Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kredit
  • 27.12.2021. 10:00

Za navodnjavanje u Vojvodini - 15 miliona evra od EBRD-a

Nova infrastruktura će obezbediti dopunsko navodnjavanje u špicu sušne sezone i dovoljno vode za oko 3.500 hektara zemljišta u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica, koje je uglavnom pokriveno voćnjacima i vinogradima.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 109
  • 5
  • 0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je obezbedila kredit od 15 miliona evra za finansiranje izgradnje moderne infrastrukture za navodnjavanje u Vojvodini, čime će poljoprivreda u ovom regionu biti otpornija na vremenske faktore, prenosi Beta.

Zajam će omogućiti uvođenje efikasne tehnologije za navodnjavanje iz akumulacionih jezera Borkovac i Pavlovac na Fruškoj gori, kao i snabdevanje vodom iz Save. Nova infrastruktura će obezbediti dopunsko navodnjavanje u špicu sušne sezone i dovoljno vode za oko 3.500 hektara zemljišta u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica, koje je uglavnom pokriveno voćnjacima i vinogradima.

Direktor EBRD sektora agrobiznisa za region Jugoistočne Evrope Miljan Ždrale je rekao da će izgradnja infrastrukture koja je otporna na vremenske faktore omogući poljoprivrednicima u Vojvodini da bolje planiraju svoju proizvodnju i sa više sigurnosti, kako bi ostvarili veće prinose useva i prihode.

Ovo je drugi kredit koji EBRD odobrava Srbiji za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, posle kredita od 15 miliona evra iz 2019. godine za projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Svilajncu i Negotinu, koji bi trebalo da bude realizovan tokom 2022. godine.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je uložila više od 6,9 milijardi evra u 296 projekata.

"U Srbiji se fokusiramo na unapređenje uloge i konkurentnosti privatnog sektora, posebno u lancu vrednosti agrobiznisa, jačanje bankarskog sektora, podršku procesima privatizacije, produbljivanje finansijskog posredovanja i poboljšanje komunalne i energetske efikasnosti", ističe se na zvaničnom sajtu EBRD-a.


Tagovi

Navodnjavanje Kredit Evropska banka za obnovu i razvoj Vojvodina Voćnjaci i vinogradi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u