Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cveća
  • 09.03.2019. 15:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Temerin

Cvećarstvo isplativo uz posvećenost i državne subvencije

Porodica Savanović iz Temerina proizvodnjom i prodajom cveća uspešno se bavi duže od 20 godina. Kako ističu za uspeh je važan kvalitetan repromaterijal, a uz podsticaje je to mnogo lakše.

Foto: Pixabay / StockSnap
  • 899
  • 16
  • 0

Mira Savanović iz Temerina čija se porodica uzgojem i prodajom cveća bavi već duže od dve decenije, kaže da se vrlo rado seća početaka u toj vrsti agrobiznisa kada su cvetnice uzgajali na samo 10m2 plastenika da bi danas imali 1.000 m2 zaštićenog prostora u kom proizvode najrazličitije cvetne vrste i prodaju ih tokom cele godine. Ova iskusna cvećarka ističe, a prenosi RTV, da su za uspeh u cvećarstvu bitni ljubav i posvećenost poslu, ali i poštovanje tehnologije gajenja.

Za uspeh važan kvalitetan repromaterijal

Savanovićava naglašava da seme, sadnice i saksije moraju biti kvalitetni. Ona dodaje da se sadnja biljaka mora prilagoditi prostoru koji uzgajivač poseduje. Gajenje biljaka treba prilagoditi temperaturi i uslovima koje možemo da obezbedimo u plasteniku.  

Mnogo je lakše uz subvencije

Početnicima u cvećarstvu Mira Savanović poručuje da je veoma važno da posao uče od iskusnih proizvođača cveća, a da bi im proizvodnja bila isplativa moraju da je zasnuju na najmenje 300m2 plastenika. Mladim poljoprivrednicima ona savetuje da koriste podsticaje koje dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i ostvare povrat na investiciju do 70%. 

Srbija izvozom cveća ostvaruje značajan devizni priliv

Treba reći i to da Srbija od izvoza cveća ostvaruje značajan devizni priliv jer prema podacima Privredne komore Srbije vrednost spoljnotrgovinske razmene cveća i drugog ukrasnog bilja za šest meseci 2018. godine iznosila je 7,4 miliona dolara (779.853.440 dinara). Najviše cveća naša zemlja izvozi na tržište zemalja Ervopske unije, Rusije i CEFTA regiona.


Izvori

RTV


Tagovi

Cveće Cvećarstvo Mira Savanović Temerin Uslovi Podsticaji Izvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.