Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eterična ulja
  • 04.10.2021. 10:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ilijaš

Eterična ulja Halilovića: Sa Nišićke visoravni pravo na američko tržište

Na 1.000 metara nadmorske visine, na vlastitim plantažama od oko 100 hektara, uzgajaju aromatično i ljekovito bilje, a pod svojim brendom "Liliya" proizvode čajeve, eterična ulja i dekorativne predmete.

Foto: Arhiva porodice Halilović
  • 553
  • 69
  • 1

Organski uzgoj način je proizvodnje poljoprivrednih proizvoda primjenom pravila po biološkim principima u svim fazama, ali i u preradi i distribuciji, uključujući tu i primarnu proizvodnju, skladištenje, obradu, prevoz, prodaju ili isporuku krajnjem potrošaču, kao i označavanje ili deklarisanje, reklamiranje, uvoz, izvoz i ugovaranje sa trećom stranom.

Preduzeće "Halilović" iz Sarajeva (Ilijaš) porodična je firma osnovana davne 1983 godine. Sjedište joj je u Ilijašu, a proizvodnja je na Nišićkoj visoravni, gdje na vlastitim plantažama uzgajaju ljekovito i aromatično bilje, žitarice i povrće.

Certifikat za organsku proizvodnju posjeduju od 2002 godine, a Kosher za tržište SAD-a od 2014 godine. Trenutno imaju 28 zaposlenih.

U oktobru sade lavandu

Pitali smo Mejru Halilović koje sve vrste ljekovitog i aromatičnog bilja proizvode, ali i kako da na najjednostavniji način uzgojimo lavandu. 

"Na našim poljima rastu melissa, mentha, lavanda, ruzmarin, iris, neven, kamilica, ruža i brojne druge, a kao omiljenu biljku izdvojila bih lavandu", kaže za Agroklub Mejra. 

Pored ruže, uzgajaju i brojno drugo ljekovito bilje

Dodaje da ona nema velikih zahtjeva u pogledu kvaliteta tla, tako da joj je uzgoj vrlo ekonomičan

"Prije podizanja plantaže lavande, godinu dana ranije mora se obaviti duboko jesenje oranje. Ona na istom mjestu može ostati 15 do 20 godina. Sadnice se sade u jesen, tokom mjeseca oktobra dok u proljeće nije preporučljiva, a posljednji optimalan rok je mart", objašnjava naša sagovornica.

Napominje da se sade samo one dobro razvijene, kojima se prikrati korijen duži od 15cm. Halilovići lavandu sade i ručno i mašinski, u redove razmaka 150cm i rastojanja u redu 40cm.

Parnom destilacijom do eteričnih ulja

Osnovna njega usjeva sastoji se u orezivanju biljaka krajem maja na visinu od osam do deset centimetara. Na taj način oblikuje se gusto zbijen grm. Važno je redovno kultivirati tlo radi prozračivanja, a redove okopavati. Korov je neophodno suzbiti prije početka vegetacije. Nasad lavande počinje stariti nakon šest do osam godina. Grmovi se prorjeđuju, smanjuje se broj cvijetnih izbojaka, a cvijetne stabljike se skraćuju. Zato ga je potrebno obnoviti.

Interesovalo nas je i koji postupak koriste u proizvodnji eteričnih ulja i koja sve imaju u ponudi, ali i to gdje ih možemo pronaći.

Lavanda - nezahtjevna biljka koja voli puno sunca, pčele i bumbare, a tjera mrave i uši

"U proizvodnji primjenjujemo postupak parne destilacije, a u ponudi imamo ulja od lavande, mente, bijelog i crnog bora, jele, kleke, ruzmarina i brojne druge". Dodaje da eterična ulja najviše izvoze širom Evrope, ali i to da su našla mjesto i na tržištu daleke Amerike. 

U Bosni i Hercegovini njihove proizvode možete naći u apotekama, a u DM prodavnicama imaju tri vrste eteričnog ulja (lavanda, jela i ruzmarin). Takođe u Mercatoru se u ponudi nalaze čajevi i brašna (heljda, spelta, raž, ječam, pšenica, zob...).

"Naše proizvode možete pronaći i u WISA centru na Stupu u prodavnici organske hrane. Preko stranice farmer.ba također ih možete poručiti", poručuje.

U svoj asortiman uključili su i produkte na bazi eteričnih ulja kao što su hidrolati, kreme od smilja, nevena i gaveza, te sapune.

U planu je intenziviranje proizvodnje

Pored navedenog učestvovali su i na mnogim sajmovima širom Evrope i Amerike, ali i na raznim manifestacijama u Kini.

Naša sagovornica otkrila nam je da su dosta novih kontakata i kupaca pronašli upravo na takvim događajima i upoznali se sa različitim kulturama i običajima. Sa sajmova uglavnom nose pozitivne utiske.

Sa manifestacija nose samo pozitivne utiske

U nekom narednom periodu planiraju proširiti proizvodnju i modernizirati sam proizvodni proces, a kao cilj ističu da žele doći do srca kupaca, osvijestiti ih i potaći da koriste domaće organske proizvode.


Fotoprilog


Tagovi

Organski uzgoj Eterična ulja Mejra Halilović Aromatično bilje Ljekovito bilje Uzgoj lavande Proširenje proizvodnje


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas