Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 26.02.2021. 13:00

Nedimović: Subvencije po hektaru nisu smanjene - za gorivo nije predviđeno, jer je jeftinije

One su bile i ostale 4.000 dinara po hektaru, a 1.200 dinara bilo predviđeno za gorivo, koje je ove godine nekih 20 dinara jeftinije i stoga nije davana subvencija za gorivo, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: mtt.gov.rs
  • 10.369
  • 1.666
  • 0

Već početkom sledećeg meseca počeće isplata za svakog poljoprivrednog proizvođača koji je vlasnik zemljišta i za to je predviđeno 7,6 milijardi dinara, rekao je Branislav Nedimović, prenose Večernje novosti.

Kako su preneli mnogi srpski mediji, svim poljoprivrednicima koji su prethodne godine dobili osnovne podsticaje po hektaru, u 2021. godini biće automatski isplaćen novac na račun, bez podnošenja zahteva i to već od 10. marta.

Krajem sledećeg meseca ići će, kako je istakao Nedimović, "jedan veliki poziv koji se radi zajedno sa Svetskom bankom po principu 50 odsto bespovratna sredstava, 40 odsto kredit i 10 odsto učešće sopstvenih sredstava i to pre svega za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu", za koju je opredeljeno 38 miliona dolara.

Takođe, najavljena je i izmena Zakona o komasaciji i poljoprivrednom zemljištu.

Država i ministarstvo prate tržišta?

Upitan da prokomentariše "smanjenja subvencija po hektaru zemljišta", Nedimović je istakao da "ove godine nisu smanjene subvencije po hektaru zemljišta".

"One su bile i ostale 4.000 dinara po hektaru, a 1.200 dinara bilo predviđeno za gorivo, koje je ove godine nekih 20 dinara jeftinije i stoga nije davana subvencija za gorivo. Država i ministarstvo poljoprivrede prate tržište i ukoliko se nešto intezivnije bude menjalo država će intervenisati", poručio je ministar.

Šta je sve smanjeno Izmenama Uredbe o podsticajima i zašto?

Kako smo ranije pisali, izmenom Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, Vlada Republike Srbije je promenila iznos osnovnih podsticaja po hektaru sa 5.200 dinara na 4.000. U izjavi za Agroklub diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku Saša Stamenković rekao je da se iz ovih izmena "vidi da su praktično vratili ono što je bilo pre dve godine, dakle, bez tog regresa za gorivo".

Takođe, u našem ranijem istraživanju, od Udruženja naftnih kompanija Srbije saznali smo da je skok cene sirove nafte znatno povećao troškove u lancu prerade nafte i distribucije derivata što je dovelo do povećanja istih i u našoj zemlji.


Tagovi

Smanjene subvencija Branislav Nedimović Regres za gorivo Cene nafte Subvencije po hektaru


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...