Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštensko cveće
  • 17.08.2018. 18:30

Kad vas pogleda Crnooka Suzana!

Španci je zovu "oko pesnika" ili "oko ptice". Kod nas, u Nemačkoj i na engleskom govornom području, poznatija je kao Crnooka Suzana. Bilo koje ime da joj date ona je u stvari prava baštenska lepotica, koju bi svaka kuća trebalo da ima.

Foto: Magdalena Nenković
  • 2.115
  • 21
  • 0

Kao što se i može naslutiti, Crnooka Suzana (Rudbeckia) je dobila ime po svom karakterističnom cvetu koji ima "crno oko" u sredini. Potiče iz jugoistočne Afrike. Ova izuzetno dekorativna biljka ima elegantne tamno-zelene listove i specifične cvetove žute ili narandžase boje, sa tamnim okom u sredini, koji počinju da se otvaraju u junu, pa sve do prvih mrazeva.

Španci je zovu "oko pesnika" ili "oko ptice". Kod nas, u Nemačkoj i na engleskom govornom području, poznatija je kao Crnooka Suzana. Bilo koje ime da joj date, ona je u stvari prava baštenska lepotica, koju bi svaka kuća trebalo da ima.

Razmnožava se i deljenjem i iz semena

Crnooka Suzana može da  naraste do visine od 60 cm do 100 cm. Postoje i niže vrste koje rastu do 35-40 cm, ali i one koje dosegnu i čitava tri metra u visinu. Uspešno raste na sunčanim površinama. Nije zahtevna i uspeva na običnoj dvorišnoj  zemlji. Ima ih više vrsta, jednogodišnje i višegodišnje, a najčešće se kod nas sade trajnice, grmolikog oblika. Razmnožava se iz semena i deljenjem, pa ako je već nemate u vrtu, uskoro je možete zasaditi metodom deljenja, kako bi iduće godine doživeli čari njenog "oka".  Može se gajiti iz semena, a cveta već dva meseca nakon setve.

Suzana
Najbolje se uzgaja u prostranoj bašti (Foto: Pixabay / ulleo)

Paravan koji štiti od radoznalih pogleda

Može da se sadi i na balkone kao "živa zavesa". Veoma lepo izgleda u saksiji, ali joj u tom slučaju treba potpora od gredica.  Ako se sadi u dvorištu, najlepše izgleda pored ograda ili starih kuća.  Zbog svoje bujnosti, mnogi je nazivaju i najlepšim paravanom koji štiti od radoznalih pogleda komšija.

Potrebno joj je dosta vode

Crnooka Suzana dobro podnosi sunce, ali nije na odmet malo je zaštititi od direktne sunčeve svetlosti, kada su temperature visoke.  Pošto se sadi na sunčanom mestu, treba joj obezbediti dosta vode. Ponekad joj nije dovoljno ni da je zalivate jednom dnevno. Zato je poželjno da bude pored česmi ili bunara, gde ćete u svakom trenutku moći da sipate vodu u bokor.

Najbolje se uzgaja u prostranoj bašti, gde možete zajedno posaditi još nekoliko biljaka. Ako je gajite u kući, treba znati da zimi ne cveta obilno, a izgubi i nekoliko listova. Ukoliko je vazduh u prostoriji veoma suv, treba je redovno prskati.


Tagovi

Crnooka Suzana Rudbeckia Razmnožavanje Baštensko cveće Cveće za balkon


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta