Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoske kuće
  • 22.10.2021. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevska sela

Veliko interesovanje za kupovinu seoskih kuća - uskoro ističe rok

Prvi dan novembra je poslednji rok za prijavu mladih bračnih parova za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće.

Foto: Sanja Dovečer
  • 588
  • 43
  • 0

Kupovinu kuće za mlade, koji žele da žive na selu, subvencionisaše država, a komisija koja je formirana u Valjevu i koja na osnovu dokumentacije i obilaska terena treba da da saglasnost, već je obišla nekoliko desetina objekta. Pristiglo je 30 prijava, za 16 je data saglasnost, a kako je rekao Svetislav Marković, član komisije, očekivalo se i veće interesovanje.

"Zanimljivo je da je mnogo veće interesovanje kupaca nego što ima prodavaca koji nude domaćinstva na prodaju. Komisija nije agencija za nekretnine, ali smo svakako uputili poziv svima onima koji imaju domaćinstvo o kome ne mogu da brinu da ih ponude na tržištu. Generalno, uslovi konkursa nisu toliko teški da ne mogu da se uspune. Većina onih koji konkurišu ispunjavaju uslove", napominje Marković. 

Za kupovinu seoske kuće namenjeno 1,2 miliona dinara, prijave u toku

Nije redak slučaj da se uz kuću na selu može kupiti i zemljište, a potrebno je da kupoprodajni iznos ne prelazi onaj koji je predviđen kao pomoć od države.

"Na konkurs mogu da se jave mlađi od 45 godina koji nemaju nekretnine u vlasništvu. I ne moraju biti u pitanju samo mladi bračni parovi, već i oni koji su u vanbračnim zajednicama, mogu konkurisati i mladi poljoprivrednici, samohrani roditelji. Na ovaj način svoj dom mogu pronaći i oni koji žive u gradovima, a delatnost kojom se bave nije vezana za prebivalište", kaže naš sagovornik i dodaje da postoje sela koja su opremljena putnom i drugom infrastrukturom, imaju internet, tako da više od 30 zanimanja može da se obavlja ako se živi na selu.

"IT stručnjaci, računovođe, zanatlije, sve su to zanimanja koja ne moraju da se obavljaju u gradu", naglašava Marković. 

Kuća ne može biti u prigradskoj zoni

Namera države je da kroz subvencije za kupovinu seoskih kuća omogući mladima da ostanu ili se vrate na selo. Jedan od uslova je da kuća nije u gradskoj ili prigradskoj zoni.

"Kuće koje je obišla komisija imaju i okućnicu. Najmanja je bila devet ari, ali su se kretale i od nekoliko desetina ari pa do hektar. Imali smo i jedno imanje sa pet hektara, a cena zavisi od udaljenosti od grada. Jedno imanje od 50 ari, sa kućom i pomoćnim objektima može se naći za pet do šest hiljada evra. Zadatak komisije je prvenstveno da proceni da li se u kući koja se kupuje može odmah živeti. Ukoliko procenimo da ne može, dajemo negativno mišljenje i kupac onda traži drugo domaćinstvo."

Kuća treba da bude odmah useljiva (foto:Depositphotos/hudolin.tomas@gmail.com)

Grabovica, Brankovina, Dupljaj, Popučke, Kovačica, Jovanja, Mijači, Stave, Donji Taor i Suvodanje su sela u kojima je do sada Komisija obilazila domaćinstva, a najveći broj nekretnina koje se mogu naći u udaljenijim područjima poput Miličinice i Oglađenovca, su u veoma dobrom stanju. Predviđeno je i da oni koji konkurišu za sredstva ne smeju biti sa prodavcem kuće koju kupuju u krvnom srodstvu.

"Obaveza kupca je da 10 godina ne može prodati domaćinstvo, kao i da se dokumenta moraju voditi na toj lokaciji. Imanje mora biti osigurano i ne može biti predmet hipoteke", kaže Marković. 

Pomoć pri dobijanju subvencija za poljoprivrednu proizvodnju

Oni koji kupe seosku kuću sa okućnicom, grad će u saradnji sa preduzećem "Agrorazvoj" pomoći i u postupku dobijanja podsticajnih sredstava svima koji budu želeli da se bave poljoprivredom na svom imanju. 

"To može biti i proizvodnja zdrave hrane, seoski turizam, podizanje voćnjaka, plastenika, preradom voća i povrća, PSSS će svetodavno pomoći svima koji to žele, a oni mogu konkurisati i za subvencije koje obezbeđuje Agrorazvoj." 

Rok za podnošenje prijave je do 1. novembra ove godine, a bespovratna sredstva se dodeljuju po redosledu podnetih prijava. Prema rečima Markovića, dva do tri dana su dovoljna da se ceo posao završi, a ukoliko ovakav vid subvencija ispuni ono što je namera države, očekivano je da se naredne godine opredeli još sredstava.


Tagovi

Seoske kuće Kupovina Mladi bračni parovi Svetislav Marković Konkurs Subvencije


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.