Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novčana pomoć
  • 14.08.2020. 17:00

Za stručnjake jednokratna novčana pomoć imala je socijalnu ulogu

Mere jednokratne novčane pomoći imale su socijalni karakter, dok su mere kreditne podrške bile značajnije i imale su veći uticaj, posebno kada su u pitanju veći poljoprivredni proizvođači, ocenjuje agroekonomista Dejan Rosić.

Foto: Bigstock/pressmaster
  • 1.155
  • 57
  • 0

Usled krize izazvane virusom korona značajno je pogođen i agrarni sektor. Država je i za oblast poljoprivrede obezbedila novčana sredstva kako bi pomogla proizvođačima da prebrode taj period, ali koliko su zapravo mere novčane pomoći pomogle poljoprivrednicima?

Krajem aprila meseca objavljeno je da su poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju fiskalne olakšice i bespovratna novčana pomoć države za ublažavanje pomenute krize. Stočar iz Čačka Dušan Vidojević osam godina bavi se stočarstvom, a na svojoj farmi ima 13 krava, tri junice, kao i telad, te ukupno u ovom trenutku uzgaja 30 grla. Od države je u toku proleća, kao pomoć, dobio za svako umatičeno grlo krave 3.000 dinara.

Isplata jednokratne novčane pomoći - bez podnošenja zahteva?

"Ja imam 10 umatičenih grla, tako da sam dobio 30.000 dinara ukupno. Kao i svaka pomoć i ova mi dobro dođe, ali ću taj novac sa druge strane izgubiti pet puta više. Imao sam velike gubitke, tako da mi ovo znači, ali ne može da nadoknadi sve", navodi Vidojević.

Bolje stabilna cena stoke nego bespovratna pomoć

Kaže, najznačajnija pomoć bila bi vraćanje stare cene prodaje žive stoke jer je trenutno otkupna cena pala, te ne može da ostvari nekadašnju zaradu.

"Bikove koje smo prodavali po dva evra po kilogramu, sada sam prodao po ceni od 1,7 evra po kilogramu, 30 centi sam izgubio. Izgubio sam ukupno oko 2.000 evra kada saberem koliko sam bikova prodao, njihovu težinu i pad cene. To meni ne može niko da nadoknadi. Više bi mi značilo da se vrate stare cene nego da nam se dodeljuju bespovratna novčana sredstva."

Novčana pomoć = Socijalna pomoć?

Podsetimo, među vrstama pomoći koje je država obezbedila agraru su bespovratna novčana pomoć, finansijska podrška poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita, bespovratna novčana pomoć u vidu minimalca za isplatu zarada tokom tri meseca preduzetnicima poljoprivrednicima, finansijske olakšice u vidu odlaganja plaćanja poreza i doprinosa preduzetnicima poljoprivrednicima.

Novčana sredstva pomoći za poljoprivrednike i kako do njih?

Uredbom o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 izdvojeno je 1.150.000.000 dinara za jednokratnu pomoć povrtarima, stočarima, pčelarima i to 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000 dinara; 3.000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara; 500 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000 dinara; 800 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000 dinara.

Ove mere jednokratne pomoći, agroekonomista Dejan Rosić ocenjuje za Agroklub kao mere socijalnog karaktera.

"Te mere su imale socijalnu ulogu, ticale su se malih poljoprivrednih gazdinstava, imale su limitirani gornji iznos pomoći i isplaćene su po automatizmu. Gazdinstva koja imaju do deset grla uglavnom su tržišno orijentisana u nekom manjem obimu. Suština cele priče je da li je olakšan na taj način život poljoprivrednim proizvođačima. Na primer, samo veštačko osemenjavanje grla za samo jedno grlo stočara košta između dve i tri hiljade dinara. Pomoć od tri hiljade dinara po grlu krave je značajna, ali je pitanje šta se tom pomoći dobija", ukazuje Rosić.

Kredit za veće proizvođače

Kroz set mera podrške poljoprivrednicima, tačnije Uredbom o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita, proizvođači su dobili mogućnost da ostvare pravo na kreditnu podršku, ali ako je iznos kredita do šest miliona dinara za fizičko lice i preduzetnika, odnosno do 18 miliona dinara ako je u pitanju pravno lice. Po tome, visina kredita za likvidnost je do tri miliona dinara. ‭Za ovu meru izdvojeno je 1.450.000.000‬ dinara.

Ova vrsta pomoći koja se odnosi na kreditnu podršku, prema mišljenju Rosića, imala je veći uticaj i bila je značajnija za veće poljoprivredne proizvođače. Međutim, napominje, neke od mera mogle su biti bolje modelirane u smislu segmenta tržišta i proizvođača.

Novčana sredstva pomoći su ograničena - ostali neka konkurišu za kredit?

"Svedoci smo toga da imamo viškove junetine na tržištu, koji su postojali i ranije, ali je verovatno situacija ostala takva i delom zbog krize sa virusom korona, s obzirom na to da je cela ta situacija uticala i na izvoz. To se sve odrazilo na tržište. Problem su i cene koje su ove godine niže u odnosu na prethodnu, kod tovnih grla su niže za 20 odsto."

Pomoć najpotrebnija u mlečnom govedarstvu

Na pitanje kako bi se u tom segmentu moglo pomoći proizvođačima, Rosić kaže da bi država mogla da pomogne kroz sistem robnih rezervi, ali…

"...to je skup mehanizam za državu. To iziskuje kontinuiraniji pristup i više sredstava. Moglo bi se uvesti skladištenje u živim grlima, manje bi koštalo, a to je jedno od alternativnih rešenja. Stočarstvo je najpogođenije ovom krizom i generalno je u najtežoj situaciji. Najviše bi se trebalo fokusirati na pomoć govedarstvu pošto je to sektor koji ima najveće učešće i uticaj i u samoj biljnoj proizvodnji, utiče na novčane tokove u poljoprivredi zato što ima i proizvodnju mleka i iziskuje angažman svakog dana", ukazuje Rosić i dodaje da stoga, govedarstvu treba pomoći u najvećem iznosu, čak i na uštrb drugih grana stočarstva.

Čega se plaše proizvođači mlečnog govedarstva?

"Da bi se ono razvilo nije dovoljno da mere pomoći traju jednu ili dve godine, te mere moraju da imaju višegodišnji kontinuitet."

Bez odgovora

Za ublažavanje posledica krize nastale usled korona virusa srpskim poljoprivrednicima omogućeno je ukupno 2,6 milijardi dinara u okviru Programa ekonomskih mera za podršku privredi. Kada smo sredinom maja pitali Ministarstvo poljoprivrede, koliko je do tog momenta isplaćeno, rečeno nam je da je 'ukupno je isplaćeno nešto više od 408.000.000 dinara za 10.035 gazdinstava' i da će se tokom te nedelje isplatiti i proizvođači mleka.

Šta je sa isplatom subvencija, a šta se menja u planu IPARD poziva?

Da li su do sada isplaćene sve vrste pomoći pitali smo ponovo resorno ministarstvo, međutim, odgovor nismo dobili.

I na pitanja o tome koliko je sredstava od planiranih utrošeno za ove mere i za koje sve grane poljoprivrede upućenih datom ministarstvu, ostala su bez odgovora. Ista pitanja postavili smo i Ministarstvu finansija, ali takođe odgovor nismo dobili.


Tagovi

Mere novčane pomoći poljoprivrednicima Kreditna podrška Dušan Vidojević Stočari Dejan Rosić Korona virus Kriza


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]