Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovsko bilje
  • 05.02.2023. 15:00

Bijela biserka: Kako ulje iz korova može pomoći u liječenju hroničnih bolesti?

Sjeme ovoga bilja sadrži Omega 3 i Omega 6 masne kiseline. Čak se smatra da bi otkriće ljekovitog djelovanja bijele biserke moglo smanjiti izlov ribljih vrsta

Foto: Depositphotos/simonapavan
  • 81
  • 6
  • 0

Obično pod korov podrazumijevamo biljke koje nemaju korist i samo smetaju. Da li je stvarno tako?

Istraživači sa Državnog univerziteta Massachusetts su došli do drugačijeg saznanja, izvještava Einnews. Oni su u saradnji s nekoliko drugih istraživačkih centara ustanovili i eksperimentima dokazali da konzumacija ulja dobijenog iz sjemena biljke Buglossoides arvensis pozitivno utiče na stanje oboljelih od raka i na ublažavanje njihovih bolova.

Omega-3 i Omega-6

Ova korovska biljka poznata pod nazivima bijela biserka, livadsko vrapčje sjeme, bijelo vrapčje sjeme, divlje proso, biserno proso vodi porijeklo iz Amerike i Evrope. Njena ljekovitost ogleda se u sadržaju omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina koje ulje sadrži. Do sada su se one mogle ekstrahirati gotovo isključivo iz ribljih vrsta. Pri tome su korištene veoma velike količine ribe bogate uljima. Na godišnjem nivou se izlov za ove potrebe kretao oko 20 miliona tona ribe.

U krajnjoj nuždi za pružanje kompletne ishrane pacijentima s ozbiljno narušenim probavnim putevima, kao što su Kronova bolest ili oboljeli od raka crijeva, nutrijenti se isporučuju kao lipidna emulzija. Ona može da sadrži sojino ulje ili riblje ulje kao izvor esencijalnih omega-3 i 6 masnih kiselina. Ove emulzije su često povezane sa štetnim nuspojavama uključujući upalu, smanjenu imunološku funkciju, smanjenu osjetljivost na glukozu i lošu mikrofloru crijeva.

Spasit će populaciju ribljih vrsta? 

Philip Walder, profesor nutricionističke biologije, rekao je da će otkriće ljekovitog djelovanja bijele biserke omogućit svijetu da smanji izlov ribljih vrsta, poput inćuna, sardina i drugih. Prof. dr Andy J. Danylchuku je istakao da biserno proso čak može spasiti populaciju ovih vrsta.

Pauline Cox, MSc, nutricionist, autor i suosnivač Sow and Arrow u UK radila je s uljem sjemenki ove biljke za koju tvrdi da ima veliki potencijal. Naziva ju superhranom koja uvelike poboljšava ljudsko zdravlje i dobrobit. Ona je istakla da ovakvi novi pristupi ublažavaju posledice koje ishrana u ovakvim slučajevima može prouzrokovati, kao što su stanja slična dijabetesu i toksičnost jetre. Prednost je u protuupalnim efektima u tkivima osjetljivima na inzulin.


Tagovi

Buglossoides arvensis Istraživanje korova Kronova bolest Omega 3 Omega 6 Izlov ribe Superhrana Biserno proso Bijela biserka Ulje sjemenke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.