Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 25.10.2018. 10:30

Objavljen pravilnik o podsticajima za preradu mleka, mesa, ribe i alkoholnih pića

Uprava za agrarna plaćanja raspisаla je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje i objavila Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, vina, piva i jakih alkoholnih pića. Maksimalni iznos podsticaja je 5 miliona dinara.

Foto: Pixabay / skeeze
  • 156
  • 6
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja raspisаlo je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje i objavila Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, vina, piva i jakih alkoholnih pića. Tim Pravilnikom se bliže propisuju vrste podsticaja programima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti, koji obuhvataju podršku za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, vina, piva i jakih alkoholnih pića, uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, obrasci zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku podsticaja.

Potražite Pravilnik ispod teksta!

Kome su namenjeni podsticaji i šta se subvencioniše?

Prema tekstu Pravilnika podsticaji obuhvataju:

  1. program za investicije u preradu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru mleka;
  2. program za investicije u preradu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru mesa;
  3. program za investicije u proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića.

Podrška navedenim programima odnosi se i na marketing, koji obuhvata nabavku kontrolnih markica za mleko, odnosno meso, kao i nabavku evidencionih markica za obeležavanje vina sa oznakom geografskog porekla u skladu sa propisima kojima se uređuje vino. Pravo na podsticaje ostvaruju poljoprivrednici u aktivnom statusu, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, preduzetniciprivredna društva i zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova zadruge.

Sufinansira se polovina vrednosti prihvatljive investicije

Podsticaji se utvrđuju u u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos PDV-a, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Na kraju treba istaći i to da je najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini - 5 miliona dinara.


Dokumenti


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Pravilnik Podsticaji Uprava za agrarna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Mleko Meso Ribarstvo Vino Pivo Alkoholna pića


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.