Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik
  • 09.06.2018. 08:30

Objavljen Pravilnik o podsticajima za sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih i proizvoda sa oznakom geoporekla

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o podsticajima za sprovođenje aktivnosti radi podizanja konkurentnosti sertifikacijom sistema kvaliteta hrane, organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Zahtevi se mogu predati najkasnije do 31. oktobra.

Foto: Flickr / Jessica Spengler
  • 299
  • 14
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o podsticajima za sprovođenje aktivnosti radi podizanja konkurentnosti sertifikacijom sistema kvaliteta hrane, organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Tim pravilnikom se bliže propisuju vrste podsticaja, uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Sertifikacija je postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, koji uključuje i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "srpski kvalitet". Te kontrole su sprovedene u laboratorijama, koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede, u skladu sa posebnim propisima.

Pravilnikom su regulisani usklađenost propisa i izdavanje sertifikata

Pravilnikom je regulisano i izdavanje sertifikata kojima se potvrđuje usklađenost proizvoda sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje i kvaliteta, zatim izdavanje dokumenata kojima se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje, za proizvode u periodu konverzije u organskoj proizvodnji, odnosno usaglašenost proizvoda sa specifikacijom, za proizvode sa oznakom "srpski kvalitet".

Pravilnik i zahtev potražite ispod teksta!

Za koje namene se daju podsticaji?

Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji:

  • Sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu;
  • Dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu;
  • Sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;
  • Sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;
  • Proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje;
  • Proizvoda sa oznakom geografskog porekla;
  • Proizvoda sa oznakom "srpski kvalitet".

Pravo na podsticaje imaju fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, pravna lica, kao i pravna lica registrovana u skladu sa zakonom kojim se uređuju udruženja. Najviši ukupni iznos podsticaja po korisniku je 500.000 dinara.

Zahteve predati do 31. oktobra 2018.

Zahtev se podnosi jednom godišnje Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu, od 1. marta do 31. oktobra tekuće godine, (izuzetno u 2018. godini zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se od dana stupanja na snagu ovog pravilnika do 31. oktobra 2018. godine), za predmet podsticaja koji je realizovan u periodu od 1. novembra 2017. godine do dana podnošenja zahteva.


Dokumenti


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Pravilnik Podsticaji Poljoprivreda Organski proizvodi Oznaka geografskog porekla Srpski kvalitet Analiza Sertifikacija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.