Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje hortenzija
  • 26.06.2018. 09:00

Jednostavno razmnožavanje hortenzije reznicama

Sredina ljeta je pravo vrijeme da uzmete reznice sa grma hortenzije. Razmnožavanje reznicama je lako i nije potrebna posebna tehnika i oprema.

Foto: Pixabay/francesvcs
  • 11.475
  • 766
  • 0

Hortenzije su grmovi koji svojim cvjetnim glavicama uljepšavaju dvorišta cijelo ljeto. Ovi ukrasni grmovi se lako razmnožavaju vegetativnim reznicama i za sljedeću godinu možete imati spremne sadnice hortenizije koje ste sami uzgojili.

Razmnožavanje reznicama

Sredina ljeta je pravo vrijeme da uzmete reznice sa grma hortenzije. Razmnožavanje reznicama je lako i nije potrebna posebna tehnika i oprema. Za uspješno razmnožavanje potrebni su vam:

  • reznica
  • makaze
  • prirodni biostimulator ili hormon za ukorjenjavanje
  • saksija
  • supstrat
  • vrećica za prekrivanje

Za razmnožavanje koristimo reznice sa dobro razvijenim pupoljcima u pazušcima listova. Prilikom formiranja ne koristiti najviši sprat para listova, jer su pupoljci tu najslabije razvijeni. Za formiranje reznice uzeti oko 15cm grančice sa 2 ili 3 para listova gdje su pupoljci dobro razvijeni.

Reznicu formirati na taj način da se ispod donjeg para lišća napravi blagi kosi rez, a listovi se potpuno uklone. Drugi par listova se skrati na pola veličine, a rez iznad listova je ravan. Ostavi se oko 1cm stabla iznad gornjeg para listova. Pogledajte na fotografiji:

vf
Formiranje reznice

Upotreba prirodnih biostimulatora ili hormona rasta nije obavezna, ali će oni povećati uspješnost ukorjenjavanja i uzgoja novih sadnica.

Kako pripremiti prirodne biostimulatore rasta?

Ovako pripremljenu reznicu posadimo u pripremljen supstrat pod uglom od 45°. Dubina sadnje je 2 do 3 cm. Donji pupoljci trebaju biti u zemlji kako bi formirali novi korijen.

Za supstrat možemo koristiti pijesak, treset, supstrat za proizvodnju presadnica, ali i običnu zemlju.

Ne pretjerivati sa vlaženjem

Posađenu reznicu poprskamo vodom i saksiju sa reznicama prekrijemo vrećicom ili plastičnom bocom. Na ovaj način će se sačuvati optimalna vlaga i svoriti mikroklima koja pogoduje ukorjenjavanju reznice. Sobna temperatura, od 20 do 25°C, je optimalna za ukorjenjavanje. Temperatura tokom noći treba da je nešto manja. Redovno provjeravati vlažnost supstrata. Ne treba pretjerivati sa vlaženjem zbog opasnosti od pojave trulenja.

Nako mjesec dana reznica će na donjem dijelu da razvije novo korijenje i tada reznice treba presaditi u pojedinačne saksije. Najbolje će rasti u sjenovitom mjestu.

Mlade biljčice treba redovno zalijevati, čuvati da ne promrznu tokom zime i posaditi ih sljedeće proljeće na stalno mjesto. Prilikom sadnje prikratite mladu biljku za 2/3 . To će omogućiti bolje ukorjenjavanje i potaknuti razgranjavanje.


Tagovi

Hortenzije Cvijeće Razmnožavanje Reznice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]