Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • subvencije
  • 19.07.2021. 17:00

Za kupovinu seoske kuće namenjeno 1,2 miliona dinara, prijave u toku

Seoska kuća sa okućnicom može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta u našoj zemlji, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Foto: Dragan Dimitrijević (ilustracija)
  • 399
  • 48
  • 0

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je Javni konkurs za realizaciju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za tekuću, 2021. godinu, na osnovu Uredbe Vlade od 24. juna ove godine, a Grad Novi Sad uključio se u realizaciju tog konkursa.  

Uloga jedinice lokalne samouprave u realizaciji i sprovođenju pomenutog konkursa je značajna, naročito u pogledu utvrđivanja ispunjenosti uslova.

Tekst konkursa, sa potrebnim dokumentima, možete pronaći ispod teksta

Opšti cilj Programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u seoskim sredinama Republike Srbije, motivisanje ruralnog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da mu se vrate, rešavanjem stambenog pitanja.

Specifični ciljevi odnose se na povećanje broja ruralnog stanovništva, smanjenje prosečne starosti u selima, zatim na povećanje stope nataliteta i poboljšanje demografske strukture u tim predelima, ali i na pokretanje i intenziviranje privrednih aktivnosti na selu. 

Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta u našoj zemlji, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Rok prijave do početka jedanaestog meseca

Bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje kuće, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje pomenute nekretnine, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za njenu adaptaciju. Sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava, sve do utroška budžeta predviđenog za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021.godine.

Maksimalni iznos subvencija predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom iznosi 1,2 miliona dinara. Ukupna vrednost nekretnine ne može biti veća od navedene sume. Ministarstvo dodeljuje bespovratna sredstva za celokupni iznos procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, utvrđenu u obrascu prijave od strane jedinice lokalne samouprave, a sa kojom se prodavac saglasio u okviru izjave koja se prilaže sa konkursnom dokumentacijom.

Dodeljene subvencije biće prenete jedinici lokalne samouprave na podračun za tekuće namenske transfere u užem smislu, od republičkog ka nižem nivou vlasti. Svaka opština će ta sredstva preneti korisniku, na namenski dinarski podračun kod poslovne banke.

Za sva pitanja u vezi sa tekstom javnog konkursa možete se obratiti na mejl adresu: ivana.glisanovic@mbs.gov.rs, damir.taljai@mbs.gov.rs i milos.djokic@mbs.gov.rs ili na broj telefona 011/311 - 7633 i 011/311 - 08 - 54.

Prijave zainteresovanih lica za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Grada Novog Sada će se podnositi u Gradskoj upravi za privredu, Rumenačka ulica br. 110a, a sve potrebne informacije mogu se dobiti putem telefona na broj: 021/6624-282.


Dokumenti


Tagovi

Javni konkurs Seoska kuća Bespovratna sredstva Seoske sredine Jedinica lokalne samouprave


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.