Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neven
  • 05.06.2022. 12:00

Kako se priprema i za šta koristi melem od nevena?

Jarko narandžasti cvjetovi nevena ukras su u našim vrtovima i dvorištima, ali ne treba zanemariti ni njegova ljekovita svojstva, što potvrđuje činjenica da je veoma cijenjen u narodnoj medicini.

Foto: Svetlana Tasovac Grbić
  • 2.581
  • 121
  • 0

Neven je omiljena biljka koja često ukrašava vrtove, nije mnogo osjetljiva na sušu, a voli toplu klimu. Razmnožava se sjemenom, cvjeta od maja do novembra, a samo mu ime kaže kako mu cvijet sporo vene. Ova dekorativna biljka pominje se u mitologoji mnogih naroda obzirom da odiše ljepotom i energijom od cvjetanja u proljeće do kasne jeseni. Ima uspravno granato stablo visine do 50 cm, a cvjetovi su jake žuto-narandžaste boje koji imaju blag, jedinstven miris.

Legenda kaže da se pred Đurđevdan u našim krajevima bere neven, stavlja u vodu kojom se na praznik umiva, a dugo se vjerovalo da ovaj cvijet ima moć da zaliječi bol i patnju te bi u svojoj kući trebala da ga ima svaka porodica.

Moćno sredstvo protiv kožnih bolesti

Ljekovita svojstva koja ima ovo cveće su mnogobrojna zato je jedna od najšire korištenih biljaka u fitoterapiji, odnosno preparati na bazi nevena spadaju u najmoćnija sredstva protiv kožnih bolesti. Koristi se u liječenju opekotina, rana, posjekotina, uboja, hemoroida, ujeda insekata pa čak i protiv proširenih vena. Tradicionalno se koristi u vidu kreme ili melema, a bitan je sastojak mnogih čajnih mješavina.

Priču o mnogobrojnim dobrobitima ovog bilja već godinama priča Svetlana Tasovac Grbić iz Bačke Palanke u Srbiji. Ovih dana ima pune ruke posla, bere ga i od njega priprema melem.

Ljekovita dejstva melema od nevena

Neven redovno sadi na salašu jer je dobro poznato da je on snažan borac protiv insekata, posebno bijele leptiraste vaši koje se hrane biljnim sokovima, zaštitnik je povrtarskih kultura i zemljišta. Onaj koji je zasijan jesenas uveliko cvjeta i spreman je za berbu.

"Cvijet berem uvijek oko podneva i obavezno ga malo prosušim. U jednoj posudi ugrijem maslinovo ulje, veoma je bitno da ne proključa i onda stavljam cvjetove nevena, ništa ne mjerim, ali je bitno da cvjetovi budu u ulju", kaže Svetlana i dalje objašnjava da ostavlja mješavinu ulja i nevena da odstoji 24 sata, a onda procijedi.

Priprema se preko cijele godine

U tu smesu dodaje 100 grama pčelinjeg voska koji prethodno sitno isjecka i na blagoj temperaturi otopi. Melem od nevena sipa u plastične posudice zapremine 30 ml. Kako kaže naša sagovornica, ovaj melem može da se priprema tokom cijele godine, neven se dobro osuši na promaji da bi sačuvao lijepu, prirodnu boju i ostavi na tamnom mestu. Svjež, tek ubran cvijet se ne koristi obzirom da bi se tako napravljen melem brzo pokvario.

Po riječima naše sagovornice dobro pripremljena smjesa može da stoji duže od godinu dana, ne mora čak ni da se drži u frižideru, obzirom da ga pčelinji vosak konzerviše.

Preparat za sve

Kako tvrdi, ovaj prirodni preparat je idealan za sve, te ga koriste i mladi i stari, za njegu kože. Mnoge mame ga koriste za njegu nježne kože beba, odlično je sredstvo protiv opekotina, hemoroida, ispucalih peta, a često se nosi u torbi i koristi kao odličan balsam za usne, ali i kao hidratantna krema. Dobro je poznato da se melem od nevena preporučuje onima koji imaju problem sa proširenim venama.

Prosušene cvjetove od nevena treba staviti u zagrijano maslinovo ulje

"Dobro je da se vraćamo prirodi jer u okruženju imamo mnogo dragocjenih biljaka, osim ove odličan je i gavez od koga pravim takođe melem. U devet voda operem svinjsku mast - to je vijekovno pravilo svih travara, i na 40 kašika tako oprane i otopljene masti dodajem 250 gr rendanog gaveza, zagrijavam, ali ne treba da proključa. 

Onda, ostavim da se ohladi, povremeno miješam i ponovo zagrijavam kako bi lakše procijedila i nakon toga dodajem 40 kašika maslinovog ulja kao i 100 grama otopljenog pčelinjeg voska i melem je gotov", ispričala nam je Svetlana i objasnila da je gavez odlično sredstvo za reumu, bolove, uganuća, prijelome.

Također je djelotvorna i tinktura od gaveza kao i kantarionovo ulje koje priprema isključivo od svježih cvjetova i maslinovog ulja.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Neven Melem od nevena Ljekovito bilje Gavez Tinktura Svetlana Tasovac Grbić


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.