Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tava iva
  • 27.06.2020. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Murtenica

Čudotvorne moći trave ive - vreme je berbe

Iva raste na suvim i krševitim mestima, kakve su i južne padine Murtenice iznad zaseoka Rasnica u Draglici. Prepoznaje se po malim okruglim i poleglim busenovima.

Foto: Željko Dulanović
  • 60.734
  • 426
  • 0

"Trava iva i od mrtva pravi živa", narodna je izreka, a u selima na padinama Zlatibora i Murtenice još su živa sećanja na 'tuberkulozne godine' nakon Drugog svetskog rata kada je čaj od ove travke sačuvao meštane od izumiranja. Trava iva (Teucrium montanum) u narodu je još poznata i kao gorsko smilje. U jugozapadnoj Srbiji pripisuju joj se čudotvorne moći jer, kako ovde kažu, 'leči sve živo'.

Isprobali smo besplatnu mobilnu aplikaciju za identifikaciju biljaka

"U posleratnim godinama ovde se teško živelo, narod je bio više gladan nego sit, a tuberkoloza je kosila i staro i mlado. Stari su mi pričali da su meštane od ove opake bolesti sačuvali kozije mleko i čaj od ive. U lekovitu moć i jednog i drugog imao sam i sam priliku da se uverim nebrojano puta", kaže meštanin Milan Janković iz Draglice kod Nove Varoši.

Cveta od juna do septembra

Iva raste na suvim i krševitim mestima, kakve su i južne padine Murtenice iznad zaseoka Rasnica u Draglici. Prepoznaje se po malim okruglim i poleglim busenovima. Listovi su joj bez peteljke, s donje strane bele boje i dlakavi, a s gornje tamnozeleni, dok su joj cvetići koji se formiraju na vrhovima grančica, privlačne bledožućkaste ili bele boje. Cveta od juna do septembra, pa su planinske padine u to vreme pune berača.

Iva se prepoznaje po malim okruglim i poleglim busenovima

"Zbog njenih lekovitih svojstava ni jedna kuća u ovom kraju ne čeka zimu bez osušene ive. Na Murtenici je sve više i berača sa strane, koji na žalost ne vode računa prilikom branja, što bi moglo da ima katastrofalne posledice. Kada se bere, trebalo bi makar trećinu cvetića ostaviti, jer pomažu da se biljka bolje veže za retku zemlju na kršu i tako spreči njeno spiranje u kišnom periodu", kaže Janković i dodaje da se iva lako čupa, pa kako bi se sačuvala trebalo bi nadzemni deo seći oštrim makazama.

Leči mnoge bolesti, dobra i u vidu kupke

Spisak bolesti koje iva leči je 'podugačak'. Izuzetno je gorkog i oporog ukusa jer sadrži obilje gorkih materija koje pomažu kod nadimanja i drugih bolesti želuca i creva. Pokazala se i kao odlično sredstvo protiv stresa i depresije, a delotvorna je i kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti. Čaj od ive leči grčeve i čisti krv. Blagotvorno deluje kod svih vrsta groznice, akli i dijabetesa.

Spremljena u vidu kupke, trava iva povoljno deluje na kožu, pogotovo ako su na njoj rane i druge vrste promena. Tinktura pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči, jer podstiče stvaranje i bolji protok žučne kiseline, dok u vidu balzama ublažava reumatizam.

Koristila se za lečenje još u antičko vreme

Iva kao biljka, u većim količinama sadrži tanin, metanol, petrolejski etaer, hloroform i etilni acetat. Koristila se za lečenje još u antičko doba, a zbog specifičnih svojstava danas je u zvaničnoj medicini preporučuju za jačanje imuniteta.

"Narodno iskustvo kaže da je trava iva blagotvorno sredstvo i za jačanje organizma posle duge bolesti i teških fizičkih aktivnosti, ali i da sa njenom upotrebom ne treba preterivati. Ako se pravilno koristi deluje i protiv bakterija, smanjuje upale, izbacuje višak tečnosti iz organizma i čisti organizam", kažu u selima na padinama Murtenice.

Lekovito bilje najefektivnije kao preventiva

Mnogobroji su i narodni recepti u kojima je trava iva glavni sastojak, a mi vam ovde donosimo samo nekoliko.

Mešavina za jačanje imuniteta:

Pomešati po 20 grama trave ive, matičnjaka, hajdučke trave i majčine dušice. Supena kašika ove mešavine prelije se sa dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 20 minuta, pa se procedi. Pije se tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Prah za jačanje imuniteta:

Osušenu ivu sameljite u mlinu za kafu, u količini koja vam je potrebna, a prah sipajte u čistu bočicu. Dok traju zdravstvene tegobe, uzimajte jedan do tri grama praha, pre jela.

Tinktura protiv bolesti žuči i hemoroida:

Oko 200 grama usitnjenih listova i cvetova trave ive prelijte sa litar 60-procentnog alkohola i dobro zatvorite bocu. Držati na toplom mestu mesec dana, a onda sadržaj procedite. Pije se tri puta dnevno po 20 kapi.

Vino za ublažavanje želudačnih tegoba i protiv malaksalosti:

Oko 200 grama usitnjene trave ive prelijte sa litrom crnog vina i ostavite da stoji osam dana, uz povremeno mućkanje. Nakon toga se sadržaj procedi tri puta dnevno pije po jedna mala čašice (0,5 dl).


Tagovi

Lekovito bilje Trava iva Lečenje biljem Kupke od bilja Milan Janković Murtenica


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.