Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 04.08.2022. 07:30

Kada i na kakvom zemljištu sijati kamilicu?

Zahtjeva osunčane lokacije. Ne treba je sijati po vjetrovitom danu.

Foto: Depositphoto/shcheglov
  • 195
  • 45
  • 0

Kamilica, Matricaria chamomilla, je biljna vrsta koja je svoju primjenu našla u medicini, kozmetici, poljoprivredi, gastronomiji.

Razlikuju se dvije vrste, a obje imaju ljekovita svojstva. Njemačka je jednogodišnja, obilnije cvjeta i češće se uzgaja zbog proizvodnje čaja, dok je rimska višegodišnja, puzava, ima mirisnije cvjetove i odličan je prekrivač zemljišta.

Zahtjeva dosta sunca

Odlično uspijeva na osunčanim lokacijama gdje brzo raste i obilno cvjeta. U toplijem klimatu i tokom godina s vrelim ljetima odgovarat će im polusjena zbog visokih temperatura u središnjem dijela dana. Odgovaraju joj različiti tipovi zemljišta, ali treba izbjegavati bogata, plodna i krečnjačka. Previše hraniva će intenzivirati rast i dovesti do neujednačenog cvjetanja. Optimalna ph rekcija zemlje se kreće od slabokisele do neutralne, od 5,6 do 7,5.

Na našem području proljetna sjetva daje prinos manji do 40 posto

Može da podnese visoke ljetne temperature, a optimalna je od 15,5 do 25ºC. Klija na 6ºC.

Ima sitno sjeme

Kod oranja i pripreme sjetvenog sloja bitno je da se što prije zatvori brazda kako bi se što bolje sačuvala vlaga u zemljištu. Ima veoma sitno sjeme, a sjetvena norma se kreće od 5 do 6 kg/ha. Zadržava klijavost dvije do tri godine, a kada je u zemlji i do deset godina. Treba izbjegavati sjetvu po vjetrovitom vremenu.

Naime, sjetva se obavlja tokom proljeća, odnosno u martu, i tokom jeseni, krajem septembra i do kraja oktobra. U optimalnim uslovima niče već poslije pet dana, a najkasnije za 20 dana. Posijana u jesenjem roku veoma dobro prezimljava. Na srednje kvalitetnim i bogatim zemljištima ne treba je đubriti, jer će biti veoma bujna.

Napravite sami prirodni fungicid od kamilice

Na našem području proljetna sjetva daje prinos manji do 40 posto.

Plodored ima veliki uticaj na usjev i prinos cvjetova. Dužina vegetacije predusjeva diktirat će kvalitet obrade zemljišta. Ne odgovaraju joj kasne kulture koje dugo ostaju na parceli, kao i one koje su oboljele od botritisa.

Njega usjeva

Kamilicu zaštitite od pojave oboljenja i napada štetočina. Najčešće strada od pepelnice i botritisa. Lisne uši i tripsi su najčešće vrste štetočina koje u potpunosti mogu da unište prinos. Tome treba pokloniti pažnju i pristupiti suzbijanju čim primijetimo njihove kolonije.

Veliki neprijatelj kamilice su i korovi, naručito na početku vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Kamilica Sjetva kamilice Njemačka kamilica Rimska kamilica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.