Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 20.05.2020. 09:00

Obustavlja se dodela sredstava za mlade poljoprivrednike Vojvodine?

Nakon što je budžet Pokrajine skupštinskom odlukom pretrpeo određene 'rezove', stiglo je obaveštenje za podnosioce prijava po konkursu za mlade poljoprivrednike da se 'privremeno zastaje sa dodelom sredstava'.

Foto: JumpStory
  • 970
  • 48
  • 0

Na osnovu obaveštenja Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a na osnovu skupštinske odluke Pokrajine o budžetu za 2020. godinu sredstva za poljoprivredu su umanjena, usled pandemije virusa korona. Zbog toga, privremeno se zastaje sa postupkom odlučivanja i dodele sredstava po raspisanom konkursu za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine. Obaveštenje možete pročitati ispod teksta.

Umanjena sredstva pokrajinskog budžeta namenjena poljoprivredi

Podsetimo, Pokrajinska skupština usvojila je rebalans budžeta, kojim se podrazumeva smanjenje sredstava u pokrajinskoj kasi za 4,2 milijarde dinara, odnosno za 5,4 odsto. Umesto 77,8 milijardi dinara, budžet sada iznosi 73,4 milijardi dinara. Kada je o rashodima reč, najviše su umanjena sredstva namenjena investicijama preko Uprave za kapitalna ulaganja, i to od milijardu 217 miliona dinara i poljoprivredi od više od 800 miliona dinara.

Rebalans budžeta je kritikovan od strane opozicije, posebno umanjenja u poljoprivredi i trošenje budžetske rezerve. Smatraju, kako kažu, da je rebalansu trebalo da se pristupi mnogo pažljivije.

Nema novca ni za pošumljavanje?

Takođe, velike kritike pretrpelo je i umanjenje raspoloživih sredstava za pošumljavanje Vojvodine. Da ovakva odluka nije dobra, bio je svestan i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Prihvatio je da Vlada snosi deo krivice za ovakvo stanje, ali smatra da najveća odgovornost leži na lokalnim samoupravama, koje se na konkurse Fonda ne javljaju, ili to čine sporadično.

Za (ne)pošumljavanje Vojvodine krive lokalne samouprave?

Na pitanje kako je bilo sredstava za izgradnju šumskih puteva (ali ne i za pošumljavanje), Mirović je objasnio da su u prvim mesecima ove godine sprovedeni konkursi za tu namenu i zaključeni su ugovori, koji se ne mogu staviti van snage. 


Dokumenti


Tagovi

Konkurs za mlade poljoprivrednike Poljoprivrednici Vojvodine Mladi Vojvođani Subvencije Pokrajinski budžet Umanjenje sredstava Obustava dodele sredstava


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...