada je korijen zdrav.


Tagovi

Uzgoj krasule Sobna biljka Sukulent Novi supstrat Smanjiti zalijevanje Nedostatak osvjetljenja Odsjecanje grane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.