Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 19.01.2021. 09:00

Osigurano dodatnih 1,5 milijun kuna za stočnu hranu na području pogođenim potresom

Ovom Odlukom, pojašnjavaju, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je vlastite zalihe stočne hrane za potresom pogođena područja, uz brojne donacije koje nastavljaju pristizati.

Foto: Goran Gazdek
  • 185
  • 309
  • 0

Za ublažavanje šteta od potresa koja uključuje nabavu 621.500 kilograma stočne hrane Vlada Republike Hrvatske osigurala je 1,5 milijun kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Temeljem toga osigurat će se hranidba 1.800 goveda, 3.500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi te 1.000 konja na najmanje 30 dana.

Ovom Odlukom, pojašnjavaju, Ministarstvo je osiguralo vlastite zalihe stočne hrane za potresom pogođena područja, uz brojne donacije koje nastavljaju pristizati.

Podsjećaju, odmah poslije potresa uspostavljen je sustav prikupljanja donirane hrane za životinje na dvije lokacije (u Glini i Petrinji) na kojima je do sada zaprimljeno iz svih krajeva Hrvatske više od 380 tona hrane (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je razdijeljeno oko 200 tona. Mnoge tvrtke iz poljoprivredno-prehrambene industrije donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom, a ističe se stočna hrana, mlijeko i svježa riba.

Oštećenja na 1.398 PG

Dodatno, uspostavljen je sustav posredovanja za otkup domaćih proizvoda poljoprivrednika u potrebi, pri čemu sukladno dojavama s terena kontaktiraju predstavnike mesne i mliječne industrije te posreduje pri kupnji proizvoda (tovljenika, junadi), uključivanju proizvođača u sustav otkupa mlijeka i sl.

"Pri svim ovim kontaktima, Ministarstvo ne sudjeluju u definiranju cijene između vlasnika - uzgajivača stoke i subjekta u poslovanju s hranom s kojima su povezani, no predstavnici i mesne i mliječne industrije jamče poštene tržišne cijene za poljoprivrednike u potrebi“, naglašavaju. Tako je do sada ukupno posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.

Gdje i kako prijaviti štetu od potresa na poljoprivrednim gospodarstvima?

Također, djelatnici Ministarstva i HAPIH-a su do sada kontaktirali ukupno 3.241 PG-a, pri čemu je s njih 1.691 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu, a ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1.398 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 189 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 57 PG-ova.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vlada RH Stočna hrana Zalihe Potres Otkup Donacije


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!