Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 25.12.2021. 07:30

Kako se uzgaja ljekoviti miloduh?

Od miloduha se pripremaju čajevi, tinkture, sirupi. Koristi se u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. U narodnoj se medicini koristi kao lijek protiv kašlja.

Foto: Depositphotos/MarinkaBuronka
  • 189
  • 31
  • 0

Miloduh (lat. Hyssopus officinalis) se od davnina koristi u narodnoj medicini. Poznat je pod različitim nazivima: izop, sipan, šipan, šipant, crkvenjak. Upotrebljava se kao sirovina za razne ljekovite čajeve, pripremu tinktura, kao začin i za proizvodnju eteričnog ulja.

Ova ljekovita biljka iz porodice Lamiaceae može da se uzgaja na suvim, kamenitim i osunčanim lokacijama. To je grmovita biljka visine 60cm, maksimalno dotiže 80cm. Korijen je veoma dobro razvijen, a prizemni dio grma odrveni i prekriven je brojnim listovima. Cijela biljka ima veoma ugodan miris. Cvjetovi su plavo-ljubičasti, ružičasti, a mogu biti i bijeli. Gusto su poredani na vrhu stabljike u vidu klasa. Cvjeta od jula do kraja avgusta. Plod je sitan, dug 2 do 3mm. Masa 1000 zrna je oko 1g.

Kao rezultat selekcijskog rada stvorene su sorte koje se razlikuju po produktivnsti zelene mase, sadržaju eteričnih materija, većoj proizvodnji sjemena.

Dobro podnosi sušu

Dobro raste na sunčanim lokacijama gdje je zemljište dobro drenirano, plodno i neutralne ili blago alkalne pH reakcije. Ne podnosi sjenu. Zahtjeva toplotu za svoj rast, ali pokazuje dobru izdržljivost na niske temperature tokom zimovanja. Mlade biljčice i izdanci su osjetljiviji na negativne temperature.

Ne voli zabareno zemljište. Zbog razvijenog korjenovog sistema dobro podnosi sušna razdoblja.

Sadnja miloduha

Radi se o višegodišnjoj kulturi. Na istoj parceli miloduh može ostati oko 20 godina. Treba napomenuti da su biljke najproduktivnije u zasadima starim od šeste do desete godine. Može se razmnožavati sjemenom iz rasadničke proizvodnje ili direktnom sjetvom, dijeljenjem grma, ukorjenjavanjem zelenih ili zrelih reznica. Najisplativija i najsigurnija je sadnja kvalitetnih sadnica dobijenih iz reznica.

Prije sadnje je potrebno obaviti duboko oranje uz istovremeno đubrenje, a zatim drljanje i ravnjanje. Sadnja se obavlja u junu ili oktobru u redove koji trebaju biti što ravniji zbog mehanizacije. Udaljenost sadniica u redu je 30cm, a dubina otvorenih redova (plitkih brazdi) je do 18cm. Najbolja je jesenja sadnja, jer biljke uđu u zimu ukorijenjene i prilagođene na novu sredinu. Međuredna udaljenost je do 50cm.

Tokom vegetacije potrebno je redovno okopavanje i suzbijanje korovskih biljaka.

Berba i upotreba

Za dobijanje ulja bere se u fazi cvjetanja od jula do sredine avgusta. Berba se može obavljati mehanizovano i ručno.

Iz nadzemne cvjetne mase (cvjetova i listova) dobija se ljekovito ulje žuto-zelene boje sa jakom aromom kamfora i pomalo gorkog okusa. Ovo ulje djeluje protuupalno, epitelizirajuće, antispazmatično, baktericidno, smanjuje znojenje, stimulira apetit, upotrebljava se u kozmetičkoj industriji. U prehrambenoj industriji se koristi za aromatizaciju bombona, likera, kao začin jelima, sastojak salata, umaka, bezalkoholnih pića.

U narodnoj medicini se miloduh koristi kao lijek protiv kašlja, pomaže iskašljavanje kod problema sa bronhitisom i drugim plućnim oboljenjima, čisti krv.

Čaj se priprema od 4g cvjetnih vrhova sa listovima koji se preliju sa 2dl vrele vode. Čaj treba da odstoji 10 minuta u poklopljenoj posudi, a zatim se procijedi i pije. Konzumiraju se dvije do tri šolje u toku dana i to kada postoji sluz koju treba izbaciti iz dišnih organa.

Od ove se biljke pripremaju razne čajne mješavine, tinkture i sirupi. Osim toga, on je odlična medonosna biljka, a ima i dekoratinu vrijednost. 


Tagovi

Ljekovito bilje Miloduh Izop Protiv kašlja Čaj Berba Sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.