Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosnia grows Organic
  • 21.12.2018. 09:30

Ivana Stjepanović se vratila iz Austrije, pokrenula firmu i zaposlila radnike

Razlog mog povratka je bila poslovna ideja bazirana na prirodnim resursima koje naša država pruža i vjera u istu kao i ljubav prema ideji. Smatram da Bosna i Hercegovina ima velike prednosti kada je u pitanju bavljenje organskom poljoprivredom. Imamo čistu zemlju na raspolaganju, pogodnu klimu za mnogo proizvoda i čistu vodu, priča Ivana Stjepanović.

Foto: Arhiva Bosnia grows Organic
  • 1.210
  • 421
  • 0

Dok se svi odlučuju na migracije i odlazak u Zapadnu Evropu u potrazi za boljim životom, Ivana Stjepanović iz sela Bijelo Brdo u okolini Dervente je odlučila da napusti dobro plaćen posao u inostranstvu, da se vrati u svoj rodni kraj i započne proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Danas vodi firmu koja se zove Bosnia grows Organic (Bosna uzgaja organsko) i sve svoje proizvode izvozi na tržište Evropske unije.

Kako sama tvrdi, na to su ju naveli neiskorišteni resursi kojim naša zemlja raspolaže i veliki potencijal za bavljenje organskim uzgojem hrane.

Ivana Stjepanović: BiH ima velike prednosti kada je u pitanju organska poljoprivreda

"Razlog mog povratka je bila poslovna ideja bazirana na prirodnim resursima koje naša država pruža i vjera u istu kao i ljubav prema ideji. Smatram da Bosna i Hercegovina ima velike prednosti kada je u pitanju bavljenje organskom poljoprivredom. Imamo čistu zemlju na raspolaganju, pogodnu klimu za mnogo proizvoda i čistu vodu", tvrdi Ivana koja je kao povratnik u selo od jedva 138 stanovnika napravila pravo malo čudo. Zakupila je do tada napuštene parcele, okrčila ih i pretvorila u upotrebljive, te im dala život sadnjom koprive, šipka i mente na površini od 10 hektara. Pod sloganom "The Land. The people." Ivana je u potpunosti revitalizovala svoj rodni kraj i zaposlila radnike.

Danas njena firma ima naglašenu socijalnu ulogu. Tokom krčenja zemljišta koje su kasnije zasadili organskim usjevima, svo drvo i rastinje je darovano Osnovnoj školi '19. april' za ogrijev. U ovoj sezoni je zasađeno već 10 hektara, od 40 koliko su uzeli pod zakup od stanovništva koje je većinom u inostranstvu, a u narednoj planiraju i proširenje proizvodnje. Svi proizvodi se plasiraju na tržište Evropske unije, a cilj je i izgradnja bosanskohercegovačkog brenda prepoznatljivog na tom tržištu.

Svi proizvodi, pa tako i žalfija, se plasiraju na tržište Evropske unije

"I na domaćem tržištu postoji potražnja, ali mi ne planiramo nikakvu preorijentaciju već je od početka bio plan da tokom obezbjeđenja stranih prerađivača sa našim organsko certifikovanim biljem uspostavljamo naš bosanski brend koji će biti dostupan širom svijeta. To i činimo", navodi Stjepanović koja je dugo vodila marketing odjeljene u Evropskom udruženju organskih farmera.

Proizvodnja praćena brojnim problemima

Uprkos pozitivnim ekonomskim, društvenim rezultatima koje postiže svojom proizvodnjom, Ivana se susreće sa mnogim problemima koji se prvenstveno tiču korupcije, birokratije i administracije ali trenutno ipak uspijeva svoje poslovanje održati po standardima i propisima onih u Evropskoj uniji.

"Lista prepreka je duga, većina toga proizlazi iz činjenice da nismo član Evropske Unije i sve se svodi na to da je korupcija visoka, da zakon nije implementiran na isti način za sve državljane ili da ne vrijede ista pravila za sve nas i da naš visok nivo potrebne administracije za državne institute koje dijele potrebne dozvole za poslovanje košta previše financijski gledano, a košta nas vremena – koje je mnogo bolje provedeno na njivi nego u čekaonici! U vezi s tim preprekama je situacija za nas sve ista, posebno za našu firmu koja radi profesionalno i transparentno, prateći zakon. Kod nas je naprimjer svaki naš saradnik prijavljen i ima dodatno privatno osiguranje, samo da navedem jedan od mnogo primjera našeg pristupa poslu", priča Ivana.

Imamo čistu zemlju na raspolaganju, pogodnu klimu za mnogo proizvoda i čistu vodu.

S obzirom da revitalizuju napuštene oranice, izazov pred kojim se Ivana i njen tim koji stoji iza firme Bosnia grows Organic nalazi je svakako mnogo veći. Kada se u obzir uzme i činjenica da je riječ o organskoj proizvodnji koja je nedovoljno zastupljena na teritoriji Bosne i Hercegovine, jasno je da se javljaju i mnogo veći problemi.

"O ostalim poljoprivrednicima i njihovim izazovima ne mogu da pričam, mogu i smijem samo da pričam u naše ime. Vjerovatno su prepreke za sve nas iste, a za nas u organskoj proizvodnji koji revitalizujemo zarasle njive eventualno još izazovnije. Što se tiče nas, mi radimo sve u maksimalnom respektu prema prirodi i ljudima. Iz tog razloga je slogan naše firme "The land. The people." Ne koristimo pesticide, herbicide ili bilo šta neprirodno u našoj proizvodnji. Držimo se organskih regulativa koje zahtijeva Evropska Unija i Bio Suisse, naš kvalitet proizvodnje je čak iznad tih regulativa pošto se osjećam jako odgovornom za zemlju na kojoj radimo", priča Ivana ponosno o poslu koji su do sada uradili.

Loš imidž poljoprivrede najveći problem

Iako u Republici Srpskoj, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, postoji preko 50 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, poljoprivreda i dalje ima loš imidž među stanovništvom. Riječ je o niskoproduktivnoj proizvodnji sa usitnjenim gazdinstvima, niskom produktivnošću i svaštarskom proizvodnjom. Kako nam navode iz Bosnia grows Organic, upravo je jedan od osnovnih razloga lošeg stanja poljoprivrede, njeno pogrešno shvatanje.

Svaki saradnik ove firme je prijavljen i ima dodatno privatno osiguranje

"Poljoprivreda je neuporedivo više cijenjena diljem Evrope. I to je jako logično jer ko nas hrani nego poljoprivrednici! U Evropi se ljudi ne stide motike kao što ponekad imam utisak kod nas. Ja se  ponosim time da se moja kondicija povećava pri okopavanju i divim se ljudima koji uspiju čitav dan raditi s motikom, a da kvalitet posla ne padne te im pokazujem moju zahvalnost na puno načina", ponosno ističe Stjepanović i dodaje da je poljoprivreda po njoj jedna od najljepših i najčasnijih djelatnosti i da za našu poljoprivredu ipak nije sve tako izgubljeno ukoliko se proizvodnja započne planski.

"Poljoprivreda je iz mog pogleda pored medicine jedna od dvije "najčasnije" oblasti kojom se možete baviti. A ako se konzumira dobar, to znači kvalitetan i čist poljoprivredni produkt, medicina često i nije potrebna. U Evropi kažu "To si što jedeš". Svi koji se bave poljoprivredom na način da povećavaju dragocjenost njihovih njiva i poštuju prirodu (zemlju, biljke, životinje) i ljude – njima skidam kapu. A svi koji razmišljaju o tome da krenu s organskom proizvodnjom – samo naprijed, tržište raste iz godine u godinu! Samo se ne smije počinjati bez dobrog plana i tačno definisanog asortimana po potrebama organskog tržišta", završava naša sagovornica priču.


Tagovi

Ivana Stjepanović Bosnia grows Organic Organsko bilje Aromatično bilje Ljekovito bilje Tržište EU


Autorica

Nataša Tomić

Više [+]

Master student poljoprivrede i novinar iz hobija.