Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 22.12.2021. 14:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Vranje ulaže u razvoj gazdinstava - dogodine predviđen 41 million dinara

Potpisani su ugovori sa 18 vlasnika za korišćenje sredstava iz Fonda za podršku razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava. U sledećoj godini nastaviće se projektno poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Vranja.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen (ilustracija)
  • 728
  • 367
  • 2

Nedavnim potpisivanjem ugovora sa 18 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava o korišćenju sredstava iz Fonda za podršku razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava, uprava grada Vranja je u praksi realizovala još jednu podsticajnu meru za razvoj poljoprivrede na svojoj teritoriji koju je planirala u godini koja je na izmaku. Ovaj inovativni fond grad je formirao u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Pčinjskog okruga i Fondacijom "Ana i Vlade Divac".

Ukupna vrednost fonda je šest miliona dinara

Na ovakav vid podsticaja posebno je ponosan prvi čovek grada Vranja, dr Slobodan Milenković, koji kaže da je ovom merom poljoprivrednicima omogućena nabavka neophodne mehanizacije za poljoprivrednu proizvodnju i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda, kupovina kvalitetnih priplodnih grla i podizanje višegodišnjih zasada voća i vinove loze, ali da je ona primenjena i sa ciljem da se znatno unapredi poljoprivredna proizvodnja na teritoriji grada i poboljša materijalni položaj ljudi na selu.

"Ukupna vrednost fonda je šest miliona dinara. Naš grad je u njega uložio pet miliona, a Fondacija milion dinara", kaže Milenković.

I ove godine ulaže se u poljoprivredu Vranja, kaže Milenković (foto: G. Nastić)

Poljoprivrednici koji su potpisali ugovore sa lokalnom samouprvom o korišćenju sredstava iz ovog fonda, prema njegovim rečima, će dobiti 10 odsto opredeljenih sredstava bespovratno, odnosno 300.000 dinara po gazdinstvu, čiji će vlasnici u naredne tri godine kvartalno vraćati po 30 odsto uzetih sredstava.

"To je neki vid pozajmice bez kamate. Planiramo da narednih godina sredstva koja se vrate u ovaj fond iskoristimo za podsticaj novih proizvođača i preprađivča poljoprivrednih proizvoda. Otuda će lokalna samouprava svake godine novim novčanim sredstvima da dopunjuje ovaj fond."

Po ugledu na Vojvodinu

Novčanim sredstvima koje je dobio od grada, Dragan Ristić iz Dubnice je od poznatog uzgajivača svinja iz Rače kragujevačke kupio devet svinja prasilja i jednog priplodnog vepra rase landras i jorkšir.

"Da nisam dobio ova sredstva od grada sigurno ne bih mogao odjedanput da kupim ovoliko svinja. Kupovao bi ih u nekoliko navrata i to bi mi stvorilo dodatne troškove”, kaže Ristić koji namerava u narednom periodu da proširi postojeću proizvodnju prasilja.

Ristić namerava da proširi proizvodnju prasilja

Za to ima sve preduslove, a na svom imanju može za njih da proizvede i dosta hrane. Kaže da podržava sve što uprava grada radi na poboljšanju materijalnog položaja poljoprivrednika i nada se da će ovakvih mera narednih godina biti više. Smatra da bi mnogi žitelja Vranja svoju egzistenciju našli na selu kada bi, kao što je to slučaj u Vojvodini, mogli repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju da nabavljaju preko zemljoradničkih zadruga, a što bi im znatno smanjilo troškove ulaganja. 

"Na tržištu juga Srbije je mnogo nekvalitetnog semena u prodaji, ali i nafte. Otkako seme nabavljam iz Vojvodine nemam više problema sa nicanjem. Mislim da ovim problemom treba da se pozabave sve nadležne službe u ovoj zemlji", naglašava Ristić.

Proširenje cvećarske proizvodnje

Novac od uprave grada Vranja za nabavku opreme za podizanje dva nova plastenika stigao je i na račun proizvođača cveća iz Korbevca, Aleksandre Trajković.

"Sa ovim novcem već sam obavila kupovinu neophodne opreme za nove plastenike uz pomoću kojih nameravam da proširim postojeću proizvodnju. Da nije bilo ovih sredstava ne bih se usudila na tako nešto", kaže Aleksandra.

Sa ovim novcem već sam obavila kupovinu neophodne opreme, kaže Trajkovićeva

Bužetom grada Vranja za iduću godinu predviđen je 41 million dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Deo ovog novca biće upotrebljen i za izradu projektno tehničke dokumentacije za elektrifikaciju atarskih puteva u selu Vrtogoš gde je sprovedena eksproprijacija zemljišta, a koja će tamošnjim poljoprivrednicima leti služiti za navodnjavanje žednih polja.

Unapređenja roditeljstva na selu

Ovaj grad je u saradnji sa Vladom Republike Srbije otpočelo i realizaciju projekta pod nazivom "Čista Srbija", a koji podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže u seoskim sredinama.

"Projekti za izgradnju kanalizacione mreže se intenizvno rade, a za neka sela su već završen", ističe Milenković i dodaje da će njegova lokalna samouprava sa Stalnom konferencijom gradova i opština u praksi realizovati i projekat unapređenja roditeljstva na selu gde će kroz meru "Igraonica - radionica" omogućiti formiranje dečjih igraonica u seoskim mesnim zajednicama, a u kojima će majke moći, dok budu u polju, da ostave na čuvanje svoju decu.


Tagovi

Vranje Slobodan Milenković Poljoprivredne subvencije Dragan Ristić Proizvodnja cveća Aleksandra Trajković Eletrifikacija polja Roditeljstvo na selu


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.