Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 30.04.2022. 10:00

Za traktor preko IPARD-a i Svetske banke prijavilo se 5.000 poljoprivrednika

Opredeljena novčana sredstva su uvećana sa 360 miliona na 1,2 milijarde dinara, s obzirom na veliku zainteresovanost podnosioca prijava.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.110
  • 143
  • 0

Na javne pozive koji su pružali mogućnost nabavke traktora, preko projekta koje Ministarstvo poljoprivrede realizuje sa Svetskom bankom i IPARD programom, do sada je pristiglo oko 5.000 prijava, a zbog velikog interesovanja poljoprivrednika opredeljena sredstva za sprovođenje pojedinih poziva su višestruko uvećana, prenosi PKS.

Opredeljena novčana sredstva su uvećana sa 360 miliona na 1,2 milijarde dinara, s obzirom na veliku zainteresovanost podnosioca prijava.

Na konačnoj rang listi ukupno se našlo 1.340 podnosioca prijava, a trenutno je u toku priprema rešenja o odobravanju prava na korišćenje bespovratnih sredstava. Novčana sredstva obuhvatiće sve podnosioce prijava sa Konačne rang liste koji imaju 50 i više bodova.

Najveće interesovanje za traktor

Za nešto više od godinu dana realizacije projekta, raspisana su dva javna poziva - za primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju na koje je stiglo ukupno 3.562 prijave, a zbirna vrednost zahteva kojima će biti odobrena bespovratna sredstva je 1.431 i iznosi oko 50 miliona evra, odnosno, iz projekta se finansira 25 miliona evra.

"Veliko interesovanje poljoprivrednika vlada i za nabavku traktora preko IPARD-a, pa je tako na upravo završeni treći javni poziv za nabavku traktora, pristigao najveći broj zahteva do sada - oko 600", kažu u Ministarstvu.

Poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom mleka, mesa, jaja, voća, povrća, grožđa ili određenih vrsta žitarica i industrijskog bilja, svoje zahteve su mogli da podnose u dvomesečnom periodu - od  17. februara, pa sve do 26. aprila ove godine. Ovim pozivom za nabavku traktora obezbeđena su sredstva u visini od 1,35 milijardi dinara.

Na prethodna dva javna poziva za nabavku traktora pristiglo je 830 zahteva, što čini gotovo polovinu svih zahteva u okviru Mere 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Odobren je 481 projekat, a poljoprivrednim proizvođačima je do sada isplaćeno 13.384.203 evra.


Tagovi

Privredna komora Srbije Nabavka traktora IPARD Svetska banka Subvencije Podsticaji Konkurs


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)