Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite biljke
  • 17.07.2016. 12:00

Čudesne Aloe koriste se i u poljoprivredi!

Aloe se često koriste u medicini i kozmetici, ali je odlična i za primjenu u poljoprivredi.

Foto: pixabay.com
  • 1.855
  • 391
  • 0

Aloe vera je pripadnica porodice ljiljana (Liliaceae). Po svom izgledu slična je kaktusima, a vodi porijeklo iz Afrike odakle se proširila po cijelom svijetu. Veoma je cijenjena zbog svojih mesnatih listova.

Od nje se dobijaju gel i sok koji se odlikuju antialergijskim, antivirusnim, antibakterijskim, antiupalnim, antioksidativnim, laksativnim i antidijabetičnim djelovanjem na zdravlje ljudi. Možemo je gajiti u stanu jer je tolerantna na suv vazduh i ne smeta joj centralno grijanje koje isušuje vazduh. Raste na osunčanom mjestu, temperatura vazdzha ne treba biti manja od 16ºC. Tokom perioda rasta biljku zalijevati redovno i đubriti kompostom. U periodu mirovanja umjereno je zalijevati.

Postoji 400 vrsta Aloa

Aloa arborescens Miller je poznata po svojoj ljekovitosti. Pogodna je za gajenje u zatvorenom prostoru samo kada je mlada. Naraste do 4,5m.

Može se razmnožavati pomoću listova. Ova aloa ima duge listove koji su odvojeni kratkom stabjikom. Zahvaljujući toj osobini može se razmnožiti lisnim reznicama. Makazama odrezati list sa stabljikom i posaditi u rastresitu zemlju dio sa stabljikom i dijelom lista. Ukorjenjivanje traje mjesec dana. Ovo je najsigurniji način razmnožavanja. Razmnožavati se može sjemenom i vršnim reznicama.

Osim upotrebe u kozmetici i u ljekovite svrhe Aloa se može upotrebljavati i u poljoprivredi. Koriste se listovi najmanje stari tri godine. Takvi listovi su zreli i spremni za upotrebu.

Aloe barbadensis je poznata pod imenom Aloe Vera. Njen sok se koristi za liječenje opekotina, rana, obnavlja kožu i djeluje kao blagi laksativ. Naraste do 1,5 m. Veoma često se gaji u kućama. Razmnožava se reznicama. Za nju treba odabrati sunčano mjesto. Ukoliko je ljeti iznosite napolje ostavite je prvo na sjeni da se privikne, jer će listovi požutjeti. Ima veoma plitak korijen dužine 20 do 30 cm i treba uzeti plitku i široku posudu. U posudu staviti drenažni sloj jer Aloa ne voli pretjeranu vlažnost.

Aloe brevifolia odlikuje se listovima koji dostižu dužinu od 15 cm. Cvijetna stabljika dostiže visinu od 30 cm.

Aloe aristrata predstavlja grm koji se sastoji od kratkih listova. Dostiže visinu 15 cm i prečnik 20 cm. Listovi su veoma dekorativni.

Aloe rauhii se odlikuje manjim dimenzijama i šarenim listovima. Visina joj je 25cm.

Aloe variegata dostiže 30cm u visinu i 25cm u prečniku. Šareni listovi formiraju veoma zanimljivu rozetu.

Upotreba Aloe u poljoprivredi

Sok Aloe se može koristiti za dezinfekciju sjemena povrtarskih kultura. Sjeme se potapa u rastvor soka sa vodom 1:1 tokom 6 h. Nakon toga se sjeme ispira čistom vodom. Ovako pripremljeno sjeme se može odmah posijati ili se osuši i koristi kasnije.

Za zaštitu biljaka od bolesti i štetočina

Ovaj preparat je efikasan samo kada je svježe pripremljen. 150 g isječenog lišća aloe preliti sa 1 l vode i ostaviti poklopljeno tokom 7 h. Upotrijebiti emajliranu posudu. Nakon toga se smjesa procijedi. U procjeđeni preparat je potrebno dodati 5 g tečnog sapuna i dobro ga promiješati.

Ovaj preparat osigurava sigurnu zaštitu biljaka od bolesti i štetočina. Tretman je potrebno ponoviti nakon pet dana. Postiže dobre rezultate u borbi protiv pauka.

Kako pripremiti sok od Aloe?

U kozmetičke svrhe koriste se listovi stari tri godine i više. Upotrijebiti donje dijelove listova, gornji dijelovi se suvi. Dvije sedmice prije sječenja listova prestati zalijevanje Aloe. Odsječene listove oprati mlakom vodom i staviti na suvu krpu da se osuše. Nakon toga listove zamotajte papirnatim ubrusima u rolnu i to tako da su krajevi otvoreni. Ovako pripremljene listove ostavite u frižideru dvije sedmice.

Listovima se odrežu bodljice i odsječe gornja gruba strana lista. Nakon toga iz listova se može istisnuti sok i procijediti kroz gazu u staklenu posudu i preliti ohlađenom prokuvanom vodom u odnosu 1:3. Poklopiti i ostaviti 2 h na tamnom i hladnom mjestu. Nakon toga profiltrirati kroz nekoliko slojeva gaze i iscjediti.

Ovako dobijen sok se može čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi na tamnom i hladnom mjestu, u frižideru, tokom dvije sedmice. Sok se može koristiti u ovakvom obliku ili se od njega pripremaju losioni, kreme i maske.

Upotreba Aloe u medicini

Aloe veru je u medicinske svrhe najbolje koristiti u obliku svježeg, hladno cijeđenog soka bez primjesa. To je najbolji način da se sačuvaju svi sastojci soka i unesu u organizam. Treba izbjegavati sokove koji u sebi imaju dijelove kore ili alkohol, jer samo kora lista sadrži alkaloid koji iritira organe za varenje. Alkohol ima osobinu da smanjuje dejstvo Aloe.

Koristi se često na koži jer obnavlja kožu, hidrira je, dezinfikuje.

Kada se pije ima snažno antiupalno dejstvo, povećava imunitet cijelog organizma, štiti nas od virusa, bakterija i gljivica. Koristi se kod problema sa varenjem, čira na želudcu, dišnim sistemom, koštano-zglobnim sistemom, smanjuje pretjeranu imunološku reakciju kod alergija. Preventivno se koristi u dozi od 0,5 dl natašte. Ako se koristi u većim količinama, može da djeluje kao blagi laksativ.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Aloe vera Aloe vera sok Zaštita bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.