Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 06.01.2021. 12:00

Uzgajivači ovaca još uvek nisu dobili subvencije iz 2020. godine?

Kasni se sa isplatama subvencija od 2.000 dinara po jagnjetu, kada je reč o tovu. Mnogi nisu dobili ni 7.000 dinara po ovci za matičenje...

Foto: Bigstock/elvisvaughn
  • 4.260
  • 666
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je u ovoj godini isplatilo 18,3 milijarde dinara za podsticaje u stočarskoj proizvodnji. Od tog iznosa, za unapređenje genetskog sastava dato je 8,2, dok je za tovna grla isplaćeno 2,9 milijardi dinara. I dok je najviše novca izdvojeno za govedarstvo, bez isplaćenih podsticaja za 2020. godinu, ostali su uzgajivači ovaca, istražuju Večernje novosti.

Član Upravnog odbora Uzgajivača ovaca Srbije Vladimir Šušić rekao je za ovaj medij da ovčarima u našoj zemlji nije čak isplaćena ni "korona-pomoć", od 500 dinara po ovci.

Za stručnjake jednokratna novčana pomoć imala je socijalnu ulogu

Podsetimo, za ublažavanje posledica krize nastale usled korona virusa srpskim poljoprivrednicima omogućeno je ukupno 2,6 milijardi dinara u okviru Programa ekonomskih mera za podršku privredi. Kako su ocenili agroekonomisti, ova pomoć imala je socijalni karakter, dok su mere kreditne podrške bile značajnije i imale su veći uticaj, posebno kada su u pitanju veći poljoprivredni proizvođači.

Kako kaže Šušić, kasni se i sa isplatama subvencija od 2.000 dinara po jagnjetu, kada je reč o tovu. Mnogi nisu dobili ni 7.000 dinara po ovci za matičenje. Isti iznos raspodelom podsticaja opredeljen je i Uredbom za 2021. godinu.

Govedari u boljem položaju?

S druge strane, podsticaji u govedarstvu ne kasne mnogo - za neumatičene krave, za uzgoj teladi za tov, isplaćene subvencije u iznosu od milijarde dinara. Premije za mleko isplaćene su u iznosu od 5,3 milijarde dinara. Za podsticaj u stočarstvu, za krave dojilje, dato je 22 miliona, za pčelarstvo 814, a za proizvodnju konzumne ribe 38 miliona dinara.

Zahtevi za premiju za mleko četvrtog kvartala podnose se do 15. januara

Kako smo nedavno pisali, zahtevi za premiju za četvrti kvartal (1. oktobar - 31. decembar prethodne kalendarske godine) podnose od 1. januara do 15. januara tekuće kalendarske godine.


Tagovi

Subvencije Isplata Subvencije u ovčarstvu Korona pomoć


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.