Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eterična ulja
  • 17.02.2022. 12:00
  • Nišavski okrug, Zaplanje, Niš

Kako nastaju eterična ulja u "fabrici mirisa"?

Prvobitna ideja pored poslova koje rade Jovana Milutinović i njen muž bila je da kupe njivu u okolini Niša i otpočnu proizvodnju lekovitog bilja kao dodatnu delatnost. Ideja je vremenom postala porodični biznis.

Foto: Jovana Milutinović
  • 626
  • 48
  • 0

Nakon što je ostala bez posla, diplomirani farmaceut Jovana Milutinović iz Niša svu svoju energiju i znanje usmerila je na pokrentanje porodičnog biznisa. Uz pomoć supruga napravili su plan i krenuli zajedničkim snagama u avanturu proizvodnje i prerade lekovitog bilja. U želji da proizvedu kvalitetnu sirovinu za etarska i hladno ceđena ulja osnovali su firmu Promontis.

Obilazeći okolinu Niša u podnožju Suve planine zaljubili su se u predeo Zaplanje, kako se naziva oaza zelenila južne Srbije i nastanili u selu Vilandrica, Gornji Barbeš.

Beli slez najisplativiji, neven najteži za branje - šta uzgajati?

"Krenuli smo od njive, a kupili celo imanje sa kućom, objektom za preradu i njivama", kaže Milutinovićeva.

Plantaže bez hemijskih sredstava

Nisu mnogo znali o poljoprivredi, ali ih to nije sprečilo da ispune svoje želje, planove i nauče. Naša sagovornica je počela da uči i ujedno pronalazi ljude koji se bave proizvodnjom lekovitog bilja. A, kredit dobijen od fonda za razvoj Republike Srbije mnogo im je pomogao u nabavci opreme za aromaterapiju koju su uvezli iz inostranstva, etarsko ulje rimske kamilice i započinjanju porodičnog biznisa.

Krenuli su od njive, a kupili celo imanje sa kućom

"Jako smo želeli da podignemo plantaže bez primene hemijskih sredstava i na taj načim obezbedimo kvalitetnu sirovinu za naše proizvode. Zasadili smo plantažu matičnjaka i timijana na površini hektar i po i tako počeli. Sada imamo proizvodnju na skoro dva hektara i mnogo širi asotriman bilja na njivi. Učešćem na "Biljoberu" koji svake godine organizuje firma Adonis u Sokobanji upoznala sam proizvođače iz cele Srbije i došla do mnogih odgovora i dobila uvide kako i šta raditi dalje."

Za psihičko i fizičko zdravlje

Prilikom destilacije dobijaju se eterična ulja i hidrolati, kao vodena faza. Ova ulja svoju primenu nalaze u parfimerijskoj i kozmetičkoj industriji kao i u prevenciji i lečenju različitih oboljenja. To su hidrofobilne tečnosti, dobijene iz različitih delova biljke. Imaju blagotvorno dejstvo kako na psihičko tako i na fizičko zdravlje čoveka. Pored opuštajućeg i prijatnog mirisa imaju i lekovita svojstva.

"Promontis je posvećen proizvodnji ovih ulja i razvoju aromaterapeutskih preparata za inhalaciju i spoljašnju upotrebu, masažna ulja, prirodnu kozmetiku. Za proizvodnju svih naših preparata koriste se čista 100 posto koncentrovana eterična ulja. Zaposleni često nazivaju Promontis pogon 'mirisna fabrika'",  zadovoljno priča naša sagovornica.

Počeli su sa matičnjakom i timijanom

Promontis u svojoj ponudi ih ima 14 vrsta, aromaterapeutske mešavine, prirodnu kozmetiku, tonike za lice, serume, kreme, meleme.

Za inhalacije i masaže

Ulja se mogu primeniti na nekoliko načina; 

  • Lokalna primena - utrljavanjem na određene delove tela. Mogu se dodavati u masažna radi opuštanja i prijtnog mirisa;
  • Upotreba u difuzerima - dodaju se dve do četiri kapi na 100 ml destiovane vode. Inhalacijom u difuzerima postiže se najbolji sistemski efekat nekog eteričnog ulja na ceo organizam.

Konkretno ulje timijana ima antiseptično dejstvo. Rešava probleme gornjih respiratornih organa i koristi se za negu usta i zuba. Svoju primenu nalazi u nezi mladalačke kože, protiv akni i bubuljica. Ono od matičnjaka pomaže kod glavobolje, migrene, depresije, hroničnog umora.

Aromaterapija je potpuno prirodan metod ublažavanja i otklanjanja različitih tegoba. Eteričnim uljima se pojačava dejstvo masaže, akupresure i bioenergije. Inhalacija rimske kamilice odlična je preventiva u vreme epidemija gripa i infekcija gornjih respirotornih puteva, jer deluje antiseptično i jača imunitet tako što stimuliše stvaranje belih krvnih zrnaca.


Tagovi

Eterična ulja Matičnjakm Timijan Jovana Milutinović Masaža Inhalacija Uzgoj lekovitog bija


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D