Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 20.10.2022. 10:30
  • Kragujevac

Gdje leži ljekovitost hajdučke trave i koje bilje se sve teže nalazi?

Maslinov list dobar za skidanje pritiska, lincura za tegobe dijabetesa, čelebi trava za bakterije. Za šta je dobra hajdučka trava koje ima na svakom koraku?

Foto: Gordana Nastić
  • 391
  • 21
  • 0

Poznati travar iz Kragujevca u Srbiji, Zoran Mihajlović je i na nedavno održanom Sajmu ljekovitog bilja u Vranju posjetiocima ponudio preko sto vrsta čajnih mješavina i isto toliko pojedinačnog ljekovitog bilja. Otuda je njegov štand bio veoma posjećen jer su ljudi željeli da baš kod njega kupe neki od čajeva koji će koristiti za ublažavanje postojećih zdravstvenih tegoba.

Teorija iz knjiga, praksa na Rtnju i Staroj planini

Svakog od njih najprije je pažljivo saslušao, a potom i preporučio neku biljnu mješavinu, pa su se mnogi vraćali da kupe čaj za nekog od članova svoje porodice.

"Vjerujem u ljekovitost svake biljke i zato i svaki dan pijem čaj. Evo već nekoliko dana pijem čaj od kiprovine. Pijem i lincuru. Pijem i kleku jer je jako moćna biljka. Protiv pritiska pijem i čaj od masline i kada ljekarima kažem da tako skidam pritisak oni se čude", priča Mihajlović.

Vjerujem u ljekovitost svake biljke i zato i svaki dan pijem čaj, kaže Mihajlović

Travarstvom, za koga kaže da je jedan od najstarijih zanata, naš sagovornik je počeo da se bavi prije više od dvadeset godina i to u trenutku kada mu se majka razboljela od najteže bolesti i kada je kod nekih travara iz Crne Gore pokušao da joj nađe lijek. Otada je, iako je po struci mašinski tehničar, svoj život maltene posvetio bilju izučavajući njegova ljekovita svojstva.

Puno je čitao o njemu i u isto vrijeme svoju biblioteku obogaćivao neophodnom stručnom literaturom. Ono znanje koje je stekao na teorijski način nadograđivao je praksom na Staroj planini i Rtnju gdje je od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti saznavao sve što ga je interesovalo o biljkama.

Broj jedan za tegobe želudca

Kad god to zatreba umije da se konsultuje i sa svojim kolegama travarima smatrajući da i na taj način može da nauči mnogo toga novog. On tvrdi da ljekovito bilje može da bude pogotovo blagodetno i kod tegoba sa plućima i želudcem. Tako je hajdučka trava, prema njegovim riječima, bilje broj jedan za liječenje tegoba sa želudcem.

"Kada pomiješamo imelu, glog i maslinov list dobijamo odličan čaj za pritisak. Pokušavam da napravim pravu kombinaciju čajne mješavine za tegobe protiv šećera, ali još uvijek ne uspijevam, iako znam da su pasuljevina i borovnica odlične za šećer", tvrdi Mihajlović.

Koja ljekovita svojstva krije ljekovito bilje oko nas?

On ističe da je maslinov list najefikasniji u liječenju pritiska. U Srbiji se mogu naći pet vrsta maslina, ali je maslina po imenu žućica sa malim listićima koju bere iznad Igala u Žminju, najefikasnija za skidanje visokog krvnog pritiska, a da je čelebi trava idealna za bakterije.

Sve manje kičice, lincure, bijelog sljeza...

Kaže da mu je najomiljenija biljka kičica, koju nažalost ni petu godinu za redom ne može da ubere na mjestima na kojima je nekada brao jer je i tamo više nema.

"Kičica nestaje ako se čupa iz korijena. Nema ni lincure, ni prečice, a polako nestaje i bijeli sljez", upozorava Mihajlović i podvlači da su lincura i kičica izuzetne kod ublažavanja tegoba koje donosi dijabetes.

Ovaj travar jednom godišnje dođe da bere bilje i na Vlasini gdje se obično zadrži 10 od 15 dana i to u vrijeme kada cvjetaju biljke. Kaže da tamo dolazi najviše zbog biljke valerijane, ali i zbog kiprovine, od koje pravi čaj koji Rusi veoma vole.


Tagovi

Kičica Zoran Mihajlović Čajna mešavina Ljekovito bilje Hajdučka trava Liječenje bolesti Čajna mješavina


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.