Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trajnice i cvetnice
  • 23.06.2018. 18:30

Cveće koje uspeva u hladovini ispod drveta

Niko ne voli prazne, zemljane krugove ispod krošnji drveća, koji naruže celokupan izgled dvorišta. Prostor ispod večite hladovine stabala može da izgleda zeleno i šareno, ako je odabir cveća i biljaka pravi.

Foto: Magdalena Nenković
  • 45.696
  • 386
  • 1

Kako obojiti senku ispod stabala i krošnji drveća kroz koje sunce retko ili uopšte ne dopire? Ovaj prostor je nekada služio da se postavi klupica za odmor i eventualno neka žardinjera u kojoj je paprat. Hladovinu mogu da prave i zidovi, od kojih sunce retko dopire do dvorišta. Međutim, danas се bašta u hladovini može urediti na mnogo načina. Izbor biljaka nije tako veliki kao za sadnju na mestima sa dovoljno svetlosti i sunčeve toplote, ali - ima ih.

Definišite svoju hladovinu

Pre nego što se odaberu biljke, potrebno je definisati u kakvom statusu je vaše dvorište -  da li je u polusenci ili potpunoj senci. Postoje bašte koje su otvoreni prema nebu, ali prepreka sunčevoj svetlosti i toploti je visok zid ili nekoliko stabala. Za takvo mesto kažemo da je prozračno u senci. Postoje dvorišta u kojima se sunce probija dva do tri sata dnevno i ona se kategorišu kao bašte u senci. Zemljište do kog sunčeva svetlost izuzetno slabo dolazi spada u grupu- hladovina, dok je deo ispod gustih lišćara ili visokih četinara, žargonski rečeno, debela hladovina.

Debela hladovina najzahtevniji teren

I upravo je ova debela hladovina najzahtevniji teren u dvorištu. Najteža situacija za sadnju cveća je hlad ispod četinara. Opale iglice četinara stvaraju kiselo zemljište i tu biljke ne mogu da rastu. Ispod lišćarskog drveća situacija je  nešto bolja, pa je i izbor biljaka veći. Često je zemlja ispod drveća lošeg kvaliteta ili isušena, pa pre sadnje treba dodati kompost ili đubrivo.

Kako da odredite i poboljšate pH vrednost zemljišta

Koje biljke uspevaju u hladovini?

U senci visokog drveća dobro uspevaju tisa, grab i šimšir.  U polusenci ili senci može da se sadi rododendron, hortenzija, pirokanta, skimija, japanska aukuba, lovor višnja, koralni biserak. Ispod drveća i žbunja pljosnatog korenja nalazi se zemljište sa dosta peska i prilično je vlažno. Tu odlično uspevaju šumske anemone, zvezdan i mlečike. Biljke koje uspevaju u potpunoj senci su ukrasne forme Valdštajnovog zvončića, kukurek, zdravac i rodgersija. Lukovičaste biljke dobro podnose polusenku i senku, poput zumbula, muskara, krokusa, đurđevka, šumske ciklame. Ne treba zaboraviti da u senci dobro rastu puzavice, poput bršljana. One neće biti tako masivne kao kada bi rasle na svetlu, ali će ipak oplemeniti zid koji im služi kao potpora.

Zelene trajnice u hladovini

Hotunija je trajnica dekorativnog lišća. Crvenkaste i žućkaste mrlje na zelenoj površini lista najviše su izražene u senci. Jednostavna je za gajenje i brzo se širi. Nepeta (macina trava) je niska trajnica koja cveta tokom celog leta. Cvetovi su joj boje lavande. Orezana do zemlje ponovo će procvetati tokom jeseni.

Macina trava
Nepeta (Foto: Flickr / F. D. Richards)

Otporna hosta prelepih listova

Hosta spada među najlepše trajnice dekorativnih listova. Svaka sorta ima drugačiju boju listova. Biljka je laka za održavanje, nije osetljiva na ekstremne promene vremena, odoleva i dugoj suši i što je najvažnije u ovom slučaju, najbolje uspeva u hladovini. Razmnožava se deljenjem biljke u proleće, ali nije nužno svake godine. Sadi pojedinačno ili u grupama od po nekoliko biljaka. Odlična je kao pokrivač tla ispod širokih krošnji stabala, čije korenje i senka otežavaju rast travnjaka.

"Ne zaboravi me"- bajkoviti plavi krug

Brunnera macrophylla je izuzetno dekorativna biljka koja raste do 60 centimetara. Poznata pod nazivom "ne zaboravi me". Daje tamno zelene boje i svetlo plave cvetove. Ova trajnica je poreklom sa Kavkaza i odlična je kao pokrivač tla i još bolja kada želimo da osvetlimo mračnu površinu u senci. Odlično uspeva ispod listopadnih grmova i stabala.


Tagovi

Cveće Hladovina Cveće ispod drveća Brunnera macrophylla Hosta Hotunija Nepeta


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]