Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurs za podsticaje
  • 27.03.2017. 20:38

Objavljen pravilnik za nabavku traktora!

Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora do 100 kilovata (kW), zvanično je objavljen. Proces podnošenja zahteva pokreće se nakon što Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprava za agrarna plaćanja raspišu Javni poziv. To se očekuje u narednim danima.

Foto: roastedrich / Pixabay
  • 9.712
  • 476
  • 0

Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora do 100 kilovata (kW), zvanično je objavljen. Njim je utvrđeno da se podsticaj ostvaruje za nabavku novog traktora sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu.

Propisano je da se traktor prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu. Mora da bude proizveden najkasnije tri godine pre 2017. godine.

Ko može da ostvari podsticaj?

Pravo na podsticaj imaju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i čija su gazdinstva u aktivnom statusu:

  • fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  • preduzetnik;
  • privredno društvo;
  • zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.800.000 dinara.

Čeka se Javni poziv

Proces podnošenja zahteva pokreće se nakon što Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprava za agrarna plaćanja raspišu Javni poziv. To se očekuje u narednim danima. Svi zahtevi koji se upute pre roka, neće biti razmatrani. U Javnom pozivu biće navedeni uslovi i načini ostvarivanja prava, obrasci, dokumentacija,iznos i drugo.

Dostavljanje predračuna

Uz obrazac Zahteva za odobravanje prava na podsticaje biće potrebno dostaviti predračun za nabavku novog traktora, ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Uz to je potrebna i izjava proizvođača ili ovlašćenog predstavnika da traktor može da se koristi kao što je navedeno. Potreban je i obrazac izjave dobavljača da može da izvrši isporuku u roku od 150 dana od dana izdavanja predračuna, kao i da nema svojstvo povezanog lica sa podnosiocem zahteva.

Predračun (profaktura, predugovor ili druga vrsta ponude) treba da sadrži: naziv proizvođača traktora, godinu proizvodnje, tip, odnosno model traktora, snagu motora izraženu u kilovatima (kW), ukupnu cenu vozila, iznos poreza na dodatu vrednost, način i rok isporuke kao i druge podatke koji se odnose na nabavku predmetne investicije.

Šta kada se podsticaj odobri?

Podnosiocu se pored određenog maksimalnog iznosa podsticaja koji može ostvariti, utvrđuje i rok koji ne može biti duži od 90 dana od prijema rešenja, da u potpunosti realizuje investiciju iz predračuna i podnese zahtev za isplatu podsticaja. Ako dobavljač prestane da postoji ili ne može da isporuči traktor, zahtev za promenu podnosi se najkasnije 30 dana pred isteka roka za realizaciju investicije.

Posle realizacije investicije

Lice kome je odobreno pravo na podsticaje podnosi Upravi zahtev za isplatu podsticaja. Uz obrazac zahteva dostavlja i račun, otpremnicu, propisani dokaz o izvršenom plaćanju predmetne investicije, garantni list i overenu kopiju saobraćajne dozvole za predmet investicije. Ukoliko je podnosilac zahteva sam direktno izvršio uvoz predmeta investicije, dostavlja i jedinstvenu carinsku ispravu i međunarodni tovarni list.

Foto: roastedrich / Pixabay


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Pravilnik Traktor Voćarstvo Povrtarstvo Vinogradarstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.