Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ružmarina
  • 26.10.2020. 09:30

Kako njegovati ružmarin da uspješno prezimi u zatvorenom prostoru?

Ova ljekovita vrsta ne podnosi niske temperature i zbog toga se unosi u kuće i stanove tokom zime, u kontinentalnom području.

Foto: Depositphotos/MarusiaBO
  • 628
  • 323
  • 0

Uzgajanje ružmarina u kontinentalnom području podrazumjeva da će se saksije najveći dio godine držati u kućama ili stanovima.  Ova višegodišnja biljna vrsta raste sporo, a ne podnosi niske temperature i zbog toga se prije jesenjih mrazeva sklanja na neko svijetlo i toplo mjesto. Ružmarin se iznosi napolje u proljeće, poslije kasnih mrazeva. Stariji grmovi mogu da izdrže do -5°C dok su mlađi osjetljiviji.

Najveća opasnost za ovu ljekovitu vrstu tokom zimskih mjeseci su: slabo osvjetljenje, neuravnoteženo zalijevanje, pojava bolesti i napad štetočina.

Za prezimljavanje odabrati južni dio kuće

Slabo osvjetljenje je najčešći problem koji se javlja tokom zime i može izazvati propadanje ružmarina. Naglo premještanje u zatvoren prostor sa slabim svjetlom izaziva jak stres i biljka nema vremena da se privikne na novonastale okolnosti. Posebno je to slučaj ako su se tokom ljeta saksije držale na osunčanom balkonu gdje je ružmarin bio izložen suncu i do osam sati. Kada se unesu u zatvoren prostor sa slabim i kratkotrajnim svjetlom, biljka nema mogućnost da se brzo privikne.

Na koji način uzgojiti ružmarin u tegli

Zbog toga je potrebno postepeno privikavanje na nove uslove. Nekoliko sedmica prije unošenja trebalo bi ga staviti na sjenovito mjesto kako bi se adaptirao na sjenu pa onda postepeno pomjerati prema mjestu sa manje svjetlosti. Na ovakav način lakše će ići privikavanje na sredinu smanjene osunčanosti.

Najbolje je za prezimljavanje odabrati južni prozor kuće ili stana jer će se tako osigurati dovoljno svjetlosti. Ukoliko je broj sunčanih sati manji od šest u toku dana, potrebno je biljku izložiti onoj vještačkoj kako bi se nadoknadila njena potreba za osvjetljenošću.

Držanje u kuhinji uzrokuje pojavu brašnaste plijesni

Neuravnoteženo zalijevanje odnosi se na premalo ili previše dodavanja vode. U oba slučaja ružmarin može da uvene. Veoma je važno da se na dno saksije postavi drenažni sloj koji će omogućiti oticanje suviška vode. Zalijevanje obavljati samo kada je površina supstrata u posudi suva. Tokom zime potrebno mu je manje vode jer ima sporiji rast. Ako je ima previše, doćiće do truljenja korjena dok nedostatak vlage dovodi do njegovog sušenja, što na kraju rezultira sušenjem cijele biljke.

Ruzmarin - blagotovorna svojstva i široka upotreba

Pojava bolesti i napad štetočina mogu biti uzrok propadanja ružmarina. Posebno je to izraženo kada se previše zalijeva i nema cirkulacije vazduha. Prvi znak da je supstrat previše navlažen i da vazduh stagnira je pojava brašnaste plijesni. Kuhinje treba izbjegavat kod izbora mjesta za prezimljavanje zbog povišene vlažnosti zraka koja nastaje tokom kuhanja. Simptomi ovog oboljenja manifestuju se kao brašnasta prevlaka po listovima i grančicama. Smanjuje se asimilaciona površina listova i biljka propada. Da bi se spriječio razvoj patogena neophodno je izabrati svijetlo mjesto sa dobrom cirkulacijom zraka i umjereno zalijevati zemlju u saksiji. Kada se već javi plijesan, može pomoći rastvor praška za pecivo ili onaj od bijelog luka.

Što je biljka ružmarina zdravija i što su bolji uslovi tokom zime, to ima manje šanse da se javi oboljenje ili napad štetočine. Najčešće ga u zatvorenom prostoru napadaju biljne i leptiraste uši ili grinje. Ružmarin se može tretirati i uljem neem-a, ukoliko se pojave ovi štetni insekti na biljci.


Tagovi

Uzgoj ružmarina Slabo osvjetljenje Neuravnoteženo zalijevanje Propadanje ružmarina Brašnasta plijesan Biljne uši Leptiraste uši Ulje neema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.