Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 21
  • 25.09.2020. 16:00
  • Zadarska, Zadar

U pripremi je Mjera 21, pomoć proizvođačima koji su pretrpjeli štetu zbog pandemije

Novu mjeru iz Programa ruralnog razvoja, ali i raspisivanje natječaja za tip operacije 4.1.1. čiji je cilj povećanje broja krmača, najavio je danas u Zadru pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 1.940
  • 304
  • 0

Novost u Programu ruralnog razvoja, Mjeru 21, najavio je danas u Zadru pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać.

"Nova mjera čija je realizacija u pripremi odnosi se na pomoć primarnim proizvođačima koji su pretrpjeli štete u poslovanju uzrokovane COVIDOM-19 u iznosu do 7.000 eura i tvrtkama, prerađivačima do 50.000 eura. Zahtjevi po ovoj mjeri podnosit će se do kraja ove godine", otkrio je. 

Prema njegovim riječima, jedan od najznačajnijih izazova s kojima se susreće sektor svinjogojstva je nedostatna proizvodnja prasadi za tov, a problem ovisnosti tovljača o uvozu najviše se osjeti u otežanim uvjetima poslovanja. Kako bi se popravilo navedeno stanje Ministarstvo poljoprivrede u pripremi je i raspisivanje natječaja za tip operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva) u vrijednosti od 300.000.000 kuna. 

Povećanje broja krmača 

"Kroz ovaj natječaj planira se povećanje broja krmača za 15.000, a samim tim i povećanje proizvodnje prasadi", poručio je otvarajući 6. po redu manifestaciju Dani hrvatskog pršuta koja se od 25. do 26. rujna održava u Zadru.

"Podupiremo ovakve manifestacije na kojima se predstavljaju naši tradicijski proizvodi, Radi se o proizvodima dodane vrijednosti kada govorimo o njihovoj konkurentnosti, a s druge strane i zbog činjenice što ovi proizvodi među koje svakako spadaju i hrvatski pršuti predstavljaju tradiciju koja čini dio naše bogate kulturne baštine“, rekao je.

Smjeli iz Dugopolja šampion Dana hrvatskog pršuta!

Kako se osobita pozornost poklanja upravo segmentu zaštite i promocije hrvatskih autohtonih proizvoda potvrđuje i činjenica da u ovom trenutku imamo 25 zaštićenih proizvoda na EU razini (12 ZOZP i 13 ZOI), te da je u ovom trenutku u različitim fazama postupka zaštite naziva još 15-ak proizvoda što na EU razini što na nacionalnoj razini. Izniman je to uspjeh, budući da spadamo u gornji dio ljestvice po zaštićenim proizvodima, iako smo najmlađa zemlja članica EU, rekao je Barać i dodao:

"Među 25 zaštićenih proizvoda na EU razini su 4 hrvatska pršuta – drniški, krčki, istarski i dalmatinski pa je ova proizvodnja kojom smo se desetljećima ponosili na ovaj način i na europskoj razini dobili značajnu potvrdu kvalitete“.

Od početka ove godine život se pa i gospodarske aktivnosti odvijaju u posebnim okolnostima. I ova se manifestacija odvija u posebnim okolnostima. Svjedoci smo niza mjera i načina kojima je Vlada RH utjecala na očuvanje gospodarskih aktivnosti.

"Ministarstvo poljoprivrede je također s više mjera izvanredne pomoći prije svega utjecalo na očuvanje stabilnosti svih poljoprivrednih sektora, pa tako i svinjogojskog sektora, neraskidivog dijela pršutarske proizvodnje, naglasio je Barać i spomenuo mjeru malim proizvođačima od 53 milijun kuna i mjeru namijenjenu povlačenju s tržišta svinja koja je  provedena sredinom svibnja.


Tagovi

Dr. Zdravko Barać Zaštićeni proizvodi Mjera 21 Operacija 4.1.1. Reprocentri u svinjogojstvu


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]