Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove sorte
  • 05.06.2021. 16:00

Potpisan ugovor: 44 miliona evra za istraživanje novih sorti semena koje nisu GMO

Evropska investiciona banka dala je zajam francuskoj Euralis grupi kojim će se finansirati istraživanje i razvoj novih sorti semena koje nisu GMO.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 124
  • 23
  • 0

Evropska investiciona banka (EIB) i Euralis Group potpisali su ugovor o zajmu u iznosu od 44 miliona evra. Ovim će se sredstvima pokriti aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija (RDI) kompanije Lidea (u vlasništvu Euralisa) vezanih uz kreiranje, registraciju, proizvodnju i marketing novih sorti ne-GMO semena za poljoprivrednu upotrebu, stoji u saopštenju Evropske komisije. 

Kako navode, Lidea svake godine uloži više od 34 miliona evra u istraživanje i razvoj kako bi pružila široku paletu rešenja sa visokom dodatom vrednosti za konvencionalna i organska poljoprivredna gazdinstva. Nudi širok izbor semena kukuruza, suncokreta, žitarica, uljane repice, soje, sirka, povrća, krmnog i pokrovnog bilja. Njenim je prozvodima zasejano šest miliona hektara površina u 48 zemalja.

Razni programi biće uvedeni u Euralisove istraživačke pogone u Francuskoj, Nemačkoj, Rumuniji, Španiji i Poljskoj.

"Ovaj će sporazum pokrenuti dodatna ulaganja u istraživanje i razvoj novih sorti semena koje nisu GMO. To će poljoprivrednicima u Francuskoj i širom Evrope omogućiti da poboljšaju klimatsku otpornost i konkurentnost svojih useva, a time povećati prihode", izjavio je evropski poverenik za gazdinstvo Paolo Gentiloni.

Istraživanje i razvoj osigurava sve veći protok genetskih i sortnih inovacija kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika i tržišta, uzimajući u obzir organsku dimenziju, poručio je generalni direktor Euralis grupe Filip Su dok je potpredsednik EIB-a Ambroize Fajole, rekao kako je sposobnost Evrope za istraživanje poljoprivredne biotehnologije od strateške važnosti.

"Podrška EU banke za Euralisove projekte omogući će Evropi da ojača svoj položaj na ovom polju stvarajući seme sutrašnjice."


Tagovi

Seme Nove sorte EIB Euralis Paolo Gentiloni Non GMO


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.