Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 13.03.2019. 11:00

Poljoprivrednici: Prava podrška bilo bi snižavanje cene akciza za dizel

Uprkos velikom poslu koji ovih dana poljoprivrednici moraju da obave u svojim njivama, mnogi od njih koji to žele će morati da se zapute u nadležne gradske ustanove i podnesu zahteve za subvencije za nabavku dizel goriva. I dok veliki zemljoradnici tvrde da olakšice neće osetiti, malim poljoprivrednicima je svaka pomoć značajna.

Foto: Bigstock/ vrstudio
  • 294
  • 10
  • 0

Ovih dana poljoprivrednici imaju mnogo posla zbog aktuelnih radova na njivama. Uprkos tome, mnogi od njih će morati nakratko, da prekinu posao i odu do nadležnih gradskih službi da bi, u predviđenom roku, podneli prijave za subvencije na dizel gorivo. Po odluci Vlade Srbije, aktivna, registrovana, poljoprivredna gazdinstva, kakvih u Srbiji ima oko 360.000, imaju pravo na kupovinu 60 litara goriva po hektaru po ceni sniženoj za 20 dinara po litru.

Umanjenje cene se gotovo neće osetiti

Poljoprivrednik sa Čeneja, kod Novog Sada Siniša Murgaški kaže, a prenose Novosti, da paorima to praktično i nije neka pomoć ukoliko se ima u vidu da litar dizela košta 160 dinara. Ipak, po onom sistemu "daj šta daš" i on će podneti zahtev za jeftinije gorivo. Inače taj mladi ratar obrađuje 60-ak hektara zemljišta. Murgaški naglašava da tokom godine potroši oko 5.000-6.000 litara goriva, tako da se pomenuto umanjenje cene gotovo i ne oseti.

Malim poljoprivrednicima svaka pomoć dobro dođe

Međutim proizvođači poput Milana Torbice, iz Futoga, koji obrađuju male površine i troše znatno manje dizela imaju nešto drugačiju "računicu". Tobrica objašnjava da on radi oko 3,5 hektara, a od toga može da registruje samo 1,12 hektara i dobije 70 litara goriva, što iznosi 1.400 dinara. On kaže da će sledeće sedmice podneti zahtev za subvenciju dodajući da iako iznos subvencije nije veliki, ali njemu i drugim poljoprivrednicima je svaka pomoć značajna. 

Povrtari: Ukidanje akcize za dizel poljoprivrednicima bila bi velika olakšica

Subvencije za gorivo koristiće i povrtari iz Futoga, ali prema rečima Miroljuba Jankovića iz Udruženja "Futoški kupus", one im gotovo ništa ne znače, zato što naročito u sušnim godinama troše i do 500 litara goriva po hektaru. Janković ističe da kada bi oni mogli da nabavljaju energente po ceni bez akcize, to bi im onda već nešto značilo. Oni i ostali futoški povrtari zalažu se za to da i u Srbiji poljoprivrednici imaju takozvani "zeleni dizel", poput kolega iz zemalja u okruženju, da bi mogli da budu konkurentni na tržištu.

Sporan i termin za podnošenje zahteva za subvencionisani dizel

Slično razmišlja i direktor Zemljoradničke zadruge "Novi Sad" Đorđe Krstić. On napominje da su zadrugari nezadovoljni ne samo iznosom, već i terminom određenim za podnošenje prijava za subvencije na gorivo. U vreme kad već počnu radovi u polju oni moraju da prekidaju posao i bave se "administracijom", a to podrazumeva dugo čekanje u redovima. Krstić smatra da je podnošenje zahteva trebalo biti organizovano pre početka sezone ili na samom početku, dodajući da je pre nedelju dana za zadrugu predao zahteve za subvencije, a odgovor još nisu dobili.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Subvencije Dizel gorivo Podsticaji Poljoprivrednici Siniša Murgaški Milan Torbica Miroljub Janković Đorđe Krstić Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.